13.01.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Tuğ Nedir?

Tuğ, orta Asya geleneklerinden Osmanlı Türkleri’ne intikal eden bir rütbe veya tevcih alametidir.

Tuğ Nedir?

Türklerde  ‘’TUĞ’’ Sembolü Nedir,

Tuğ, orta Asya geleneklerinden Osmanlı Türkleri’ne intikal eden  bir rütbe veya tevcih alametidir. Bu alamet, uzun bir mızrağın ucuna Tibet Öküzü (Yak) nün kuyruğunun takılmasıyla teşekkül ederdi.

Fakat Tibet öküzünün ele çok zor ve az bulunur bir hayvan oluşu, zamanla bu kuyruğun yerine at kuyruğunun kullanılmasına sebep olmuş; bu yüzden de Orta Asya kavimlerinin en muteber hayvanı  at, bilhassa Oğuz Türklerinde yeni bir hususiyet kazanmış ve özel hayvanlar sınıfına girmiştir.

Türklerin cenaze merasimlerinde, ölenin şerefine atının kuyruğu kesilir ve bir sırığın ucuna takılarak mezarına dikilirdi.Bir mezar, bu şekilde ne kadar Tuğ’a sahip olursa sahibi okadar itibar kazanmış addedilirdi. Kuyruğu kesilen at da kurban edilmiş sayıldığından hiçbir işde kullanılmaz ve eti yenmezdi.

Orta Asya’da hakanlar tabilerine rütbe vermek istedikleri zaman başta tuğ olmak üzere davul ve sancak da gönderirlerdi.

Selçuklu sultanı İkinci Alaedin keykubat’ın Karaca Balaban Çavuş ile Osman Gazi’ye gönderdiği tuğ, tabıl ve ve alem ile fethettiği yerlerin temlikini tanıyan bir menşuru’’ Tuğ’’ un Osmanlılara da intikaline sebep olmuş ve Osmanlı İmparatorluğunda bu Orta Asya geleneği bir takım merasimlerle son devirlere kadar yaşatılmıştır.

Osmanlı imparatorluğunda rütbe alameti farikası olarak; sancak beylerde bir, beylerbeyinde iki, vezirlere üç, sadrazama beş tuğ verilir ve harbe giden padişahın rikabında yedi tuğ götürülürdü. Sefere bizzat padişah çıkıyorsa tuğları için ayrı bir merasim yapılırdı.

Tuğun tepesindeki altın yaldızlı başlığa’’ felke’’ tabir olunurdu.

Topkapı sarayı müzesinin silah bölümünde bir hayli tuğ bulunmaktadır. Bu tuğlardaki tüyleri öküz ve at kuyruğundan olduğu yapılan tetkiklerle anlaşılmış bulunduğundan Osmanlı İmaparatorlanın da, tuğun ananevi mahiyetini muhafaza etmek istedikleri neticesine varılabilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ