Narsizm Nedir Özellikleri Nelerdir?
Narsizm Nedir Özellikleri Nelerdir? Narsizm, son derece olumlu ya da şişirilmiş benlik kavramıdır. Narsizm, patolojik olarak görülmesinin yanı sıra normal düzeyde de incelenmektedir. Şahıs kendi çıkarları için hareket eder. Bu çıkarlar psikolojik, ahlaki ve rasyonel davranış olarak amaçlanmaktadır. Birey, kendisinin önemli birisi olduğunu düşünür. Herhangi bir konuda ya da alanda yeterli bir başarı göstermemesine rağmen, kendisi hakkında birçok şeyi abartır. Üstün özellikli birisi olarak tanınmayı, bilinmeyi amaçlar.
Narsistlerin Özellikleri
Devamlı olarak başarı, güç, zeka, güzellik ya da kusursuz sevgi arzuları üzerinde yoğunlaşır. Özel biri olduğunu benimser ve kimsenin onu anlamadığını düşünür. Hak kazandığı duygusu vardır. Kişiler arası ilişkilerde bencildir. Kendi çıkarları için başkalarının zayıf yanlarını kullanır. Empati eksikliği vardır. Olay veya durum karşısında kişinin ya da kişilerin ne düşündüğünü, ne hissettiğini anlamak ya da bilmek istemez. Başkalarının duygularını ve gereksinimlerini tanıyıp tanımlama konusunda isteksizdir. Kıskançlık özelliği taşır. Birini ya da birilerini kıskanır. Başkaları tarafından kıskanıldığını ifade eder. Küstah olurlar, kendini beğenme davranışları vardır.
Son deneysel çalışmalarda da narsisizm ve saldırgan davranışları arasında anlamlı ilişki olduğu görülmektedir. Narsistik kişilik ve saldırganlık arasındaki ilişkiye yönelik araştırmada negatif geri bidirimde, narsistik kişiliğin, kadınlardan daha çok erkeklerde artan saldırganlık ile ilgili olduğu sonucuna vardılar. Öte yandan hayal kırıklığı ve saldırganlık hipotezine göre; saldırgan davranışlar her zaman hayal kırıklığı varlığının sonucunda ortaya çıkmaktadır. Saldırganlığa yol açan koşullar hayal kırıklığının gücüne bağlıdır. Hayal kırıklığının gücü, parazit derecesi ve hayal kırıklığı sıklığı tarafından belirlenmektedir.
Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından 1980 de yayınlanan kitapta patolojik narsisizm bir kişilik bozukluğu olarak ilk kez yer almıştır. Narsisizm tanısı için belirlenen dokuz özellikten en az beşine kişinin sahip olması beklenmektedir. Narsistik, kişilik bozukluğunu erken erişkinlik döneminde başlayan ve değişik şartlar altında ortaya çıkan, üstünlük egosu, beğenilme isteği ve duygudaşlık yapamamanın olduğu sürekli bir örüntü olarak tanımlamaktadır. Çeşitli çalışmalarda tartışılan narsisizm, sadece patolojik olarak ele alınmış, diğer araştırmacılar ise her insanın doğasında narsisizmin sağlıklı şekilleri olduğunu öngörmüşlerdir. Özellikle Kohut’un çalışmaları psikanalizin narsisizme bakışını önemli ölçüde değiştirmiştir. Kohut, narsisizmin normal gelişim sürecinin bir parçası olduğunu vurgulamıştır. Birçok klinik çalışmalarında narsist kişiler; çocukluklarında, ebeveynlerinin empatik kusurlarından ya da ihmallerinden dolayı ihtiyaçları karşılanmamış ve bu ihtiyaçlarını yetişkinliklerindeki ilişkilerinde gidermeye çalışan bireyler olarak tanımlamaktadırlar.