05.11.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Çin İmparatorunun Ölümsüz Ordusu

Çin İmparatorunun Ölümsüz Ordusu

Çin İmparatorunun Ölümsüz Ordusu. Terra Cotta ilk defa 1920’li yıllarda bir köylünün şans eseri tarlasını kazarken bulduğu büyük bir taş asker sayesinde varlığı keşfedildi. Eğer bu köylü korkup askerleri tekrar gömmeseydi belki de dünya bu cansız askerlerden daha önce haberdar olabilirdi. Terra Cotta, diğer bir ismiyle Toprak Askerler 1974 yılında yine bölge halkından birileri kuyu açmak için kazı yaparken tesadüfen tekrar farkedildi.

Kazdıkça da gördüler ki yerin altında sadece askerler değil, gerçeğine uygun boyutta yapılmış atlar, at arabaları, diğer savaş arabaları, silahlar ve hizmetkarlar da var.

Kare şeklindeki alanın temeli 56km2. Güneyden kuzeye 350 metre, doğudan batıya 345 metre, yükseliği ise 76 metre olan mezarın kazı çalışmalarında her biri nadir parçalar olan binlerce parça ( savaş arabaları,yük atları,eyerler,binlerce savaşçı-piyade, savaş arabası süvari ve 10.000’den fazla bronz silah) çıkarılmış.

İlk imparator Quin Shi Huang tarafından en önemli kent haline getirilen Xian, Çin’in ilk tarihi başkentidir. Quin Shi Huang Terracotta Savaşçıları ve Atları Müzesi, Xian kentinden arabayla yaklaşık 30 dakika uzaklıkta bulunmaktadır.

çin ordusu

Gizemi

Bu gizemli ordu ayrıca sıradan bir şekilde dizilip, gömülmemiş. Farklı rütbelerde ve sınıflarda olan askerler dönemin en ileri savaş nizamına ve stratejisine uygun şekilde, savaş meydanında savaşa hazır konumda duruyor.

Ordu, okçu birlikleri ile öncü, orta ve arka birliklerin yanı sıra destek birimlerinden oluşuyor. Çukurların birinde de imparatorun merasim taburu kendi düzeni içinde bulunuyor. Askerlerin yanında döneme ait 10 bin civarında bronz silah da duruyor.

Dev yer altı ordusu bir define olarak nitelendiriliyor ve içerisinden çıkan unsurlarla o dönemin teknoloji, sanat ve kültür dünyasına ışık tuttuğu belirtiliyor.

Çin’de M.Ö. 210 yılından kalan 8 bin Terracotta askeri heykelinin gizemini 3 boyut teknolojisi ortaya çıkardı: Heykeller hayali değil kralın askerlerinin bire bir kopyası.. Arkeoloji dünyasının yıllardır araştırdığı ilk Çin imparatoru Qin Shi Huang’ın mezarında bulunan M.Ö. 210 yılından kalan 8 bini aşkın toprak asker heykelinin sırrı nihayet çözüldü. Devasa ordunun gerçeğinin bire bir kopyası olduğu ortaya çıktı.
Heykellerin yüzündeki farklı mimikler ve yüz şekilleri askerlerin orijinallere sadık kalınarak tasarlandığını akıllara getirse de 8 bin modelin kullanılması imkansız gibi görünüyordu. Bir grup sanat tarihçi toprak heykelcikleri yapan sanatçıların belli bir modele uygun olarak şekillendirildikten sonra mimik, boy ve bazı uzuvlarında değişiklik yaptığını düşünüyordu. 3 boyut teknolojisi ve yeni bir algoritma yazılımı kullanan bilim adamları 8 bin heykelin kulak yapılarının birbirinden tamamen farklı olduğunu buldu. Heykellerin farklı etnik kimliğe sahip kişileri yansıttığını belirleyen bilim adamlarına göre askerler imparotorun ordusunun kopyası.

Qin Shi Huang Kimdir?

Hunlara ve diğer bâzı kavimlere karşı Çin Seddi’ni inşa ettirmiştir. Çin’de ilk merkezî bürokratik devlet düzenini kurdu. Ülkeye herkes için geçerli olan bir yasa, para birimi, karayolu sistemi, ağırlık ve uzunluk ölçüleri ile yazı karakterlerinin standartlaşmış yazılış şekliyle yazı dilini kazandırmıştır. Halka eski gelenekleri unutturabilmek için, Konfüçyüsçü bilim adamlarınca yazılan bütün kitapların yok edilmesini buyurdu. Bu zararlı eylem, tarihe “kitapların yakılması” olarak geçti. Konfüçyüsçülük yerine legalizmi getirdi.

Qin Shi Huang Kimdir?

MÖ 259 yılında Qin Eyaleti’nin kralının oğlu olarak dünyaya gelen Ying Zheng, 22 yaşında tüm gücü ele geçirerek krallığa oturur. Yin Zheng’in çok önemli bir amacı vardır: tüm Çin hanedanlarını birleştirmek… Bu amacına M.Ö. 221 yılında ulaşan Ying Zheng, Çin tarihinin politik, ekonomik ve askeri açıdan en güçlü imparatorluğunu kurar.Hırslı ve güçlü yeni bey 22 yaşına geldiğinde Çin’deki diğer beylikleri yönetimi altında toplamaya başlamıştır. Çin tarihindeki ilk birleşme bu şekilde yaşanırken, kendisi de Çin’in ilk imparatoru anlamına gelen Qin Shi Huang adını alır.

Birleşmeden sonraki büyük kalkınmada İmparator’un katkısı büyüktür. Bu dönemde ülke içinde dil ve yazı birliği sağlanır, eğitimde ve vergide büyük reformlar yapılır, tarım ve ticarette, para sisteminde ve kültürel alanlarda büyük ilerlemeler sağlanır. O döneme kadar yer yer yapılmış olan Çin Seddi’nin birleştirilmesi ve tek bir set haline getirilmesi çalışmaları başlatılır.

Birleşmeden sonraki büyük kalkınmada İmparator’un katkısı büyüktür. Bu dönemde ülke içinde dil ve yazı birliği sağlanır, eğitimde ve vergide büyük reformlar yapılır, tarım ve ticarette, para sisteminde ve kültürel alanlarda büyük ilerlemeler sağlanır. O döneme kadar yer yer yapılmış olan Çin Seddi’nin birleştirilmesi ve tek bir set haline getirilmesi çalışmaları başlatılır.

Qin Shi Huang, ülkeyi tek yasa, tek para, tek yazıda birleştirir, il ve ilçelere böler, eski tarih kitaplarını ve Konfüçyus klasiklerini yaktırır, Çin Seddini oluşturacak ilk duvarları ördürmeye başlar, Çin’i bölünmüşlükten kurtararak büyük feodal bir imparatorluk kurar.

Qin Shihuang, insanların düşüncelerini sınırlamak için, “kitapları yakma, bilginleri canlı olarak gömme”girişiminde bulunur. Qin Shihuang, Qin hanedanı yönetimini korumak için, kendisinin yönetim düşüncesine“aykırı” olan kitapları yaktırır. Hatta kendisiyle farklı görüşlere sahip olan bilginleri canlı olarak gömdürür.

Qin Shi Huang, kendi döneminde, emek gücünü aşırı kullanarak ve aşırı para harcayarak, kendi mezarını ve çok lüks bir saray olan A’fanggong Sarayı’nı inşa ettirir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ