05.10.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Sınav Stresi Nedir, Sınav Stresi Nasıl Giderilir?

Sınav Stresi Nedir, Sınav Stresi Nasıl Giderilir?

İçindekiler

Sınav Stresi Nedir, Sınav Stresi Nasıl Giderilir? Yoğun bir tempoyla tüm sene sınava hazırlanmak için test çözer, ünitelere çalışır, az etkinliklere katılır ve ömrünün en güzel dönemlerini ileride daha rahat etmek için harcar. Doğru olanı yapar. Sistem çünkü bunu dayatır. Bugün sizin geçirdiğiniz sıkıntılara derman olmak adına Sınav Stresi Nedir? Sınav Stresi Nasıl Giderilir? Hakkında faydalı olmaya çalışacağız. Umarım yardımcı oluruz.

Sınav Stresi Nedir? Neden Oluşur?

Sınav stresi çocukluğumuzdan ailemizin dayattığı görevler ile başlar. Hele ki ebeveynlerimiz okumamış ve başarılara imza atmamış bireyler ise sizin daha iyi yerlerde olmanız için sürekli ”Benim oğlum/kızım doktor olacak!” gibi söylemlerle sürekli gazlarlar. Bizde ”Olacağım anne!” modunda saçma diyaloglarda buluruz kendimizi. Sınavlarımız iyi geçer koşa koşa geliriz. Karnede notlar güzel gelir hediyelerimiz peş peşe dizilir.

Üniversiteye hazırlandığımız dönemde ise bunlar değişir. Artık onlar için değil kendimiz için birşeyler yapmamız gerekir. Fakat bunu ergenlik döneminde kavrayabilen çok az insan olur. Ailelerimiz bunu sürekli dile getirselerde oluşturdukları baskının farkında değildirler. İkinci defa sınava giren öğrenci adayının üzerindeki baskı daha fazladır. Çünkü tüm arkadaşları üniversiteye giriş yapmış ve o yalnız kalmıştır. Bir an önce yuvadan uzaklaşmak için can atar bu da kafasının karışmasına sebep olur.

Sürekli depresif, kendini kandırarak mutlu olma, deneme sınavlarına yoğun hazırlıklar ve gelen puanlardan tatminsizlik ve sınavın son haftası hissedilen tedirginliğe Sınav Stresi denir.

Size sınav stresinin belirtilerinden falan bahsedip iyice bunaltmayı düşünmüyorum arkadaşlar. Fakat sınav stresinin en belirgin özelliği özgüven eksikliğidir. Kendinize güvenin. Çünkü hayatta size en yakın kişi kendinizsiniz. Bunu yapabileceğinize inandığınız da bu stres sizin için avantaj olacaktır.

Sınav Stresi

Sınav Stresini Yenmenin Yolları

  • Ailenizin maddi durumu iyi değilse ve çevrenizde size destek olacak insanlar yoksa mühendislik, tıp, hukuk gibi bölümlere girmeniz zaten mümkün değildir. Ancak bir burs alacaksınız ki bu sayede kıt kanaat geçinerek okulu bitirebileceksiniz. 5 ve 8 yıllık okuduğunuz dönemlerde yaşayacağınız stres kesinlikle derslerinize etki eder ve mezun olduğunuzda kolektif bir birey olmanız çok mümkün olmaz.
  • 2 yıllık bir bölüm tercih edecekseniz kesinlikle ama kesinlikle DGS’de başarılı olmak için çaba sarfedin. 2 yıl bittikten sonra dönünce o meslekte garanti işiniz yok ve bakmakla yükümlü olduğunuz bir aileniz varsa hiç okumak için yeltenmeyin.
  • Sınava hazırlandınız, eğitim hayatınızda herhangi maddi bir pürüz yok. İmkanlarınız uygun ise sınav günü telaş yapmanızın anlamı yok. Dik durun, nefes alın, bu zamana kadar çok ciddi olumsuzluklar yaşamadığınızı ve üstesinden gelmek için bir engelin olmadığını düşünün. Başaracaksınız.
  • İmkanı el vermeyen arkadaşlar sizler daha şanslısınız. Unutmayın bu zamana kadar kendi ayaklarınızın üzerinde durdunuz. Kendiniz için birşeyler yapmanız gerektiğinizi biliyorsunuz. Okul sizin için sadece açılan bir kapı olsun. Amaç olarak düşünmeyin. Sizin için amaç güçlü bir karakter, doğru adımlar ve ileride sağlam bir girişimcilik ile yapacağınız zevkli işlerdir.
  • Çok fazla maddeler sunmaya gerek yok. Doğru olanı konuşmak ufkunuzu daima açar. Hayal gücünüz kuvvetli olsun. Lakin imkanları göz önünde bulundurarak tutarlı olun. Kendinizi kısıtlayın demiyorum. Eğer bir kaynak yoksa o kaynak nasıl ayaratılır onu düşünün. İsterseniz ve inanırsanız başaramayacağınız şey yoktur. Genelde yersen derler ama bu gerçekte böyledir. Yemesi gereken olmayın yediren olun. Bakın o zaman nasıl işler yoluna giriyor.

Sınav Stresi için İlaç Kullanımı

Hayatınız boyunca fiziksel sağlık problemleriniz yok ise ilaçlardan uzak durun. Sınav stresi gibi bir nedenden dolayı ilaç kullanmak, ailesine bakmakla yükümlü olan bir babanın geçim sıkıntısı yüzünden kendini alkole vermesi gibi bir şey. Çok tehlikeli ve gereksiz. Aciz bir insan değilseniz ilaç kullanmayın.

Sınav Stresi için Dualar

Dualar ve ibadet etmek ruhani yönden insanı her zaman rahatlatır. Rahatlamak için dua edebilirsiniz. Fakat biz de zamanında okunmuş pirinç yedik, su içtik. Pek bir faydasını göremedik.

Sınav Stresinin Sonuçları

Herkeste farklı sonuçlar doğuracaktır. Herkesin küçük dünyası farklı fırtına ve alaboralarla döner. Siz kendinize güvenir ve aklınızı kullanırsanız, sınav stresinin gereksiz olduğunu ve hayatta kişisel gelişiminizi tamamlamak için çabalarsanız hiç bir şeyin sonucu sizi etkilemez. Güçlü olun ve sevecen olun. Basın kahkahayı, sarılın sevdiklerinize… Bugün bir mucize olmadıysa yarın nasıl olur onun için çabalayın. Her insan yerle yeksan olarak yaşar. Emeklemeden koşmaya kim başlamış ki?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ