19.05.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Hamilelikte Vücut Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Hamilelik döneminde vücudun yapısı ve hormonlar değişir. Bu nedenle vücut bakımı normal zamandan daha büyük önem taşır.

Hamilelikte Vücut Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Hamilelik döneminde vücudun yapısı ve hormonlar değişir. Bu nedenle vücut bakımı normal zamandan daha büyük önem taşır. Hamileler vücut bakımlarını ihmal etmemeli ve doktorlarının önerilerini muhakkak uygulamalıdır.

Hamilelik döneminde vücudun her bölümü çeşitli değişimlere uğrar. Dişler çürür, saçlar her zamankinden daha fazla dökülür ve sönükleşir,ciltte çatlaklar oluşur, göğüsler sarkar ve el-ayak tırnakları zayıflar. Bu nedenle vücudun tamamı için bölgesel bakım yapılmalıdır.

  • Bu dönemde günlük yıkanma alışkanlık haline getirilmelidir. Çünkü hamilelik esnasında ter bezleri aşırı derecede çalışır. Fakat banyo esnasında bazı kurallara uyulmalıdır. Öncelikle banyo suyu 37-38 derece sıcaklıkta olmalıdır. Fazlası zararlıdır. Ayrıca banyo süresi 15 dakikadan fazla olmamalıdır. Uzun süre yıkanmak kanama riskini arttırabilir. Banyodayken kapınızı kesinlikle kilitlemeyin. Hatta evde kimse yokken banyo yapmayın.
  • Hamilelik döneminde en çok dikkat edilmesi gereken yer göğüslerdir. Süt bezlerinin gelişmesi ile birlikte göğüslerde çatlama ve ağrı görülecektir. Bu nedenle ılık duş aldıktan sonra nemlendirici kremlerle göğüslere masaj yapılmalıdır. Bu sayede oluşacak çatlaklar önlenir. Ayrıca göğüslerin sarkmasını önlemek için günde iki defa soğuk suyla yıkamak iyi bir çözümdür.
  • Saçlar gebelik döneminde her zamankinden daha fazla dökülebilir. Ayrıca şekil alması güçleşir. Parlaklığını yitirir. Saçların sık sık yıkanması, saç tipine uygun bakım ürünleri kullanılması bu sorunları büyük oranda giderecektir.
  • Hamilelik sonrası cilt çatlaklarıyla uğraşmamak için kalçalara ve karın bölgesine düzenli olarak önleyici kremler ve yağlar sürülmelidir. Özellikle badem yağı ve kakao yağı cilt çatlaklarını önleme de kullanılmaktadır. Ayrıca cildin sağlıklı nefes almasına da özen gösterilmeli, yatmadan önce makyaj temizlenmeli, yüze ve ellere besleyici ve nemlendirici kremler sürülmelidir.
  • Hamilelik esnasında tırnaklar kolayca kırılır ve donuklaşır. Bakımı güç olan tırnakların bu dönemde kötü bir hal almaması için tırnakların bakımı ihmal edilmemeli, besleyici kremler, güçlendirici parlatıcılar kullanılmalıdır. Ojeler üç günde bir yenilenmeli , tırnakların hava almasına izin verilmelidir. Bu dönemde oje sürmek tırnakların kurumasına neden olacağı için tırnakların hava alması çok önemlidir.
  • Hamilelik döneminde dişlerin güçlenmesine ve sağlam kalmasında büyük rol oynayan fluor maddesi yeterince sağlanamaz. Ayrıca kadınların tükürüklerinde bulunan bazı madeler bu dönemde dişleri olumsuz etkiler. Her hangi bir diş sorunu olmasa dahi muhakkak düzenli olarak diş doktoruna gidilmelidir.
  • Tüm bunlarla birlikte hamilelik döneminde fazla kilo alımına dikkat edilmeli, sağlıklı beslenilmeli, düzenli spor yapılmalıdır. Sigara ve alkol gibi sağlığa zararlı maddeler bu dönemde kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca hamile kadının stresten, moral bozacak kişi ve olaylardan uzak tutulması gerekir. Unutmayın, beden ve ruh sağlığı bütündür. Bebeğin ve annenin sağlığı için hem beden sağlığı hem de ruh sağlığı hayati önem taşır.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ