İlk Fıkra ve Bilmece Nasıl Bulundu?
İlk Fıkra ve Bilmecenin Tarihi
İlk Fıkra ve Bilmece Nasıl Bulundu? İlk fıkra ve bilmecenin nasıl ortaya çıktığını merak etmesek de zaman zaman ilgimizi çekmiş ve hoşumuza gitmiştir. Bazende arkadaşlarımız arasında bildiğimiz fıkralar olsun bilmeceler olsun birbirimize anlatır ve şaşkınlıkla dinler gülerdik. Peki ilk fıkra ve bilmece nasıl bulundu?
Bilmeceler çok eski çağlardan beri söylenmektedir. Eski bilginler, birilerine öğüt veye sorulan sorulara cevap verirken bilmece kullanırlardı. Eskiden krallar gizli bir mesaj veya haber gönderirken bilmece şekline sokarak gönderirlerdi. Bu durumda mesaj gizliliğini korurdu. Bu tür ciddi bilmecelere “bulmaca ve şifre” adı da verilebilir. Eskiden Yunanlar ve Romalılar kendi aralarında bilmece yarışmaları düzenlerlerdi. Kazanan kişiye değerli armağanlar verilirdi. Fakat Avrupa’nın bazı acımasız kralları kendi halkı arasında yarışma yapar ve kral bilmecesini sorar bilenin hayatını bağışlar bilmeyenin ise kellesini alırdı.
Fıkralara gelecek olursak, kullandığımız kelimelerden daha eskidir. Tarihin her çağında dünyanın her yerinde insan, başkalarını güldürmek için fıkralar anlatmışlardı. Ortaçağ Avrupa’sına baktığımızda ise şaka ve fıkraları ile etrafını kırıp geçiren kimseler çok boldu. Hatta bunların en ustaları saraylara alınır, kralı eğlendirirdi. Bazılarına “palyaço” veya “soytarı” da denilmektedir. Bunlar işe başlamadan önce kahramanlık destanları söyleyerek fıkralarını anlatmaya başlar, sonradan ise güldürücü olur çıkarlardı. İşte fıkralar ve bilmece böylece günümüze kadar ulaşmıştır.