Uyku Sırasında Görülen Fizyolojik Değişiklikler
Uyku Sırasında Görülen Fizyolojik Değişiklikler Nelerdir?
Uyku Sırasında Görülen Fizyolojik Değişiklikler. Yorucu bir günün ardından kendimizi çok uykulu hissediyoruz. Çünkü vücudumuz biraz dinlenmeli ve bunun için uyumalıyız. Vücudun dinlenebilmesi ve böylece ertesi günün tüm aktivitelerine dayanabilmesi için günde en az sekiz saat uyku gerekir.
Uyurken vücudumuzda çok önemli şeyler olur. Uyku sırasında bağışıklık sistemimiz güçlenir ve vücudumuz için hormon üretimi ve salınımı başlar. Bu hormonlardan biri büyüme hormonudur: bu, çocuklukta uyurken büyüyoruz demektir. Bu nedenle, az uyuyanların fiziksel gelişimlerinde problemler oluşabilir. Yaşlandıkça, bu hormon daha küçük dozlarda salınım gösterir.
Ayrıca uyku sırasında vücuda leptin hormonu salınır. Bu hormon tokluk hissine neden olur. Bu, az uyuyan insanlarda, vücudun bu hormonu neredeyse hiç üretmediği ve yağlanmayı artırdığı anlamına gelir.
Uyku sırasında kaslarımız dinlenir ve gevşer, bu nedenle iyi bir gece uykusu ezber yapmayı ve öğrenmeyi destekler.
Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar, az uyuyan bir kişinin, kötü bir gün geçirmesinin yanı sıra fiziksel yorgunluk, muhakeme ve motor koordinasyonunda düşüş nedeniyle yüksek tansiyon, enfeksiyonlar, diyabet ve obezite geçirme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.
İyi bir gece uykumuz olduğunda, ertesi günü iyi geçiririz. Kaliteyi ve yaşam beklentisini arttırırız.