Kardeş Ülke Azerbaycan
İçindekiler [göster]
Azerbaycan Hakkında Bilgi
Kardeş Ülke Azerbaycan. Azerbaycan ve Türkiye iki devlet dost, kardeş devletlerdir. İki ülkede de yaşayan millet aynı etnik kökenin mensubudur. Türkiye’den ayrı olan tek özellikleri kimlikleri ve dillerinde olan gramer farklılığıdır.
- Ülke Adı: Azerbaycan Cumhuriyeti
- Başkenti: Bakü
- Yönetim Şekli: Cumhuriyet
- Yüzölçümü: 86.600 km2
- Nüfusu: 9,2 milyon (2011 yılı resmi sayım sonuçlarına göre)
- Nüfus Yoğunluğu: 87/km2
- Resmi Dili: Azerbaycan Dili
- Para Birimi: Manat (Mart 2013 itibariyle 1 USD = 0.785 AZN, 1 EUR=1,03779 AZN )
- Saat Dilimi: Türkiye saati + 2
Azerbaycan Devleti,19. yüzyılda Çarlık Rusya’sına,1920’de ise Sovyetler Birliği’ne dahil edilmişti. 30 Eylül 1991 tarihinde Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte bağımsızlığını ilan etti. 70 yıllık aradan sonra Azerbaycan’ın ilk Cumhurbaşkanlığını Ayaz Muttalibov yapmıştır. Ayaz Muttalibov’un kısa süren Cumhurbaşkanlığının ardından,7 Haziran 1992 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılmış, Halk Cephesi Lideri Ebülfez Elçibey Cumhurbaşkanı olmuştur.
Bununla beraber Azerbaycan Devletini tanıyan ilk devlet Türkiye’dir. 1991 yılı öncesinde Sovyetler Birliği döneminde Türkiye ile aralarında hiçbir ekonomik bağ olmayan Azerbaycan, 1991 yılından sonra her türlü ekonomik bağları kurmaya başlamıştır. Ebülfez Elçibey Cumhurbaşkanı olduktan sonra devletin ana dili Türkçe olarak kabul edilmiş, ilk defa milli para olan “Manat” kullanılmaya başlamıştır.
Türk iş adamlarının gıdadan telekomünikasyona her türlü alanda yardımda bulunmuşlardır. Azerbaycan’da TRT yayına başlamış ve insanlar Türkiye hakkında daha çok bilgiye sahip olmuşlardır.
Ebülfez Elçibey, daha önce “Milli Kahramanlık Ödülü”nü verdiği Suret Hüseyinov’un Haziran 1993’de ayaklanmasından sonra cumhurbaşkanlığı görevini terketti.
Bunu takiben 1993 ve 1998 yılında seçimleri kazanan Haydar Aliyev, ülkeye istikrarı getirmiştir. Aliyev, 2003 yılında oğlunun aday olacağını açıklamış aynı yıl 15 Ekim tarihinde İlham Aliyev Cumhurbaşkanı olmuştur. Haydar Aliyev, Aralık 2003’te vefat etmiştir. İlham Aliyev, 2003 yılından bu yana Azerbaycan’nın 4. Cumhurbaşkanı olarak görev yapmaktadır.
Başkenti Bakü olan Azerbaycan’ın önemli kısmı ovalardan meydana gelmektedir ve ılıman bir iklime sahiptir. Güneyde ise İran ile sınırı vardır. İran sınırını Aras Nehri belirlemektedir. Batısında Nahçivan’ı kesen Ermenistan yer almaktadır. Kuzeyde, Dağıstan ve Gürcistan ile komşudur. Doğusunda Hazar Denizi bulunmaktadır. Aras Nehrinin devamı olan Kura Nehri buraya dökülür.
Azerbaycan’ın en önemli yer altı zenginliği petroldür. 1999 yılında 13,8 milyon ton petrol üretimi gerçekleşmiştir. 2000 yılında 14 milyon ton, 2001 yılında ise 14,9 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. İkinci zenginliği ise ziraat mahsulleridir. En çok üretimi yapılan ürün Pamuktur. Azerbaycan ekonomisi bu iki unsura dayanır.
Azerbaycan, idari olarak 59 bölgeye (rayon), 11 şehir idaresine ve 1 özerk cumhuriyete ayrılmıştır. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti de kendi içerisinde 1 şehir ve 7 bölgeden oluşmaktadır. Dağlık Karabağ bölgesi, halen Ermenistan’ın silahlı kontrolü altındadır. 10 Aralık 1991 yılında bölgedeki yerel Ermeni toplumu, bağımsızlığını ilan etmiş, ancak bu girişim Ermenistan dışında hiçbir ülke ve uluslararası örgüt tarafından tanınmamıştır.
Azerbaycan’ın Bölgeleri (Rayonlar) ve Şehirleri
- Abşeron
- Ağcabedi
- Ağdam
- Ağdaş
- Ağstafa
- Ağsu
- Ali Bayramlı (Şirvan) (ŞEHİR)
- Astara
- Bakü (ŞEHİR)
- Balakan
- Barda
- Beylagan
- Bilasuvar
- Cebrayil
- Celilabad
- Daşkesen
- Deveçi
- Fuzuli
- Gedebey
- Gence (ŞEHİR)
- Goranboy
- Göyçay
- Hacıkabul
- İmişli
- İsmayıllı
- Kelbecer
- Kürdemir
- Laçin
- Lenkeran
- Lenkeran (ŞEHİR)
- Lerik
- Masallı
- Mingeçevir (ŞEHİR)
- Naftalan (ŞEHİR)
- Neftçala
- Oğuz
- Kebele
- Kah
- Kazakh
- Gobustan
- Guba
- Kubadlı
- Gusar
- Saatlı
- Sabirabad
- Şeki
- Şeki (ŞEHİR)
- Salyan
- Şamahi
- Şemkir
- Samuh
- Siyazan
- Sumgayit (ŞEHİR)
- Şuşa
- Şuşa (ŞEHİR)
- Tartar
- Tovuz
- Ucar
- Haçmaz
- Hankendi (ŞEHİR)
- Hanlar
- Hızı
- Hocalı
- Hocavend
- Yardımlı
- Yevlah
- Yevlah (ŞEHİR)
- Zengilan
- Zagatala
- Zerdab
NAHÇIVAN
- Babek
- Culfa
- Kengerli
- Nahçıvan (ŞEHİR)
- Ordubad
- Sederek
- Şahbuz
- Şerur