22.01.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Akciğer Kanserinin Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

Akciğer kanseri dünyada erkeklerde ve kadınlarda en önde gelen ölüm sebeplerinden biridir.

Akciğer Kanserinin Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

İçindekiler

Akciğer kanseri dünyada erkeklerde ve kadınlarda en önde gelen ölüm sebeplerinden biridir. Akciğer kanseri her yılkolon kanseri, prostat kanseri, yumurtalık kanseri, lenfoma ve meme kanserinin toplamından daha çok ölüme sebep olur. Akciğer kanseri riskini arttıran birçok faktör vardır. Bazı faktörler, örneğin sigarayı bırakmak gibi, kontrol edilebilir.

Akciğer kanseri açısından risk faktörleri şunlardır:

-Sigara içmek: Sigara içmek, akciğer kanseri için en büyük risk faktörüdür. Akciğer kanseri riski günlük içilen sigara sayısı ve sigara içilen yılların uzunluğuyla doğru orantılıdır. Herhangi bir yaşta sigarayı bırakmak, akciğer kanseri riskinizi önemli ölçüde azaltır.

-Pasif içicilik: Sigara içmeseniz bile, pasif içici olarak duman solumak akciğer kanseri riskini artırır.

-Radon gazı: Radon gazına maruz kalmak akciğer kanseri riskini arttırır.

-Asbestoz ve diğer kimyasallar: İşyerinde asbest, arsenik, krom, nikel ve diğer kanserojen olduğu bilinen maddelere maruz kalmak akciğer kanseri riskini arttırır.

-Aile hikayesi: Birinci dereceden yakınları akciğer kanseri geçirmiş kişiler akciğer kanseri açısından risk grubundadır.

-Aşırı alkol kullanımı: Kadınlar için günde 1 kadeh, erkekler için 2 kadehten fazla alkol kullanımı akciğer kanseri riskini arttırır.

-Bazı akciğer hastalıkları: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi hastalıkları olan kişilerin akciğer kanseri riski artabilir.

Akciğer kanseri sebepleri:

Akciğer kanseri vakalarının çoğunda sebep sigara dumanına maruziyetttir. Ancak kanser hiç sigara içmemiş hatta hiç pasif içici olarak sigara dumanına maruz kalmamış kişilerde de görülebilir.

Akciğer kanseri tipleri:

Akciğer kanseri iki ana gruba ayrılır:

Küçük hücreli akciğer kanseri: Küçük hücreli akciğer kanserinin sebebi neredeyse tüm vakalarda aşırı sigara tüketimdir.

Küçük hücreli olmayan akciğer kanserleri: Bu tanım, skuamoz hücreli karsinom, adenokarsinom ve büyük hücreli karsinom gibi benzer davranıştaki akciğer kanserlerini tanımlamak için kullanılır.

Akciğer kanseri belirtileri:

Akciğer kanseri genellikle erken evrelerde belirti vermez. İşaretler ve belirtiler, çoğu vakada akciğer kanseri ilerledikten sonra ortaya çıkar. Akciğer kanserinde şu belirtiler görülebilir:

-Yeni başlayan ve sürekli hale gelen öksürük

-Kronik öksürükte meydana gelen değişmeler

-Az miktarda da olsa öksürürken kan gelmesi

-Nefes darlığı

-Göğüs kafesinde ağrı

-Solunum sırasında hırıltı (wheezing)

-Ses kısıklığı

-Kilo vermeye çalışmadı halde kilo verme

-Kemik ağrısı

-Baş ağrısı

Akciğer kanseri tedavisi:

Akciğer kanserinde tedavi, kanserin türüne, evresine, hastanın genel sağlık durumuna ve hastanın tercihlerine göre belirlenir. Tedavi seçenekleri; cerrahi, kemoterapi, radyoterapi ve hedefli tedaviyi içermektedir.

Akciğer kanseri ameliyatı:

Cerrahide hedef, akciğerdeki kanserli dokunun tamamını ve ona komşu sağlam dokunun bir kismının çıkarılmasıdır.

-Kama şekinde rezeksiyon: Akciğerin küçük bir parçasının tümör dokusunu içerecek şekilde çıkartılması.

-Segmental rezeksiyon: Akciğerin biraz daha büyük bir parçası çıkartılarak yapılır, fakat tüm lob çıkarılmaz.

-Lobektomi: Akciğerin bir lobunun tamamının çıkarılması

-Pnömonektomi: Bir akciğerin tamamen çıkarılması.

Bu ameliyatlarla birlikte göğüs kafesindeki lenf nodları da çıkarılabilir.

Kemoterapi:

Kemoterapide hedef, ilaç vererek kanserli hücreleri yok etmektir. Bir veya birden fazla ilaç, ağız yoluyla veya damar yolu ile verilebilir. Kemoterapi ilaçlarından bir kombinasyon, belirli aralıklarla belirli sürelerde uygulanır. Kemoterapi, tek tedavi olarak kullanılabileceği gibi, cerrahiden sonra ek tedavi olarak da kullanılabilir.

Radyoterapi (radyasyon tedavisi):

Radyoterapi ile kanserli dokuya yüksek enerjili ışınlar verilerek kanserli hücrelerin öldürülmesi amaçlanır. Radyasyon tedavisi tek başına veya diğer tedavilerle kombine olarak uygulanabilir.

Hedefli ilaç tedavisi:

Hedefli tedaviler kanser tedavisinde yeni kullanılmaya başlanan tedavilerdir. Kanser hücrelerindeki belirli anormallikler kullanılarak, kanser hücreleri hedefli olarak yok edilmeye çalışılır. Akciğer kanseri hedefli tedavisinde kullanılan ilaçlardan bazıları şunlardır:

-Avastin (bevacizumab): Bevacizumab, tümörün kendini besleyecek yeni kan damarları oluşturmasını engelleyerek tümör gelişimini yavaşlatır. Bevacizumab genellikle kemoterapi ile beraber kullanılır. İlerlemiş ve tekrarlayan küçük hücreli olmayan akciğer kanseri tedavisi için onaylanmıştır.

-Tarceva (erlotinib): Erlotinib, kanser kücrelerinin büyümesine neden olan kimyasalları engeller. Erlotinib’in, ilerlemiş ve  tekrarlayan küçük hücreli olmayan ve kemoterpiden fayda görmeyen akciğer kanseri hastalarında kullanımı onaylanmıştır.

Uyarı : Sitede bulunan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, tedavi niteliğinde değildir. Sağlığınızı ilgilendiren her konuda mutlaka doktorunuza danışınız.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ