Çocuklarda Diş Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocuklarımızın ağız ve diş sağlığına ne kadar özen gösteriyoruz? İşin aslı, birçok anne baba çocuklarının diş sağlığı konusunda yeteri kadar endişelenmiyor.
Dişlerimizin sağlığı hem beden hem de ruh sağlığımızı doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle dişlerimizin bakımına gereken önemi göstermek zorundayız. Her ne kadar birçok kişi diş bakımına belirli bir yaştan sonra başlasa da, annelerin bu konuda bilinçlendirilmesi ve diş ve ağız bakımına bebeklikten başlanması gereklidir. Çocuklar, doyasıya şeker yemenin ve düzenli diş fırçalama alışkanlığını zamanında edinmemenin bedelini, ilerleyen yaşlarda ağızlarındaki çürük dişlerle ve ağız sağlıksızlığının neden olduğu çeşitli hastalıklarla ödemek zorunda kalmaktadırlar.
Diş Çürümelerini Önlemenin Yolları Nelerdir?
Çocuklarımızın ağız ve diş sağlığına ne kadar özen gösteriyoruz? İşin aslı, birçok anne baba çocuklarının diş sağlığı konusunda yeteri kadar endişelenmiyor. Üzerinde önemle durulması gereken bu konuda anne babaların yeterli bilgiye sahip olmamaları, okul öncesi çocuklarda diş çürüklerinin salgın hastalık gibi yayılmasına ve sağlıklı olabilecek dişlerin tedavisinin güçleşmesine neden oluyor. Kimi zaman yerine yenileri geleceği için süt dişlerinde meydana gelen çürükler önemsenmezken, kimi zaman diş fırçalamaya başlamaları için çocukların ” daha küçük” oldukları düşünülüyor. Oysa gerçek hiç de öyle değil. Çocuk yaşlardan alınacak önlemler, bireylerin bir ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmalarını sağlayabiliyor. Diş hekimliğinde uygulanan fissür örtücü ise, çocukların dişlerinin çürümesini önlemek için etkili bir yöntem olarak sıklıkla tercih ediliyor.
Bebeklerin diş oluşumu hamileliğin üçüncü ayında başlamaktadır. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda, çocukluk döneminde diş bakımının ne kadar önemli olduğu daha da iyi anlaşılıyor. Peki anne ve babalar, çocukların bir hayat boyu sağlıklı dişlere sahip olmalarını sağlamak için ne yapmalılar? Öncelikle çocuklarını kemikleriyle birlikte dişlerinin de güçlenmesi için kalsiyum açısından zengin gıdalarla beslemeleri gerekiyor. Bu besinlerin başında, süt ve süt ürünleri, taze meyveler ve yerfıstığı geliyor. Ayrıca anne sütünün bebeklerin diş sağlığı açısından çok önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.
Diş sağlığı için düzenli ve yeterli beslenmenin önemi elbetteki tartışılmaz. Fakat ne yazık ki tek başına yeterli değildir. Sağlıklı dişler için vazgeçilmez unsurlardan bir diğeri düzenli diş fırçalama alışkanlığını kazanmaktır. Çocukların çok erken yaşlarda günde en az iki kez dişlerini fırçalamaya özendirilmeleri gerekiyor. Burada önemli olan, çocuğun yaşına ve ağız yapısına uygun boyutlarda ve yumuşaklıkta diş fırçası seçmektir.
Bebeklerin bir yaşından itibaren düzenli aralıklarla diş doktoruna gitmesi, olası çürükleri büyümeden önlemenin en etkili yoludur. Ayrıca üç yaşından itibaren çocukların dişlerinin diş doktoru tarafından temizlenmesi gereklidir.
Süt dişlerinin yerine gelen asıl dişler gelişimini tamamladığında, çürüklerden korunmak için fissür örtücü uygulamasına başvurulabilir. 6-12 yaş arası çocuklara uygulanan fissür örtücü koruyucu etkili bir yoldur. Fissür örtücü uygulamasının mantığı, dişlerde diş fırçası kıllarının girmemesi nedeni ile temizlenemeyen bölgelerin fissür ve çukurcukların kapatılmasına dayanıyor. Bu uygulamanın gerçekleştirilebilmesi için asıl dişlerin çıkmasının üzerinden dört yıl geçmesi, yani dişlerin gelişimini tamamlamış olması ve dişlerde çürük bulunmaması gerekiyor. Fissür örtücü uygulaması, dişlerin çok erken yaşlarda korumaya alınması için etkili bir yöntem. Uygulamanın gerçekleştirildiği dişlerin altı ayda bir kontrol edilmesi ve diş bakımının ihmal edilmemesi gerekmektedir.