10.04.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

ISO Belgesi Nedir, Ne İşe Yarar?

ISO Belgesi Nedir, Ne İşe Yarar?

İçindekiler [göster]

ISO belgesi ile müşterilerinize ve iş ortaklarınıza firma prestijinizi hızlı ve etkileyici bir şekilde ispatlayabileceğinizi biliyor muydunuz?

Uluslararası Standartlar Örgütü’nün bir temsili olan ISO kalite belgesi, aynı zamanda bu belgeye sahip olan firma ya da markanın hizmet ve ürünlerinin üst düzey kalitede olduğunu simgeleyen bir belge niteliği taşır.

Büyük ya da küçük fark etmeksizin tüm işletmelerin sahip olması gereken bir kalite belgesi olduğundan işletmelerin kalite düzeyini ortaya koyan bir belgedir. Birçok farklı ISO belgesi vardır. Ancak bu belgeler içerisinden en yaygın kullanılan ISO 9001 kalite yönetim sistemi belgesidir.

ISO belgeleri; ISO 14001, ISO 22000, ISO 27001, OHSAS 18001 gibi farklı belgeleri kapsar. Bu belgelerin her birisinin standardı farklı olduğundan ISO belgesi alacak olan işletmelerin ilk olarak hangi belgenin işletmeye daha uygun olduğunu belirlemesi gereklidir.

ISO Belgesi Nedir?

Küçük ve büyük işletmelerin mutlaka sahip olması gereken ISO belgesi açılımı; İngilizce dilinde “International Organization for Standardization” olarak tanımlanır. Türkiye’de ise “Uluslararası standartlar” olarak tanımlanır.

Birçok ISO belgesi vardır. Bu belgelerin hepsinin standartları ve dolayısıyla da istenilen şartları farklılık gösterir. Bu bağlamda ISO belgesi; işletmenin söz konusu belgenin standartları doğrultusunda sahip olduğu özellikleri gösteren bir sertifikadır.

ISO Belgesi Kimlere Verilir?

ISO belgesi almak isteyen firma ya da kuruluşlar öncelikle işletmelerine en uygun belge türünü tespit etmelidir. Çünkü her belgenin sunduğu şartlar ve sahip olduğu standartlar farklılık gösterebilmektedir. Ancak bu belgeler arasında https://www.adlbelge.com firması tarafından ISO 9001 kalite belgesi, tüm kurum ve kuruluşlara verilebilmektedir.

ISO 9001 kalite belgesi; yeni oluşum içerisinde olan, henüz bir organizasyon şeması olmayan, yetkili bir kişinin bulunmadığı ve işlerin aksadığı kurum ve kuruluşlarda pratik bir çalışma modeli sunmaktadır. Gerekli şartlar karşılandığında KOBİ ve benzeri firmalar da dahil olmak üzere tüm küçük ve büyük işletmeler bu belgeyi alabilmektedir.

ISO Belgesi Nasıl Alınır?

ISO Belgesi Nasıl Alınır?

Küçük ve büyük işletmeler için kalite belgesi alma sürecine girmeden önce ilk olarak tüm hazırlıklar yapılmalıdır. Bu hazırlıkların başında ise şartlara uyumluluk gelir. Her belgenin sunduğu şartlar farklı olduğundan başvuru yaparken söz konusu belgenin şartlarına uyum sağlamak gereklidir.

Hazırlık aşamasının ikinci adımı ise ISO yönetim sistemini iş sürecine entegre etmektir. Son olarak süreci kontrol edip değerlendirme süreci sonrasında da ISO belgesi almak için atılması gereken ilk adım yetkili yani akredite olan bir belgelendirme firması ile iş birliği yapmaktır.

Tüm hazırlıklar sonucunda yetkili bir firmaya gerekli evraklarla başvurulduğunda işletme denetim görevlileri tarafından kontrol edilir. Eğer işletmede söz konusu kalite belgesinin şartları mevcut ise işletme adına ISO belgesi verilmesine karar verilir.

ISO Belgesi Ne İşe Yarar?

ISO belgesi; işletmelerin yurt içinde olduğu gibi aynı zamanda yurtdışında da rekabet alanında bir adım öne çıkartmaktadır. Zira her belgenin kendisine özgü şartları vardır. Belgeyi alabilmek adına işletmeler bu şartları uyguladığında aynı zamanda uluslararası kalite standartlarına da uyumlu hale gelmiş olurlar.

Dünya ülkeleri ile profesyonel bir entegrasyon kurmayı sağlayan ISO belgesi, aynı zamanda işletmenin daha profesyonel ve daha bağımsız bir işletme olarak yoluna devam etmesini sağlar.

ISO Belgesi Fiyatı

Kalite belgesi almak isteyen işletme ve kuruluşlar için önem arz eden konulardan birisi de fiyat konusudur. Özellikle birçok işletme ve kurum, hemen hemen her işletmenin alabileceği ISO 9001 belgesi kaç para sorusunun cevabını sıklıkla araştırır hale gelmiştir.

Kalite belgeleri fiyatları hakkında tek bir fiyat bandı vermek mümkün değildir. Belgelendirme yetkilisi olan firmanın tekliflerine ve söz konusu belgenin sunduğu şartlara göre fiyatlar da değişiklik arz edebilmektedir.

ISO Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kuruluş ve işletmelerin almış olduğu ISO belgesinin gerçek olup olmadığını sorgulama yaparak anlayabilmeleri mümkündür. Her belgenin üzerinde belge numarası vardır. Belgenin geçerli ve gerçek olup olmadığı ilgili sayfalar üzerinden sorgulama yapılarak anlaşılabilmektedir.

Sorgulama ekranında bulunan “Belge numarası” bölümüne ISO belgesi belge numarası girilir. Eğer belge gerçek ise o halde sistemde tüm bilgileri kayıtlı olacağından ekranda tüm belge bilgileri görünecektir. Bu sorgulama yöntemi sayesinde sahte belgeler de kolayca tespit edilebilir. Daha fazla bilgi için https://www.bureauveritas.com.tr/ firmasından destek alabilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ