Güneşin Zararlı Etkilerine Karşı Faydalı Besinler
İçindekiler
Güneşin Zararlı Etkilerine Karşı Bu Besinleri Tercih Edin
Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Günsoy ise, bazı gıdaların tüketimiyle de güneşin zararlı etkilerine karşı korumaya yardımcı önlemler alınabileceğini belirtiyor.
Beta karoten havuçta yüksek oranda bulunuyor. Havuç salatasını limon ve cevizle yemek, A vitamininin yanı sıra antioksidan olarak kabul edilen E ve C vitaminlerinin de alınmasını sağlıyor. İtalyanlar salatalarında ceviz ve bademi sık kullanıyor. Bu nedenle Akdeniz usulü beslenme, hücresel yaşlanmaya karşı iyi bir reçete olarak görülüyor.
Son yıllarda ismini sıkça duyduğumuz ‘Beta Karoten’ maddesi, vücudumuzu güneşin zararlı etkilerine karşı bizi koruyor. Beta karoten aslında A vitamininin farklı bir formu. Eğer tek başına alınırsa toksin etkisi yaparak karaciğerde birikiyor. Beslenme Uzmanı Hülya Günsoy, beta karotenin güneşe maruz kalındıktan sonra koruyucu özelliğinin ortaya çıktığını belirterek şunları söylüyor:
“Beta karoten hücrelerin onarılmasına yardımcı oluyor. Ancak tek başına etkili olamıyor. C ve E vitamini gibi antioksidanlarla alındığında hücreleri yaşlanmaya karşı koruyor. Beta karoten turuncu ve sarı, yeşil renkli meyvelerde, sebzelerle bulunuyor. Başta havuç olmak üzere, kayısı, kavun, brokoli, marul, ıspanakta bulunuyor. Çinko da antioksidan bir madde ve hücreleri yenilemeye yarıyor. Çinko da üzüm, yeşil ve mor meyvelerde bulunuyor. Beta karoten fazla alındığında, hassasiyeti azaltıyor, güneş ışınlarının zararını daha çabuk ortaya çıkarıyor. Kırışıklık ve lekeleri de artırıyor.”
BETA KAROTEN NE İŞE YARIYOR?
•Beta karoten yaşamı uzatıyor.
•Kalp damarlarındaki kalınlaşma ve kireçlenmeyi azaltıyor.
•Katarakt oluşumunu önlemeye yardımcı oluyor.
•Kansere yakalanmayı geciktiriyor.
•A vitamini ilaç olarak alınırsa karaciğerde biriktiğinden dolayı, hekime danışmadan alınmaması gerekiyor.
•Karaciğerde depolanıp toksik etki oluşmaması için sigara ve alkol alanların kullanmaması önem taşıyor.
•A vitamini sigara içenlerde akciğer kanseri oluşumunu artırıyor.
BETA KAROTEN NASIL ALINMALI?
Bazı vitaminlerin ve antioksidanların vücuda faydalı olabilmesi için, örneğin havuç salatası yaparken limon sıkılarak yenilmesi C vitaminlerinin; ceviz ya da badem konulması da E vitamininin alınmasına yardımcı oluyor. C ve E vitaminlerinin hücre yenileyici etkisi var. Hülya Günsoy, sağlıklı beslenme reçetelerinde besinlerin zenginleştirilmesi ilkesini uyguladıklarını belirterek şu bilgileri veriyor:
“Normalde beslenmeyi düzenlerken zenginleştirmeyi tavsiye ediyoruz. Çorbaya yumurtayla meyane yapılırsa demiri artıyor. Süt ve yoğurt eklerken kalsiyumu artıyor. Ispanak demirden zengin bir besin, yanında az şekerli limonata ve portakal suyu içildiğinde demirin vücuttaki emilimi de artıyor.”
DİKKAT! ÇOK HAVUÇ YEMEYİN
Tatile gitmeden önce özellikle de kadınların havuç kürü yaptıklarına değinen Hülya Günsoy, “Her gün havuç yemek doğru değil. Özellikle de şeker ve insülin direnci sorunu olan kişilerin glisemik indeksi yüksek olduğundan dolayı, havucu çok fazla tüketmemesi gerekiyor. Çok havuç yemek ve havuç suyu içmek, avuç içlerinde turuncu renge neden oluyor” diyor. Havucun dışında domatesin de likopen içeriğinden dolayı bronzlaşmaya etkisi var, aynı şekilde biber de bronzlaşmayı sağlıyor. Bu nedenle kahvaltıda, salatalarda biber yemek gerekiyor.
Meyvelerin kuru mu yaş mı tüketilmesi gerektiği konusuna kayısı örneğini veren Günsoy, “Kuru kayısının şeker oranı artıyor. Çünkü meyvenin suyu gidiyor, geriye yüksek oranda şeker kalıyor. Taze meyvede şeker oranı daha düşük olduğundan meyvenin taze yenilmesinde fayda var. Gölgede kurutulan meyve daha sağlıklıdır. Güneşte kurutulunca meyvenin vitamini kayboluyor. Turuncu kayısıda kükürt olduğundan, gün kurusu dediğimiz kükürt olmadan kurutulan, ya da ortadan ikiye ayrılıp kurutulan meyveler daha sağlıklıdır” diye konuşuyor.