Lidya Uygarlığının Özelliği Nedir
Anadolu uygarlıklarından ve ülkelerinden biri olan Lidyalılar bugünkü Batı Anadolu’da Menderes ve Gediz ırmakları arasında kalan ve Lidya denilen bu bölgede oturuyorlardı.
Önceleri Hititler’in sonra Frigyalı’ların egemenliği altında yaşadılar. Frigya Devletinin Kimmerler tarafından yıkılmasından sonra Giges adlı bir kral Lidya Devleti’ni (M.Ö 650 yılında) kurmuştur. Lidya tarihindeki Giges ile başlayan bu sülaleye Şahin Krallar adı verilir. Giges zamanında Lidya Devleti’nde ticaret ve ziraat çok gelişmiştir. Komşularıyla iyi geçinerek, Efes’ten başlayarak Ninova’ya kadar uzanan meşhur Kral Yolu yaptırmıştır. Yol üzerinde Konak yerleri kurarak güvenliği sağlayan tedbirler alarak geniş bir ticaret ağı olışturmuşlardı.
Fakat bu parlak devir uzun sürmedi. Kimmerler Lidyalılar üzerine hücum ettiler Kral Giges ilk sefer Kimmerleri durdurmayı başardı fakat ikinci çatışmada yenildi ve harp meydanında öldü ve bütün Lidya şehirleri yakılıp yıkıldı.
Lidyalı’ların en meşhur hükümdarı Krezüs tür. Krezüs,İon şehirlerini idaresi altına aldı. Onun zamanında devletin merkezi olan Sard şehri bir altın hazinesi haline geldi. her tarafta Saraylar tapınaklar, abideler yapıldı. Devrin bilginleri, filozofları, şairleri Sard Sarayı’na toplandı ve hepsini maaş bağlandı.
Fakat Krezüs askerliğe gereği kadar önem vermedi, her şeyi para ile elde edebileceklerini sanıyordu. İran’da Med’leri yıkarak Pers Krallığını kurmuş olan Kurus, Anadolu üzerine yürüdü,Krezüs Kızılırmak boylarında Kurus ile yaptığı savaşta yenildi ve Sard şehrini çekildi. Burada 14 günde dayandıktan sonra şehir Persler’in eline düştü,Krezüs esir edildi (M.Ö546) Lidya Devleti ortadan kalktı bundan sonra Anadolu Pers İmparatorluğu’nun bir vilayeti haline geldi.
Lidya Devleti’nin önemli özelliklerinden biri de devleti kralla birlikte büyük tüccarlar ve arazi sahibi asiller idare ederlerdi, Merkezleri Sard şehriydi.
Doğu ile batı arasında ticaretin gelişmesini sağlayan Lidyalılar çok zengin olmuşlardı onlar zamanında Batı Anadolu parlak bir devir yaşamıştır.
Parayı ilk defa Lidyalılar icat etmişlerdir. (M.Ö. 700) Bu sayede ticaret kolaylaşmış ekonomik hayatın daha ziyade genişlemesi mümkün olmuştur .
Lidyalılar; dokumacılık, çömlekçilik, dericilik ve madencilik de oldukça ilerlemişlerdir.