04.02.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Sivilce İzleri Nasıl Tedavi Edilir?

Sivilce İzleri Nasıl Tedavi Edilir?

İçindekiler

Geçmişte sivilce izlerini tedavi etmek oldukça zordu. Son yıllarda sivilce izleri tedavisinde yeni yöntemlerin kullanılması ile sivilce izleri artık kısmen ortadan kaldırılabiliyor. Sivilce izlerinin tedavisinde en önemli nokta, tedavide gerçekçi bir yaklaşım takınmaktır. Sivilce izlerinin tedavisi çok kolay değildir, çoğu sivilce izi tamamen yok edilemez. Fakat tedavilerin uygun bir kombinasyonu ile farkedilir bir iyileşme sağlamak mümkündür.

Lazer Tedavisi

Sivilce tedavisinde kullanılan lazer ile tedavi yöntemleri ablatif ve ablatif olmayan yöntemler olarak ikiye ayrılır. Ablatif yöntem ile, cildin üst katmanları soyularak cilt yenilenir. Ablatif olmayan yöntemlerde ise derinin dermis tabakasında değişiklikler yaratılır. Cilt yüzeyinde hasar oluşmaz.

Ablatif olmayan yöntemlerle sivilce izi tedavisinde en sık kullanılan lazer tipleri karbondioksit ve er:YAG lazerleridir. Bu lazerler cilt dokusunu kontrollü ve belirli bir derinlikte yakarak, cildin yenilenmesini sağlarlar. Alttan gelen yeni deri daha pürüzsüzdür ve yara izleri azalmıştır. Cilt genellikle iki hafta içinde iyileşir fakat iyileştikten sonra bir süre daha kızarık kalabilir. Kızarıklıkların geçmesi birkaç hafta ila birkaç aya kadar sürebilir.

Ablatif olmayan yöntemlerde ise lazerler deriyi sıkılaştırmak ve yeni kollajen lifleri oluşumunu sağlamak için kullanılır. Bu metod hafif sivilce izlerinde etkin olarak kullanılabilir. Derin ve çukur sivilce izlerinde bu yöntem tercih edilmez. Ciltte renk açılması, rengin kaybı lazer tedavilerinin yan etkilerindendir. Özellikle koyu tenlilerde bu yan etkiler daha sık ortaya çıkmaktadır.

Punch Yöntemi ile Sivilce Tedavisi

Punch yöntemi derin ve düzensiz kenarlı sivilce izlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Bu yöntemde Sivilce izleri ciltten kesilerek uzaklaştırılmaktadır. Sivilce izi çıkarıldıktan sonra deri biraraya getirilip birleştirilir. Bu tedavi sonrasında küçük bir iz kalabilir fakat bu iz sivilcenin bıraktığı izden çok daha küçüktür ve zamanla daha belirsizleşebilir, mikrodermabrasyon ve lazer yöntemi kullanılarak daha kolay tedavi edilir. Bir sivilce izi çıkarıldığında boşluğu doldurmak için genellikle kulak arkasından alınan bir deri parçasıyla doldurulabilir.

Deri Altı Kesisi

Subsisyon olarak da bilinen deri altına uygulanan bu yöntem, lokal anestezi altında yapılan basit bir cerrahi işlemdir. Bir iğne cilt yüzeyine paralel bir şekilde ilerletilir. Sivilce izinin altındaki doku bozularak sivilce izi azaltılır, ayrıca yeni kollajen lifleri oluşumu uyarılarak da cilt yenilenmesi sağlanmaktadır.

Dermabrasyon

Dermabrasyon, dermatologlar tarafından lokal anestezi altında gerçekleştirilen bir işlemdir. Dönen bir alet ile cildin üst katmanları soyulur. İyileşmenin ardından, sivilce izleri daha hafifler ve çukur izlerin de derinliği azalır. Dermabrasyon genellikle derin ve geniş sivilce izlerinde kullanılan bir yöntemdir. Önceleri sivilce izi tedavisinde altın standart olarak görülse de artık kullanımı azalmıştır. Koyu renk ciltlerde renk değişimlerine neden olabilmektedir.

Mikrodermabrasyon

Mikrodermabrasyon, dermabrasyonla karıştırılmamalıdır. Mikrodermabrasyon kozmetik bir işlemdir. Cilde bir makine yardımıyla çok ince alüminyum oksit kristalleri cilt yüzeyine uygulanır. Sonra kristaller cilt yüzeyinden vakumlanır. Birkaç seans tedavi gereklidir. Sadece yüzeydeki cilt hücrelerinin değişimini sağlaması nedeniyle, mikrodermabrasyon sivilce tedavisinde küçük bir yarar sağlar. Esas kullanım yeri hiperpigmentasyon tedavisidir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ