Marmaris Hakkında Genel Bilgiler
İçindekiler
MARMARİS NEREDEDİR?
Ege bölgesinde, Muğla iline bağlı bir ilçedir. Marmaris batısında Reşadiye Yarımadası ve Kerme Körfezi, kuzeyinde Ula, doğusunda Balan Dağı, Karadağ ve Günlük Tepeleri ile güneyinde Akdeniz ile çevrilidir. Körfezin önünde kıyıya ince bir dille bağlı olan Adaköy, onun önünde Bedir Adası, Keçi Adası ve Güvercin Adası bulunur.
MARMARİS HAKKINDA
Şehir şimdi bulunduğu tepede ilk yerleşenleri olan Türkmen´ler tarafından, Bizans döneminde, Mermer-şehri ismiyle kurulmuştur. Menteseoğulları egemenliği döneminde altın çağını, uluslararası mermer ticareti sayesinde yaşayan bu limankenti Mermeris adını almıştır. Doğal felaketlerden, yağma ve talandan nasibi alarak yokolan, Fiskos´un eski çağlardaki rolünü Rodos´un fethine yani 1522 yılına kadar üstlenmiştir.
“MERMERİS ismi, yunanca´ya Marmaras, italyanca´ya (latince´ye) Marmarice/Marmaris, ingilizce´ye Marmorice olarak, ilgi güncelliklerine göre çevrilmistir. Marmaris ismi, I. Dünya Savaşından sonraki İtalyan işgalinde yoğun olarak kullanılmış ve sonrasında Cumhuriyet dönemiyle birlikte resmiyet kazanmıştır.
Bodrum´lu Herodot ve ünlü coğrafyacı Amasya´lı Strabo, Fiskos´tan antik dönemde, Efes ve Mylasa´nın Doğu Akdeniz’e açılan limanı olarak bahsederler. Her ikisinin yaşadıkları dönemlerde Marmaris´in yerleştiği tepe, ya denizin altında, yada bir adacık olsa gerek. Herodot´un Marmarisos ismi ile Marmaris´i kastetmesi olanaksız.
Bir rivayete göre de Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı halen de Marmaris’de bulunan kaleyi Kanuni Sultan Süleyman’ın beğenmediği ve kalenin mimarını astırdığı için Marmaris isminin Mimaras’dan geldiği söylenmektedir.
Kentin en eski kısmı denize doğru uzanmış bir tepe üzerine kurulu olan Kale Mahallesidir. Marmaris daha sonra eteklere doğru ve kıyı boyunda gelişmiştir. Akdeniz iklimi nedeniyle çok nemli bir havaya sahiptir. Marmaris’in nemli havası nedeniyle yaz ayları dışında da denize girmek mümkündür.
Denizle bütünleşen çam ormanlarına sahip muhteşem koylarıyla, dört tarafını çevreleyen Milli Parkı’yla, mavi bayrakla donatılmış plajları ve berrak deniziyle Marmaris Akdeniz ve Türkiye turizminin önemli merkezlerinden birisidir.
Konumu, hem Marmaris’e hem de Marmaris’den diğer merkezlere, tarih ve doğa kokan güzelliklere ulaşılmasını kolaylaştırır. Hava ulaşımının yapıldığı Dalaman Havaalanı sadece bir saat uzaklıktadır. Görmek istediğiniz yerleri katılacağınız turlarla bir gün içinde gezebilir, akşam tekrar Marmaris’te tatilinize devam edebilirsiniz. Rodos ise sadece 45 dakika uzaklıktadır.
MARMARİSTE NE YENİR?
Bol çeşidi ve rekabet seviyesi yüksek balı, özellikle de çam balı ünlü Marmaris’in.
Marmaris’te deniz ürünleri, fastfood, Türk ve dünya mutfakları (Çin, İtalyan, İngiliz ve Hint restoranları) üzerine uzmanlaşmış lokantalar için bol seçenek vardır.
Balık iskele ve yat limanı çevresindeki lokantalarda, İçmeler, Turunç, Akyaka, Çiftlik, Orhaniye, Selimiye, Bozburun ve Söğüt Saranda Mahallesi’nde, Türk mutfağının çeşitleri çarşı çevresinde, uluslararası mutfak, pizza çeşitleri merkez, Armutalan ve İçmeler’de, köy mutfağı, gözleme, mantı çeşitleri, Çamlık, Bayır, Çiftlik, Turgut, Orhaniye çevresindeki yol üstü ve deniz kenarı lokantalarında yenir. Otellerin açık büfeleri de gerek yerel mutfak, gerekse uluslararası mutfaklar açısından zengindir.
TARİHİ KALINTILAR
Antik Kentler: Antik çağ yerleşimleri Marmaris ilçe sınırları içinde yer alan antik kentler ise şöyle sıralanabilir:
Physkos (Beldibi, Asartepe), Amos (Hisarönü, Turunç), Bybassos (Hisarönü), Kastabos (Hisarönü), Syrna (Bayırköy), Larymna (Bozburun), Thyssanos (Söğütköy), Phoenix (Taşlıca), Loryma (Bozukkale) Kasara (Serçe Limanı), Kedrai (Sedir Adası), Euthena ve Amnistos (Karacasöğüt). Physkos dahil tüm kentler, küçük Karya kentleri. Ama diğerlerinin neredeyse tamamından bugüne ulaşan kalıntılar kale ve sur parçalarından öteye geçmiyor.
Hafıza Sultan Kervansarayı: Aslında yapımı 1545 yılında tamamlanan kervansaray, bugünkü halinden çok daha büyük ve daha kapsamlı işlevi düşünülerek yapılmıştır. Daha yakın zamana kadar varolan hamamın dışında, “Han” işlevi gören ve varolan ikinci katı da değişik zamanlarda yıkılarak yokolmuştur. Şimdi adeti 7 olan küçük oda sayısı aslında konum olarak 8 dir. 8.si orantısız tarafta saklıdır. Bir de boğaza ve denize bakan odalarin 2 tanesi hala vardır, hemde çok iyi durumda ama saklıdır. Diğerleri çeşitli nedenlerden dolayı yokolmuştur.
Kısayalı Köprüsü: Pilavtepesi arkasından gelen, Karaağaca kadar giden eskiyolu Mermeris yarımadasına birleştirmek için beyaz kesme taştan yapılmış, şimdiki Kısayalı’yı tamamiyle kaplayan büyüklükte görkemli bir köprüymüş. Öyleki bir ucu Ilıca sırtlarında diğer ucu Eski cami civarında. Böyle bir köprünün varliğı 1801 yılında bir İngiliz, ressam Neele tarafından yapılan resimle belgelenmiştir.
İbrahim Ağa Camii: 1789 yılında yapımı bitirilen bu eser, 1800-1849 yılları arasında kenti ziyaret eden İngilizlerin de dikkatini çekmiş ki seyir defterlerine kalenin bakımsızlığına rağmen caminin mimarisini beğendiklerini not almışlar. Gerçekten çok görkemli bir mimari eser olduğu ve o caminin şimdiki eski camiyle aynı caminin olmadığının belirginliği bir İngiliz ressam Neele 1801 tarihli eserinde belgeleniyor.
MARMARİS DALIŞ NOKTALARI
Sarı Mehmet Burnu, Keçi Adası Feneri, İnce Burun Feneri, Hayıtlı Burun, Abdi Reis Koyu, Yazih Kaya, Baca Mağarası, Aksu Koyu, Kütük Burnu, Kadırga Koyu
MARMARİS ULAŞIM
Karayolu ulaşımı: Marmaris’e karadan ulaşım İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli, Muğla ve Antalya’dan düzenli otobüs seferleri ile yapılmaktadır.
Havayolu ulaşımı: Uçakla gelecekler için en yakın havaalanı Dalaman’dır (90 km). Bodrum-Milas havaalanı 140 , İzmir Adnan Menderes havaalanı 284, Antalya havaalanı ise 281 km uzaklıktadır. Dalaman Havaalanından Marmaris şehir merkezine otobüs seferi vardır. Ayrıca taksilerle de ulaşılabilir.
Denizyolu ulaşımı: Bodrum-Çamlık arası hidrofil tekne seferleri ve Marmaris-Rodos arası katamaran seferleri bulunmaktadır. Bilet ve ayrıntılı bilgi için seyahat acentaları aranmalıdır.
Şehiriçi ulaşım: Marmaris, Armutalan, Beldibi ve İçmeler arasında düzenli dolmuş seferleri vardır. Şehiriçi ulaşımın bir başka aracı ise taksiler. Yakın beldelere ve diğer şehirlere ulaşım minibüs ve otobüslerledir. Marmaris Otogarı’ndan binilmektedir.
Ayrıca tur operatörleri bölgeye düzenli olarak turlar düzenlemektedir.
MARMARİS KONAKLAMA
Marmaris ve çevresinde her keseye uygun otel ve tatil köyleri var. Toplam yatak kapasitesi 100.000’in üzerinde. Şehir merkezi, Armutalan, İçmeler otellerin en çok yoğun olduğu bölge. Yalancı Boğaz yönü, Turunç da 4 yıldızlıdan pansiyona kadar çok sayıda otele sahip. Çiftlik’te bir büyük otel ve küçük pansiyonlar, Hisarönü köyü ve koylarında 2 büyük otel ve doğayla uyumlu küçük oteller ve pansiyonlar var. Sakin ve sezsiz tatil arayanlar, küçük otellerden hoşlananlar için Selimiye, Orhaniye, Bozburun, Hisarönü bölgesindeki oteller önerilebilir. Kamp ve karavan yeri arayanlar için ise Orman Kampları.