12.09.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Kimyasal Silah Olarak Bilinen Gazlar Ve Etkileri

Kimyasal Silah Olarak Bilinen Gazlar Ve Etkileri

İçindekiler

Kimyasal Silah Olarak Bilinen Gazlar Ve Etkileri. Kimyasal silahların kullanımı ilk olarak 1. Dünya savaşında Almanların kullanmasıyla başlamıştır. Almanlar Klorin gazını boş bidonlara doldurmuş daha sonra kapaklarının açılmasıyla rüzgara bırakılarak gazın dağılması ile kimyasal savaşlar başlamıştır. Bunun ardından Fransızlar cephanelerin içine Fosgen gazı doldurmuş ve alman mevzilerine yollayarak karşılık vermiştir. 1.Dünya savaşı boyunca bu gazlar kullanılmış ve her iki taraftan da ağır kayıplar verilmiştir.

Bu insanlık dışı olay, insanlar üzerinde ağır tahrip ve öldürücü etkisi olan kimyasal maddelerin zehirleyici özelliğinden faydalanarak yapılmıştır. Savaşlarda kullanılan kimyasal bombaların birçok çeşidi vardır. Bunlar, boğucu gazlar, sinir gazları, kan zehirleyici gazlar, yakıcı gazlar, kusturucu gazlar, karışıklık bastırıcı gazlar, uyuşturucu gazlar olarak adlandırılır.

Kimyasal Silahlar

Boğucu Gazlar

Maske kullanılmadığında solunum sisteminden içeri girip kandaki oksijen miktarını azaltarak ölüme neden olan gazlardır.

Fosgen Gazı

Bu gazın kokusu taze biçilen ot ya da mısıra benzer. Renksiz bir gazdır ve 1-3 saat aralığında etkisini gösterir. 1.Dünya Savaşı sırasında sıklıkla kullanılmış, ölümlerin % 80’lik kısmı bu gazla gerçekleşmiştir. Öldürücü bir gazdır.

Fosgen Gazı

Difosgen Gazı

Bu gaz fosgen gazı ile aynı özelliktedir. Etkisi önce gözlerden yaş gelmesi ile anlaşılır.

Sinir Gazları

İnsan vücudundaki etkileri sinir sistemini bozan ve felç eden zehirli bir bileşiktir. Küçük bir damlası bile insanı öldürebilir.

Tabun Gazı

Saf halde kokusuz olup buharlaşmaya başladığında meyve kokusuna dönüşür. Buharında renk yoktur ve etkisi çok hızlıdır. İnsan üzerinde göğüs sıkışması, nefes alma güçlüğü, uyuşukluk, koma ve ölüme sebebiyet verebilir. Öldürücü doz alınırsa 1-10 dakika arasında ölüme sebep olur.

Sarin Gazı

Fizyolojik etkileri tabun gazı ile aynı olan sarin gazı renksiz ve kokusuz bir kimyasaldır. Sarımsağa benzer kokusu olsa da kokunun algılanması çok zordur.

Soman Gazı

Özellikleri diğer sinir gazlarına benzer.Kokusu meyve kokusuna benzer fakat yabancı maddelerle karıştırıldığında kafur kokusunu alır.

Kan Zehirleyici Gazlar

Kan zehirleyici kimyasal gazlar solunum yolu ile geçer ve oksijenin, kandaki Hemoglobin maddesiyle birleşmesine engel olarak ölüme sebebiyet verir. Kokuları genelde pis kokar meyve çekirdeği kokusuna da benzerler. Solunum yoluyla girdiğinde 15 dakikada bir insanı öldürebilir. Hidrojen siyanür, siyanojen klorür, arsin gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Yakıcı Gazlar

Yakıcı gazların diğer ismi kabarcık gazları olarak adlandırılır. Solunum yollarını, cildi ve gözleri etkiler. Genellikle sıvı olarak kullanılır. Dokunulduğunda ve solunduğunda ciltte derin yaralar meydana getirir. Sarımsak, balık ve küf kokusuna benzeyen kokuları vardır. İperit, levzit, artırılmış iperit, iperit ve levzit karışımı, fosgen oksim, fenildiklorarsin, etildiklorarsin ve metildiklorarsin gibi çeşitleri vardır.

Kusturucu Gazlar

Savaş gazı olarak kullanılmasa da diğer gazlarla kullanılıp karşı tarafa maskeyi çıkarttırmak amacıyla kullanılırlar. Katı halde bulunup ısıtıldıkları zaman buharlaşıp sonra yoğunlaşarak zehirli bir madde haline gelirler. Bu maddelerde kapalı yerlerde bırakıldığında ölüme sebep olurlar.

biber gazı

Karışıklık Bastırıcı Gazlar

Karışıklık bastırıcı gazlar göz yaşı akıntısı ve cilt tahrişine neden olurlar. Çok fazla kullanılmazlar. Eğitimlerde kullanılırlar.

Kloroasetofenon

Gözlerden yaş getirir, anında tesir eder, elma çiçeği kokusu gibi bir kokusu vardır. Ciltte ve üst solunum yollarında yanma meydana getirir.

Biber Gazı

Kokusu ismiyle aynıdır biber gibi kokar.Biber gazının etkisi çok hızlıdır. Öksürük, gözlerden yaş gelmesi, hapşırma, burun akıntısı gibi fizyolojik belirtileri olmakla beraber etkisi 5-10 dakika sürmektedir. Biber gazları genelde eğitimlerde kullanılırlar.

Uyuşturucu Gazlar

Kuinuklidinil benzilat adlı madde uyuşturucu maddedir. İnsanlar üzerindeki etkisi fiziksel ve zihinsel olarak etkisiz hale sokar. Bu maddeler ölüme sebep olmaz sadece geçici olarak insanı felç eder. Fizyolojik etkileri ise, şaşırma ve korkma, uyuşma, kalp çarpıntısı, baş dönmesi, ciltte kızarıklık gibi etkileri vardır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ