05.02.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Kabakulak Belirtileri ve Etkileri

Kabakulak bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı dikkat edilmesi gereken bir hastalık çeşididir.

Kabakulak Belirtileri ve Etkileri

Kabakulak bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı dikkat edilmesi gereken bir hastalık çeşididir. Çocukluk dönemlerinde de görülebilir bir hastalık olsa da daha ileriki yaş seviyesinde bulunan erişkinlerde de rastlanılmaktadır. Çocukluk döneminde kabakulak geçirmeyen bir kişinin daha sonraki yaşlarda kabakulak hastalığına yakalanarak geçirdikleri de görülmektedir.

Kabakulak çocuklarda okul dönemlerinde rastlandı ise çocukların kabakulak virüsünü bulaştırma olanakları fazla olduğundan dolayı hasta çocuğun okula gönderilmeyerek ev ortamında dinlendirilmesi ve hastalığının bitiminden sonra tekrar okul yaşantısına devam etmesi temin edilmelidir. Daha bebeklik dönemlerinde başlayan aşılama sisteminin yerleşmesi ile artık kabakulak hastalığı evresi rahat ve zahmetsiz bir şekilde atlatılmakta ve hastaların etkilenmeden kabakulaktan uzaklaşmasına imkan sağlanmaktadır.

Tükürük bezlerin şişmesi ile kendisini belli eden kabakulak hastalığının kuluçka devresi genel olarak 15-20 gün arası sürmektedir. Hastalığa yakalanan hastalarda genel olarak belli başlı belirtiler kendisini belli etse bile bazı kişilerde görülen kabakulak hastalığı belirtileri farklılık gösterebilmektedir. Bazı kabakulak hastası kişilerde ise şiddetli ve ağrılı olarak nüksetmekte ve hastada zahmet yaratabilmektedir. Hastalık yüksek ateş ile ilk olarak kendisini hissettirmek daha sonrasında ise bitkinlik, yorgunluk, kulağın sağ ve sol tarafında oluşan şişlik ile yutkunmada ağrı, sancı ve bu sancıların şiddetini giderek artarak kendisini hissettirerek ağrıyı şiddetlendirmesi ve tükürük bezinde oluşan şişme ile belirginlik gösterir. Hastanın yutkunmada güçlük çekmesi ve ağız içi kuruluğu vardır. Bazı kişilerde ise geçirilen kabakulak hastalığının sonrasında beyin iltihabı yapması ve yetişkin erkeklerde görülen kabakulak hastalığında ise yumurtalık iltihabını oluşturduğundan dolayı daha da etkili tesirler oluşturabilmektedir. Halk arasında yetişkin erkeklerde görülen kabakulak hastalığı sonrasında kısırlık oluşturması tıbbi olarak kabul görmemekte ve bu söylemin sadece halk arasında konuşulan bir olay olduğu açıklanmaktadır. Hastalık sırasında mutlaka yatak istirahati ve dinlenme şartı aranmalıdır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ