02.11.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Duruş Bozukluğunu Düzeltecek Egzersiz Önerileri

Duruş Bozukluğunu Düzeltecek Egzersiz Önerileri

İçindekiler

Günlük aktivitelerin gerçekleştirilmesi sırasında; ayakta dururken ya da otururken tüm vücudun uyumlu ve düzgün dizilimi duruş diğer bir deyişle postür olarak adlandırılır. Kişinin vücut duruşunu etkileyen vücut tipi, kalıtım, duygusal faktörler ve kas dengesi gibi pek çok farklı etken vardır. Doğru duruşa sahip olmak yaşam kalitesi ve genel sağlık bakımından son derece önemlidir. Bu yazımızda duruş bozukluklarının nedenleri, diş duruşun önemi ve duruş bozukluğunu düzeltmeye yardımcı egzersizler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Dik Duruş Neden Önemlidir?

Doğru duruş olarak kabul edilen dik duruş eklemlere uygulanan kuvvetin vücuda dengeli bir şekilde dağılması olarak tanımlanabilir. Dik duruş kişinin boyunun olduğundan uzun görünmesini, solunum kapasitesinin artmasını, eklemlerinin daha uzun ömürlü olmasını, dolaşım sisteminin daha düzgün çalışmasını sağladığı gibi öz güvenini de olumlu yönde etkileyen bir faktördür.

Duruş Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Oturma, kalkma, yürüme ve tüm günlük aktiviteler sırasında omurgaya binen yükün eşit olarak dağıtılmaması duruş bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Duruş bozukluğu; genetik etkenler, hareketsiz yaşam tarzı, kilo fazlalığı, uzun saatler boyu bilgisayar başında oturmak, psikolojik etkenler, yanlış uyku pozisyonları, meslek dolayısıyla belirli hareketlerin sürekli olarak tekrarlanması, çocukluk döneminde yanlış duruş ya da yanlış oturma alışkanlığının kazanılmış olması gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir.

Duruş Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Vücudun çeşitli bölgelerinde ağrı, kambur duruş, nedensiz yorgunluk hissi, sinir sıkışmaları, güçsüzlük, oturup kalkma ya da hafif ağırlıkları kaldırma sırasında zorlanma, yürüme ya da ayakta durma esnasında dizlerin bükük olması gibi belirtilere neden olabilen duruş bozukluğu psikolojik ve fizyolojik açıdan birçok rahatsızlığa yol açabilir.

Genetik etkenler ya da çeşitli sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkan duruş bozukluklarının giderilmesi için tıbbi yöntemlere başvurulması gerekir. Bununla birlikte günlük yaşamda yeterince hareket etmemek, uzun saatler boyunca bilgisayar başında oturmak ve yanlış oturma alışkanlıklarından kaynaklanan duruş bozukluklarının çeşitli egzersiz uygulamalarıyla düzeltilmesi mümkündür.

Dik Duruş Egzersizleri Nelerdir?

Dik bir duruşa sahip olmak estetik duruşa ek olarak kişinin öz güveninin artmasına ve genel vücut sağlığının daha iyi olmasına da katkıda bulunur. Doğru ve dik bir duruş alışkanlığının elde edilebilmesi için evde ya da çalışma alanlarında yapılabilecek bazı dik duruş egzersizleri vardır. Dik bir duruş için egzersiz önerileri sırt ve omuz kaslarını güçlendirmek yoluyla daha dik bir duruşa kavuşmaya yardımcı olur.

DİZ ÇEKME HAREKETİ

Diz Çekme Hareketi

Diz çekme hareketi mata sırt üst uzanarak yapılır. Dizlerden biri karın bölgesine doğru kaldırılarak iki elle kavranır. Kişi dizini kendine doğru çektikten sonra 10 saniye bekler. Aynı uygulama diğer diz için de yapılır.

Her bacak için 2 set 2 tekrar hâlinde ve haftada 3 kez yapılması önerilen bu egzersiz ile sırt bölgesi ve bacaklar güçlendirilebilir.

Kol Esnetme Hareketi

Kol esnetme hareketini yapmak için mat üzerinde bağdaş kurularak sırt dik ve omuzlar rahat bir pozisyon alınır. Sağ el sol diz üzerine koyularak sol el başın sağına götürülür ve kalçalar mattan kaldırılmadan sağa doğru esnenir. Hareket sola doğru esneyerek tekrarlanır.

Deve Pozu

Deve pozu uyluk kısımlarının uzatılıp belin ve sırtın iyileştirilmesi için uygulanır. Sırt dik konuma getirilir. Dizler kalçayla hizalanarak bükülür. Eller ayak bileklerini kavrayacak şekilde arkaya doğru götürülerek belden ayaklara doğru esnenir.

Kobra Pozu

Kobra pozu sırt, omuz ve bel bölgesinin güçlendirilmesi amacıyla uygulanır. Ayakların üst kısmı mata değecek şekilde yüz üstü uzandıktan sonra iki el göğüs kafesinin yan taraflarında mat üzerine sabitlenir. Mattan destek alınarak üst beden mat üzerinden kaldırılır. Bu esnada bacaklar ve kalçalar sabit kalmalıdır. Baş tam karşıyı görecek şekilde sabitlenir ve 30 saniye beklenir.

Köprü Egzersizi

Köprü egzersizi tüm vücudu çalıştırarak doğru duruş alışkanlığı kazanılmasına yardımcı olur. Mata sırt üstü uzanılarak iki el kalçaların yan taraflarında mat üzerine sabitlenir. Ayak tabanları mata tam olarak değecek şekilde dizler yukarıya doğru bükülür. Bel ve kalça yavaşça diz hizasına kadar kaldırılır ve 30 saniye beklenir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ