05.10.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Azlheimer Nedir, Azlheimer Sebepleri ve Tedavisi

Azlheimer Nedir, Azlheimer Sebepleri ve Tedavisi

İçindekiler

Alzheimer nedir?

Azlheimer Nedir, Azlheimer Sebepleri ve Tedavisi. Alzheimer hastalığı unutkanlıkla başlar, unutkanlıkla beraber beceri kaybı görülmeya başlar. Önce kişiyi adım adım yakın çevresinden, sonra kendisinden uzaklaştırır. Yaşamla ilgili anıları silikleşir zamanla kendini bile tanımaz hale gelir. Kişi günlük aktivitelerin yerine getiremez ve kendini ifade edemez duruma gelir. Hesap muhakeme yeteneği ve algılamanın bozulmasıyla ilerleyen hatta daha ileri dönemlerde hastanın kişilik değişiklikleri gibi bir takım psikolojik belirtilerin ortaya çıkmasına neden olan bir hastalıktır. Bunun ilerleyen dönemlerinde hasta artık günlük ihtiyaçlarını karşılayamayarak tamamen yatağa bağımlı bir hasta pozisyonuna dönebilir.

Alzheimer nedir?

Alzheimer Önlenebilir mi?

Alzheimer hastalığının şu ana kadar kesin bir tedavisi bulunamamıştır. Ancak tedavi konusunda çalışmalarda gelinen nokta karamsar değildir. 1990’ların sonundan itibaren,erken dönemde kullanılmaya başlanırsa hastalığın tedavisinde etkili olan 4 önemli ilaç piyasaya çıkmıştır.  İlaçların esas etkisi bellek fonksiyonlarını kuvvetlendirmesidir. Son yıllarda sosyal yaşamı hareketlendirerek, zihinsel ve fiziksel egzersizleri düzenli ve sürekli uygulayarak hastalığın başlangıç yaşının yıllarca geciktirilebildiği gösterilmiştir.

alzheimer

Davranış Problemleri Düzeliyor

Azheimer hastalarında görülen davranış problemlerinin tedavi ile düzelmesi olumlu bir gelişmedir. Tedavide yarar sadece hafıza alanında beklenmemelidir. Saldırgan tutumları olan toplum içi kontrolsüz davranışları olan bir hastanın daha uyumlu hale gelmesi bellek düzelmesi kadar önemlidir. Tedavi ile bunun sağlanması aile için çok önemli bir kazanımdır. Alzheimer hastalarında sosyal yaşamı hareketlendirmek, çeşitli hobiler edinilmesini sağlayacak programlar oldukça yarar sağlamaktadır. Kısacası beyni aktif tutmak belki hastalık sürecini durdurmayacaktır. Ama beyin etkinlikleri ağır evreleri geciktiriyor ve hastanın sosyal yükünü hafifletiyor ve uyumu artırıyor.

alzheimer hastalık

Alzheimerın Sebepleri ve Tedavisi

Alzheimer hastalığının sebebini, beyinde bir dizi proteinin birikmesi neticesinde oluşan beyin hücrelerinin ölümü hastalığın gelişimine neden oluyor. Bugün ölen hücrelerin iletişim için kullandıkları eksik maddeleri yerine koya bilmede kısmen de başarılıyız. Ancak esas hedef hücre ölümünü önlemek ve proteinlerin ortamda birikmesini durdurmak veya temizlenmesini sağlamak olacaktır. Biriken proteinlerden en önemlisi “Amyloid beta”nın ortamdan temizlenmesi için 2000’li yıllarda Alzheimer aşısı projesi hayata geçirilmiştir. Burada amaç bu proteini kendi bağışıklık sistemimize tanıtarak ortadan kaldırmaktı. Bu program bu temizlik amacında başarılı oldu ancak hemen vurgulanması gereken konu ileri aşama hastalar için aşı yarar sağlamıyor ve orta ve ileri evre hasta çalışmaları durduruldu. 2012 yılı yaz aylarında başlayan 3 büyük çalışmada aşı çok genç ve risk yüksek bireylerde uygulanıyor. Bu çalışmalar başarılı olursa önümüzdeki 10 yıl içinde kullanıma sunulabilecektir.

Hafızayı kuvvetlendirmek için neler yapılmalı?

  • Vaktinizi arkadaşlarınız ve ailenizle geçirin.
  • Bol sebze ve meyve tüketin.Bol su için.
  • Stresten uzaklaşın.
  • Fındık, ceviz, badem, çekirdekli kuru üzüm, yeşil sebzeler, böğürtlen, yaban mersini, üzüm suyu, elma, kepekli pirinç ve balık tüketimi ile folik asit takviyesini ihmal etmeyin.
  • Dinlenmenize dikkat edin ve düzenli egzersiz yapın,özellikle yürüyüş
  • Alkolden uzak durun.
  • Ajanda kullanın, bol bol not alın.
  • Yeni hobiler edinin, müzikle ilgilenin.
  • Gönüllü çalışmalara katılın.
  • Vücut açısından bazı maddelerin ve vücut sağlığının korunması beyin için gerekli olduğundan, ağır diyetler ve uzun süren açlıklardan kaçınmak,
  • Bulmaca çözün(Ama sürekli olarak değil). Kitap okuma, müzik dinleme gibi uğraşlara konsantre olun
  • Sosyal ilişkilerinizi geliştirin
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ