Google’ın Garajda Başlayan Başarı Hikayesi
Google, Silikon Vadisi’ne Uzanan Bir Başarı Hikayesi
Google’ın Garajda Başlayan Başarı Hikayesi. Google‘sız bir dünya hayal edin. Yarın ki randevunuz için bir arama yapamayacağınız dünya, bir ürün alacağınız sırada bilgisayara oturup bunu mu alsam yoksa şunu mu alsam diyeceğiniz bir dünya, ilginç değil mi?
Google 18 yıl önce yoktu . 9 yıl öncesinde ise internette arama yapamıyordunuz ve bu büyük bir sorundu. Çünkü istediğinizi bulamıyorsanız dünyayı saran ağın ne önemi olabilirdi ki. Aramaya odaklanan şirketler İnternet tarihinin simge isimlerinden bir kaçıydı. Yahoo ve Excite bu işe el atan kişilerden bazıları Amerika‘nın iş dünyasına damgasını vuran isimler olsada. Sonunda şifreyi kıracakları yetenekte olmadıklarını gördüler. Arama sorununu çözen yirmili yaşlarda ve okulda inek tabiri edilen gençler oldu.
Dünya ağda etkin bir arama yapmaya açtı, Yani Yahoo ile Excite‘ı ortaya çıkaran Google‘dan bahsediyoruz. Matematikteki googol teriminden türetilmiş ve onun yüzüncü kuvveti anlamına geliyordu. Yine kurucuları sosyallikten uzak iki öğrenciydi. Larry Page ve Sergey Brin ikili 1996 ilk baharında tanıştı. Stanford mezunlarına San Francisco‘yu gezdiren bir tura katılmışlardı. Turu Sergey düzenlemişti. Rusya kökenli tarzı olan bir Amerikalıydı. Larry‘de tura katılan mezun öğrencilerden biriydi temiz yüzlü bir akademisyen’in oğluydu. O dönem sahip olduğu şöhreti Lego‘dan yazıcı yaparak kazanmıştı. Larry‘in dahi bir yönü vardı aramayı büyük bir mecraya dönüştürdü ve 1998‘de Google‘yi kurdu.
Bu ona sosyal, kültürel ve elbette ekonomi başarıyı getirdi. Yaptığı şey karmaşık gelebilir ama en temel formunda çok basitti. Ağın temel içeriğini temel alan bir popülerlik yarışmasına dönüştüğünü fark etmişti. Bir web sitesinin diğer web sitelerine olan bağlantı linklerinin tıklanma sayısının sonuçta ona bir değer kattığını düşündü. Arama motorunu güçlendirmek için en iyi yol link saymaktı Larry‘in link saymak çok basit ve mantıklıydı yani Google‘ın başarısının temelini oluşturuyordu. Larry ve Sergey, Google‘lın Stanford‘ın sayfasına koyduklarında onu gören herkes özel birşey olduğunu anladı. Yeniden aramaya odaklanan bir arama motoru vardı. Google giderek popülerliği ve trafiği artıyordu nerdeyse Stanford üniversitesinin bütün kapasitesinin tamamını kullanıyordu. Sonra ise kampüs idaresi onlara artık kampüsün dışına çıkmalısınız dedi.
Fakat Google‘ın parası yoktu ve bir gün Yatırımcı Vinod Khosla bu iki gençle tanışarak onlarla çalışmak istediğini söyledi. Bu iki genç ile birlikte Excite gittiler ve bu arama moturu Vinod Khosla‘yı inanılmaz derecede büyülemişti. O dönem arama Excite‘ın yatırımcılarından biriydi ve Excite, Google‘ın arama teknolojisini ve ya lisansını satın alırsa ezeli rakibi Yahoo karşısında avantaj sağlayacağını düşünüyordu. Yahoo her alanda liderdi ve portal savaşlarında rakiplerinin hepsini alt ediyordu. Excite‘ın Google ile işbirliği yapması için Vinod Khosla bir toplantı ayarladı. Excite‘ın baş teknoloji uzmanı Graham Spencer ile bir suşi restaurant’ında buluştular. Google‘nin mucitleri projelerine hayat verecek bir anlaşma umudu ile gelmişlerdi. Arama sonuçlarının Excite‘tan ne kadar iyi olduğunu gösteren bir test yaptı. Dizüstü bilgisayarlarını kaldırıp sonucu Graham Spencer‘a gösterdiler ve Google‘ın sonuçları kat kat iyiydi fakat o dönem çok ucuz bir şirketti. Vinod Khosla‘nın bir milyon dolar teklifine direndiler ve arama çok basit bir iş bizde yaparız dediler ve gülerek masadan kalktılar. Larry ve Sergey aynı zamanda bir yatırımcı olan Stanford‘taki profesörlerine David R. Cheriton adındaki bir adamı aradılar. Larry ve Sergey umutsuz durumdaydı ve büyük bir balık yakaladıklarını sanmışlardı. Ama arama konusunda uzman olduğunu sanan gözde şirketler onları geri çevirmişti. David R. Cheriton ve Andy Bechtolsheim Googlenin potansiyelini görmese büyük ihtimalle genç ikili doktoralarına geri döneceklerdi. Andy Bechtolsheim, 100 birn dolar çek yazdı ve ardından bu çekler çoğalarak 1 milyon yatırımı buldu. Silikon vadisi‘ne giderek John Doerr adlı kişi ile tanıştılar bu kişi silikon vadisini en ünlü amazon. com gibi büyük sitelere yatırım yaparak parayı kıran kişidir. Ona mucizevi gözüyle bakılıyordu. Larry ve Sergey dünyadaki bütün bilgileri organize etmeyi hedefliyorlardı. Hepsini aranabilir ulaşılabilir kılacaklardı. John Doerr bu iki gencin azimliliğini görünce tam 12 milyon dolar değerinde bir çek yazdı. 1999‘un başında John Doerr koltuğuna oturdu ve yeni bir arama moturu olan google.com sitesine girdi. Çok basit duruyordu fakat aramada hedefini onikiden vuruyordu.
John Doerr, Larry ve Sergey’i arayarak yanına çağırdı ve bu mükemmel birşey ama sizde reklam yok benzeri bir şeyde yok siz bundan nasıl para kazanıyorsunuz. John Doerr iki gence eğer bundan para kazanamazsak bu işi bırakmamız gerek dedi. Amam Googlenin nasıl bir karlı bir işe dönüşeceği sorusunun cevabı çok kolay değildi. Günler günleri kovalayıp aylara dönüştü ve soru çok karmaşık bir hal aldı. Basit çözüm Yahoo ve Excite‘ın yolundan gitmek ve siteye reklam afişleri koymaktı. Ama en cesur en iyi kararlardan birini alarak kolay yoldan gitmeyi ret ettiler. Kısa bir süre sonra Google, reklam kelimeleri adında bir hizmet başlattı. Bu durumdan dolayı Googleye reklam benzetmesi nedeni ile dava açıldı fakat iki tarafta uzlaşarak davayı kapattılar. 19 Ağustos 2004‘te google halka açıldı. Hisselerini Nasdaq borsasında satışa çıkardı. Sıfırdan başlayan şirket son 3 yılda yıllık karını 3 milyon dolara çıkarmayı başarmış ve artık bir marka olmuştu.