Dua Etmenin Fazileti ve Önemi
İçindekiler
Muhakkak ki; Sizin Rabbiniz haya ve kerem sahibidir. Kulları ellerini kaldırıp kendisinden bir şey istedikleri zaman, onları boş çevirmekten hayâ eder. (Tırmizi, Ebu Davud)
Duanın Etmenin Fazileti ve Adabı
Dua etmek insanın acizliğini bilmesi ve ancak Allah-u Zülcelal den istemesidir. Dua her zaman her yerde yapılabilir. Ne kadar çok dua edersek aynı zamanda Allah-u Zülcelal ile olmuş oluruz, kalbimiz, düşüncemiz, yüreğimiz aklımız hep O ‘nda olmuş olur.
Dua etmenin böylede güzel bir tarafı vardır. Dua istemekdir, yalvarmakdır, samimi olmakdır, acizliğini bildirmekdir, Allah-u Tealanın büyüklüğünü kabul etmek dir. Öyle ise bol bol, içtenlikle dua etmek gerekir.
Allahu Teala buyuruyor;
‘’Kullarım sana benden sordukları zaman (bilsinler ki) Şüphesiz ben onlara yakınım. Benden isteyenin, dua ettiğinde duasını kabul ederim. Artık onlar da benim davetime icabet etsinler.’’ (2-Bakara:186)
‘’Rabbinize gönülden ve gizlice yalvarın. Doğrusu, O aşırı gidenleri sevmez.’’ (17-Araf:55)
‘’Ve Rabbınız, bana dua edin, ben de sizin davetinize icabet edeyim buyurdu. Bana ibadet etmekten kibir edenler hakir olarak cehenneme girecekler.’’ (40-Mumin:60)
‘’İster Allah diyerek dua et, ister Rahman diye dua et. İkisi de Allahü Teâlânın Esma-i Hüsna sındandır.’’ (17-İsra:110)
Nu’man bin Beşir Resulü Ekrem Efendimiz’in şöyle buyurduğunu rivayet eder;
‘’Dua ibadetin ta kendisidir.’’
Ve sonra da; ‘’Bana dua edin size icabet edeyim.’’ (40-Mumin:60) ayeti celilesini okumuştur.
Yine Resulü Ekrem Aleyhissalâtü Vesselam Efendimiz;
‘’Dua ibadetin iliğidir.’’ (Tirmizi) buyurmuştur.
Resuli Ekrem Efendimiz; ‘’Allah katında duadan makbul ve kıymetli hiçbir şey yoktur.’’ (Tirmizi) buyurmuştur
Ebu hureyre (RA)’nin nin rivayetinde yine Efendimiz şöyle buyurur; ‘’Kul duasında üç şeyin birini almaktan şaşmaz. Ya dua sayesinde günahı bağışlanır, veyahut peşin bir mükâfat alır, veyahut ahirette karşılığını bulur.’’ (Deylemi)
Ebu Zer radıyallahu anh şöyle buyuruyor; iyilik üzerine yapılan dualar yemeğe katılan tuz kadar olmalıdır: yani dua kısa ve özlü olmalıdır.
Efendimiz aleyhisselatu vesselam şöyle buyuruyor ‘’Allah’ın fazlından isteyin, Allah kendisinden istenmeği sever. İbadetlerin makbulu ferahlığı beklemektir.’’
‘’Ve seher vaktinde onlar istiğfar ederler’’ (51-Zariyat:18 )
Efendimiz buyuruyor; ‘’Gecenin üçte biri kaldığı zaman Allahü Teala birinci kat semaya tecelli ederek kullarına (oradan kullarına hitaben): ‘’ Yok mu istiğfar eden, onu mağfiret edeyim, yok mu isteyen, dilediğini vereyim, yok mu dua eden duasını kabul edeyim,’’ buyurur.’’ (Buhari, Muslim, Ebu Hureyre)
Şerefli hallerde dua etmek iyidir nitekim Ebu Hureyre Radıyallahü şöyle buyuruyor; gök kapıları, İslam ordusu ile küffar ordusunun karşılaştığı, yağmurun yağdığı ve farz namazlarının kılındığı esnada açılır bu vakitleri ganimet bilerek dua edin, diye haber verektedir.
Bu konudaki Efendimizin ise ‘’Ezan ile kamet arasında yapılan dualar ret olunmaz.’’ (Ebu Davud, Tırmizi, Nesasi) ve diğer hadisi Şerif’te ‘’Oruçlunun duası reddolunmaz.’’ (Tırmizi) buyurmuşlardır .
Yine Efendimiz; ‘’Kulun, Allah’a en çok yakın olduğu secde halidir secdede Allah’a çok dua edin.’’ (Muslim)buyurmuştur.
‘’Allahu Teala bir kulunu sevdiği zaman yalvarışın duymak için, onu onu bazı dertler ile müptela eder.’’ (Deylem, Enes)
‘’Sizden biriniz dua ettiği zaman kabul olunacağına büyük ümit beslesin çünkü onun kabulü Allah için kolaydır.’’ (İbn Hibban, Ebu Hureyre)
‘’Allahu Teala duanızı kabul eder. Ta ki dua ettim, hala kabul olmadı değip acele etmedikçe. Allah’tan çok isteyin. Çünkü siz KEREM sahibinden istiyorsunuz.’’(Buhari, Muslim, Ebu Hureyre)
‘’Allah’tan birşey dileyeceğini zaman Salavat-ı şerife ile başlayın. Zira Allahu Teala iki dilekten birini kabul edince diğerini reddetme hususunda daha keremlidir.’’ (Ebu Talip Mekki)
Dua ederken dikkat edilecek adaplar;
- Besmele ile başlamak,
- Salavat-ı şerife getirmek,
- Güzel vakitlerde dua etmek( Arefe günleri, bayram günleri, Cuma günü ve akşamı, seher vakitleri..)
- Mümkün oluğunca kıbleye doğru dönmek,
- Duayı gizlice yani hafif sesle yapmak,
- Duada samimi olmak,
- Huzur ve huşu içinde Allah’dan korkarak ve kabulünü umarak ve ısrarlı istemek,
- Duada azimli olmak ve ısrarlı istemek,
- Tekrar tekrar dua etmek,
- Duanın batıni edeplerini yerine getirmek (tövbe etmek, helalleşmek, tüm yardımı Allahdan bilmekdir)