11.04.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Vücuttaki Kalsiyumu Tüketen 8 Besin

Vücuttaki Kalsiyumu Tüketen 8 Besin

İçindekiler [göster]

Vücuttaki Kalsiyumu Tüketen 8 Besin Nedir? Vücudunuzdaki besin miktarlarını dengeli tutmak sağlığı korumanın en büyük sırrıdır. Örneğin, kalsiyum süt ve süt ürünlerinde, yumurtalarda ve günlük yaşamımızın bir parçası olan diğer gıdalarda yaygın olarak bulunur.

Aslında organizmamız için son derece önemlidir ve kemikleri dirençli tutar. Ayrıca dişlerin sağlığını korur.

Bununla birlikte, önerilen günlük alımına sahip olmalarına ve sağlıklı olmalarına rağmen, vücuttaki kalsiyumu tüketen bazı gıdalar vardır. Bunun nedeni, besin maddesinin vücut tarafından emilmesini önleyebilmeleridir.

Aslında, sindirim sırasında zaten kemiklerinizde bulunan kalsiyumu tüketmeleri bile mümkündür.

Örnek verecek olursak kahveyi ve hatta proteini düşünün. Her ikisi de, aşırı tüketilirse, vücudunuzun kalsiyum emilim sürecini büyük ölçüde bozabilir.

Bu nedenle, gelecekteki sağlık sorunlarından kaçınmak için, beslenmenizdeki dengeli duruşa ek olarak, yediğiniz yiyeceklerin içeriklerini bilmeniz gerekir. Bu nedenle yediklerinizi tanıyabilmeniz adına size yardımcı olacak bir liste hazırladık.

Vücudunuzdaki kalsiyumu tüketen 8 besine göz atın:

1- Tuz

Tuz

Sorun tam olarak tuz değil, içinde bulunan sodyumdur. Bu besin, küçük porsiyonlarda sağlık için iyi olmasına rağmen, aşırı miktarda idrarda kalsiyum atılımını arttırır. Örneğin, osteoporozdan muzdarip insanlara salata, atıştırmalık vb. Yiyeceklere tuz ilave edilmemesi tavsiye edilir. Ayrı olarak baharatlanması gereken gıdalar, baharat olarak limon, zeytinyağı ve baharatlarla daha lezzetli hale getirilebilir.

2- Kahve

Kahve

Özellikle süt gibi bazı kalsiyum kaynaklı gıdaların tüketilmesiyle veya tüketilmesinden sonra kahve, vücuttaki kalsiyumu tüketmektedir. Bunun nedeni, kafeinin diüretik bir etkiye sahip olması ve idrarda büyük miktarda kalsiyumun ortadan kaldırılmasına neden olmasıdır.

Fakat endişe etmeyin! Kahve, uzmanlara göre, günde ortalama 300 mg’dan fazla bir miktarda vücuda girdiğinde kalsiyum emilimine müdahale eder, bu da ortalama üç fincana karşılık gelir. Bundan daha az kahve içerseniz, sorun yoktur.

3- Alkolsüz fosforlu içecekler

Alkolsüz fosforlu içecekler

Fosfor açısından zengin olan içecekler içildiğinde, kalsiyum emilimini de engeller ve vücuttan daha fazla kalsiyumu götürür. Çünkü fosfor, hücrelerimiz ve kemiklerimizdeki parathormondaki kalsiyum miktarını düzenleyen hormonu salgılamaktan sorumludur.

Bu nedenle, fosfor yüksek seviyedeyse, vücudun yeni kalsiyum emiliminden yararlanmasını engeller ve zaten kemiklerde bulunan kalsiyumun kan dolaşımına girmesini zorlar. Bunun sonucu kemiklerin zayıflamasıdır.

4- Oksalik asit ve fitat bakımından zengin fındık ve diğer gıdalar

Oksalik asit ve fitat bakımından zengin fındık ve diğer gıdalar

Buğday tohumu, fındık, fasulye, ıspanak, domates ve diğer birçok günlük gıdada bulunan oksalik asit, dışkıdaki kalsiyumun ortadan kaldırılmasını artırır. Aynı şey fitatlarda da meydana gelir.

Bu nedenle, vücudumuzdaki kalsiyum için endişe verici iki besin maddesinin çok zengin kaynakları olan kepekli tahılların aşırı alımına dikkat etmek gerekir. Çünkü lif bakımından zengindir, bağırsağın işleyişine yardımcı olurlar, ancak kalsiyumun ortadan kaldırılmasını da uyarırlar.

5- Çikolata

Çikolata

Oksalik asit ve kafein açısından zengin olan çikolata, pratik olarak hiç kalsiyum dostu olmayan gıdaların bir temsilidir.

Şimdi, yine de çikolata yemek istiyorsanız, bitter ve yarı bitter gibi en yüksek kakao içeriğine sahip olanları tercih edin. Ayrıca kalsiyum emilimini biraz bozsalar da, bu tip çikolatadaki antioksidan etki diğerlerine göre daha fazladır.

6- Tereyağı ve diğer yüksek yağlı yiyecekler

Tereyağı ve diğer yüksek yağlı yiyecekler

Bu tür yağlar vücuttan kalsiyum tüketen yiyecekler arasına girerler. Çünkü aynı zamanda kemiklere ulaşmasına yardımcı olmak yerine bu besini dışkıda daha fazla imha etmeye neden olur.

Aslında, bağırsaklara ulaştıktan sonra kalsiyum moleküllerine bağlanan ve dışkıda elimine edilmesine neden olan bir madde olan oksalat oluşturan uzun zincirli doymuş yağ asitlerinin hatasıdır.

7- Yeşil yapraklar, kepekli tahıllar ve diğer demir açısından zengin gıdalar

Yeşil yapraklar, kepekli tahıllar ve diğer demir açısından zengin gıdalar

Kalsiyum gibi demir de sağlığımızı korumak için çok önemlidir. Ancak, aşırı olarak, kalsiyumun vücudumuz tarafından emilimini engeller.

Uzmanlar, bunun iki besin maddesinin, maddeleri kan dolaşımına gönderen aynı, yoluyla emildiği için gerçekleştiğini açıklıyor.

Bu aşamada, kalsiyum ve demirin emilmek için birbirleriyle rekabet ettiğini açıkladık. Bu durumda, demir genellikle daha fazla miktarda olduğunda anlaşmazlığı kazanır.

8- Et ve diğer protein açısından zengin besinler

Et ve diğer protein açısından zengin besinler

Aşırı tüketilirse, proteinler de kalsiyum tüketen gıdalar arasına girerler. Çünkü bu besini emilemeyecek kadar çok tüketirler. Bu nedenle, çok fazla protein yediğinizde, idrarınızdan kalsiyumun ortadan kaldırılması çok artabilir.

Sorunu önlemek için uzmanlar, her bir kişinin kilo başına günde 0.8 ila 1 g protein tüketmesini önerir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ