Dijital Korsanlık ve Bilişim Suçları
Dijital Korsanlık ve Bilişim Suçları. Bilgisayar suçu veya başka bir deyişle bilişim suçu terimi bir bilgisayar veya bilgisayar ağı kullanılarak işlenen herhangi bir suçu tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu gibi durumlarda bilgisayar her zaman suç aleti olarak kullanılmak durumunda değildir. Bazen direk suçun hedefi konumunda da olabilmektedir. Siber suçlar şu şekilde tanımlanmaktadır. Bir gruba veya bireylere yönelik, kişinin onurunu zedelemeye veya mağrur durumundaki kişiyi zihinsel veya fiziksel olarak direk veya dolaylı yollarla zarar vermek amacı ile internet ağını içerisindeki mail, görüşme odaları ya da cep telefonundaki özel bilgilere erişerek zarar verme amaçlı saldırılardır. Kısacası siber suçlar iletişim araçlarını kullanarak yapılan suçlardır.
Bu kapsam alanında kabul edilen suçlarda genel olarak telif hakları ihlalleri, çocuk pornografisi, yazılım CD’lerinin şifrelerinin kırılması, mahrem bilgilere ulaşmak ve ulaşılan bilgiler ışığında yüksek kazançlar sağlamak amacıyla yapılmaktadır.
Bu suçlar bazende bir ülkenin ekonomik ve güvenlik bütünlüğüne zarar vermek içinde işlenebilmektedir. Bu tür ülke güvenliğini tehdit eden durumlarda bizzat devletin kendi istihbaratı bu tür suçlarla ilgilenir. Bu kapsam alanındaki suçlar siber savaş olarak tanımlanmaktadır. Bu gibi suçları işleyen kişiler uluslararası alanda savaş suçlusu olarak ilan edilir ve uluslararası mahkemede yargılanmasına çalışılır.
Bilişim suçları iki kapsam içinde incelenmektedir.
a) Direk olarak bilgisayarı hedef alanlar: Bunlar, bilgisayar virüsleri, hizmet dışı bırakma saldırıları ve kötü amaçlı kullanılan yazılımlar olarak değerlendirilirler.
b) Bilgisayar ağları ve aygıtlarından yararlanarak yapılanlar: Bilgi çalma, kimlik hırsızlığı, dolandırıcılık, siber izleme ve kişisel bilgilere (şifreler, kredi kart bilgileri vb.) ulaşmak için yapılan suçlardır.
Dolandırıcılık Türkiye’ de Türk ceza kanununun 157. Maddesinde, Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlanması olarak tanımlanmıştır. TCK Madde 158 (f bendi)’nde, bilişim sistemlerinin sağladığı kolaylıkla işlenmesi halinde Nitelikli dolandırıcılık kapsamında değerlendirileceği belirtilmiştir. Bu suçun cezası iki yıldan başlayıp yedi yıla kadar çıkan hapis olarak belirtilmiştir.
Bilişim suçlarının suç olarak kabul edilmesi ilk olarak A.B.D.’de gerçekleşmiştir. Amerika’ da bilişim suçları C sınıfı birinci suçlar olarak değerlendirilir. Ve üç yıl ile on beş yıl arasında değişen hapis cezaları söz konusudur.