05.02.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Antep İşi İşleme Nasıl Yapılır

Antep İşi İşleme Nasıl Yapılır

Antep İşi İşleme Nasıl Yapılır? Antep işi, Gaziantep’te yoğun olarak yapılan geleneksel bir işleme türüdür. Çeyizlerin en değerli parçalarından biri olan Antep işi yoğun emek gerektirir. Boyu ve eni eşit olarak dokunmuş özel kumaşların üstünden, ipliklerin çekilip çıkarılmasıyla çeşitli desenlerin oluşturulması yöntemine dayanır. Birçok figür, Antep işi tekniği ile işlenebilir.

Antep işi nasıl yapılır?

Antep işi ipliği çekilerek çıkartılabilen ipek, keten, markizet gibi eşit dokunmuş kumaşlara işlenir. Beyaz üzerine beyaz ya da farklı renkler bir araya getirilerek işlenebilir.

Kasnak kullanılarak kumaşın gergin tutulması sağlanır. Farklı desenler için farklı iğne teknikleri kullanılır. Uygulanacak tekniğe göre ip sayısı belirlenir ve kesilerek çıkartılır. Bu işleme ‘’ tel çekme’’ adı verilir. Desene göre kumaştan çekilerek çıkartılan iplikler, ajur ismi verilen boşlukları ve deseninin temelini oluşturur. Daha sonra kanaviçe tekniği ile motifler kumaşa işlenir. Son aşamada kumaşın kenarları temizlenerek, ana motiflere uygun bir şekilde kenar motifleri işlenir.

Antep işinde kullanılan temel teknikler nelerdir?

Antep işi, temel tekniklerin yanı sıra farklı iğne tekniklerine de sahiptir. Farklı figürler, farklı iğne teknikleriyle oluşturulur.

Antep işinde kullanılan temel teknikler;

Mercimek: Kesilen ve bırakılan iplik sayısı eşittir. Tek başına desen oluşturmada kullanılabileceği gibi farklı tekniklerle beraber de kullanılabilir

Ciğerdeldi: Kesilen iplik sayısı, bırakılandan daha azdır. Özellikle geniş yüzey uygulamalarında tercih edilir. Tek başına desen oluşturmada kullanılabileceği gibi farklı tekniklerle beraber de kullanılabilir

Cemelyan: Ciğerdeldide olduğu gibi kesilen iplik sayısı, bırakılandan daha azdır. Geniş yüzeylerde uygulanır.

Örümcek: Kesilen iplik, bırakılan iplikten fazladır. Tek başına desen oluşturmada kullanılabileceği gibi bazı tekniklerle beraber de kullanılır.

Çitime: Kesilen iplik, bırakılan iplikten fazladır. Geometrik desenler uygulamak için geniş yüzeylerde kullanılır. Genellikle badem tekniğiyle beraber uygulanır.

Badem: Diğer tekniklere göre kesilen iplik, bırakılan iplikten çok daha fazladır. Geometrik desenler uygulamak için geniş yüzeylerde kullanılır. Genellikle çitime tekniğiyle beraber uygulanır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ