Kanuni Sultan Süleyman Han’ın Çekmecesi
Kanuni Sultan Süleyman Han’ın Çekmecesi. Kanuni Sultan Süleyman Han 1566 (H.974) senesinde vefat edince, cenaze namazını Ebüssü’ûd Efendi kıldırdı. Kılınan cenaze namazından sonra Kanuni’nin hayatta iken yaptırdığı Süleymaniye Camii bahçesindeki türbesine gelindi. Cenaze kabre konuldu. Bu sırada bir çekmece getirilip kabre konulmak istendi.
Şeyhülislâm Ebüssü’ûd Efendi müdahale etti. Çekmecenin niçin konulduğunu, dinimizde kıymetli bir şeyin cenazeyle gömülmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Sultan Süleyman Hanın, vefatından bir gün önce vasiyet edip bu çekmecenin kendisi ile gömülmesini istediğini bildirdiler. Ebüssü’ûd Efendi, mutlaka içindekilerin görülmesi gerektiğini, kıymetli bir şey varsa gömülemeyeceğini söyledi.
Çekmece Ebüssü’ûd Efendiye verilirken, elden kayıp düştü ve içindekiler döküldü. Kağıtların her birinde bir fetva ve altında Şeyhülislamın imzası vardı. Ebüssü’ûd Efendi, yazıların altında kendi imzasını görünce: “Ey Süleyman. Sen kendini kurtardın; ama biz ne yapacağız?” diyerek ağlamaya başladı.
Kanuni Sultan Süleyman Han, yapacağı her işi Şeyhülislama sormuş ve aldığı fetvaya göre hareket etmişti. Delil olarak da, aldığı fetvaların yanında gömülmesini vasiyet etmişti.