İş Yerinde Öfke Kontrolü Nasıl Yapılır
İş Yerinde Öfke Kontrolü Nasıl Yapılır? Öfke güçlü bir duygudur ve hepimiz öfkeleniriz. Tıpkı diğer tüm duygular gibi, doğal, sağlıklı ve evrensel bir duygudur. Yeter ki onun yapıcı özelliğinden faydalanabilelim. Öfkenizin nedeni, etrafınızdaki diğer insanlar ve olaylar değildir. Öfkenizin nedeni; karşılanmayan beklentilerinizdir. Çünkü doyurulmamış istekler, istenmeyen sonuçlar ve karşılanmayan beklentiler öfkeyi doğurur. Buna bağlı olarak işyerinde öfke yaratan nedenlerin başında, psikolojik taciz gelir. Bunun yanı sıra yöneticinin duyarsızlığı, işverenin bir çalışana ayrıcalıklı davranması, başkaların önünde eleştirilmek ya da aşağılanmak, yapılan işin önemsenmediğinin hissedilmesi, uzun çalışma saatleri ve takdir edilmemek günlük iş hayatında potansiyel öfke kaynaklarıdır.
Bunların herhangi biri yaşanıldığında, kendinizi sıkıştırılmış hissedersiniz ve diğer çalışanlara ya da altınızda çalışan kişilere öfke patlaması yaşarken, bu patlamalar kişinin kariyer hayatını riske atabilir. Bu yüzden iş hayatında öfkesini en iyi yöneten kazanır ve bu yöntem kişiden kişiye değişir. Öfkeyi saldırmadan, kırmadan, yıkmadan anlatabilmek gerekiyor. Eğer yoğun bir tartışma içine girdiyseniz, ilk yapmanız gereken şey, yavaşlayarak kendi tepkilerinizi gözlemlemektir.
Aklınıza ilk gelen şeyi söylememelisiniz. Asıl söylemek istediğiniz şeyi düşünün ve tabii ki bu sırada karşınızdaki kişinin ne söylediğini duymaya onu anlamaya çalışın. Böylece haklıyken haksız duruma düşmezsiniz. Öfkelendiğinizde kısa bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Bu şirkette bir kat aşağıya inip çıkmak bile olabilir. Çünkü öfkeli ortamdan uzaklaşmak, başkalarıyla konuşmak öfke kontrolünde etkili yöntemlerdendir. Tekrar geri geldiğinizde aynı şeyi hissetmediğinizi fark edeceksiniz.
Kişisel saldırılardan uzak durun ve durumu kişiselleştirmekten kaçının. Öfke kontrolü konusunda kararlı olun ve şiddete yönelik davranışların asla kabul edilebilir çözümler olduğunu düşünmeyin. Mesela mizahı kullanabilirsiniz. Çünkü en zor zamanlarda bile gülebilmek, espri yapmak gerilimi azaltır ve siz dâhil etraftaki herkese durumu farklı yorumlama şansı verir.
Öfke kontrolünde amaç öfkelenmemek değil, kaynağını keşfedip, ona karşı tedbir almak ve öfkenin dışa vurum hareketini seçmektir. Onun nasıl oluşacağı ve hangi davranışı seçeceğiniz kişilerin elindedir.