Polyester Kumaşların Özellikleri
Polyester kumaşların özellikleri. Polyester kumaş özellikleri, polyesterden imal edilen kumaş Dış giyim olarak giyilir.
1- Kolay buruşmaz,
2- Uzun süre giyilebilir,
3- Temizliği kolay olur.
Doğal elyaflara göre çok daha dayanıklıdır. Polyester kumaş yıkarken kir tutmaz, ütüsü kolay tutar. Giyim bakımından da genel amaçlıdır adeta tepe tepe kullanırsınız. Polyester Kumaş Isıya karşı çok duyarlıdırlar, ılık su ile yıkanmalı ve düşük ısıda buharsız ütülenmelidirler. Fazla kırışmazlar ve renk dayanıklılıkları yüksektir. Kolayca yanabilirler ve statik elektrik taşırlar. Verilen bilgiler kompozisyonu saf olan kumaş için geçerlidir. Karışımlar söz konusu olduğunda, her kumaş yüzdesi öğrenilerek bakım yapılmalıdır.
Polyester, polimerlerin bir kategorisi veya daha özel olarak ana bağları içinde ester fonksiyonel grupları içeren yoğuşma polimerleridir. Polyesterler doğada bulunmasına karşın, polyester genel olarak tüm polietilen tereftalat ve polikarbonat içeren sentetik polyesterlere ait geniş bir aileyi belirtir. PET, termoplastik polyesterlerin en önemlilerinden birisidir.
ilk sentetik polyester olan gliserin ftalat su geçirmezlik özelliği elde etmek için I. Dünya Savaşı’nda kullanılmıştır. Doğal polyesterler 1830’lu yıllardan beri bilinmektedir. Polyester kelimesinin yaygın kullanımı polyester liften gelen kumaşı belirtir. Polyester giysiler, doğal liflerle karşılaştırıldığında, daha az doğal hissedilir. Polyester lifler sıklıkla pamuk lifleri ile beraber , daha iyi özelliklere sahip giysiler üretmekte kullanılır.
Kumaş, ipliklerin, çeşitli yöntemlerle bir araya getirilerek oluşturduğu kaplayıcı yüzeylerdir. Pamuk, yün, ipek, keten vb maddelerden elde edilir.
Birbirlerine dik ve paralel konumda bulunan ipliklerin birbirlerinin altından üstünden geçirilmesi ile kumaş oluşturulur.Kumaş dokuma veya örme yolu ile üretilir.
Polyesterli kumaşlar sert tutumda olur. Pamuk iplikleri genelde ince olduklarından pamuklu kumaşlarında çoğu ince olur. Devamlı ipliklerden yapılan kumaşlar çok daha parlak ve düzgün yüzeylidir. Sentetik sürekli ipliklerden yapılan kumaşlar oldukça sert, yapay ipek kumaşlar daha yumuşak ve dayanıksız olurlar.
Polyester Kumaş
Polyester Kumaş dokuma genel prensipleri atkı ve çözgülerin birbirinin içerisinden geçmesidir. Bu alanda yapılmış en büyük yenilik Leonardo da Vinci’nin icadı olan(1490) mekik kullanılmasıydı. bu yöntem atkı iplikleri mekik içindeki bir çubuk üzerinde sarılıdır. Zincir belirli aralıklarda ipliklerin yerini değiştirip iplikleri birbirlerinden uzaklaştıklarında, dokumacı açılan kanala bir kenarından diğer kenarına mekiği geçirir. daha sonra iplikler tersi yönde birbirinden uzaklaşır. Dokumacı yeniden mekiği bir uçtan diğer kenara kadar geçirir. Bu işlem sürekli devam eder. Dokuma, belli kaidelere göre iki iplik sisteminin dik açı yaparak çaprazlamadan oluşan bir tekstil işlemidir. Meydana gelen iplik çaprazlamasına bağlama veya örgü “doku” adı verilir.