12.09.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Kalça Protezi Ameliyatı

Kalça Protezi Ameliyatı

Hastanın yaşamış olduğu kalça ağrılarını dindirmek ve hastanın yaşam kalitesini artırmak amacıyla diğer tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda kalça protezi ameliyatı yapılmaktadır. Ortopedi cerrahları tarafından gerçekleştirilen kalça protezi operasyonları protez cerrahisi alanında uygulanan düşük risk ve yüksek başarı oranına sahip ameliyatlar içerisinde yer almaktadır. İnsan vücuduna uyumlu herhangi bir zararı bulunmayan kalça protezi, hasar gören kalça ekleminin görevini üstlenir.

Kalça Protezi Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Genellikle orta yaş sonrası hastalara uygulanan kalça protez ameliyatı, kemik gelişimini tamamlamış ya da tamamlamak üzere olan hastalara da uygulanmaktadır. Kalça protez ameliyatı; kalça çıkığı, avasküler nekroz gibi hastalıklara sahip olan 20-40 yaş arası gençlere uygulandığında sonuçları çok iyi olan, ağrıyı, topallamayı ve kısalığı gideren cerrahi bir operasyondur. Kalça protez ameliyatının uygulandığı hastalıklar şu şekildedir;

  • Kalça kireçlenmesi,
  • Kalça çıkığı,
  • Romatizmal hastalıklar,
  • İltihap sekelleri,
  • Kalça eklemini ilgilendiren Tümörler,
  • İleri yaş kalça kırıklarının tedavisinde uygulanmaktadır.

 Kalça Protezi Ameliyatı Süreci Nasıldır?

Hastanın gerekli sağlık kontrollerinin yapılmasının ardından herhangi bir ameliyata engel bir sorun çıkmaması durumunda hasta ameliyata hazır hale getirilir. Ameliyat genellikle belden uyuşturularak hasta uyanık iken ya da genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Hekim ameliyat için kalçadan 10-20 cm’lik bir kesi açar. Bu kesin boyu kalçanın durumuna ve hekimin tercihine göre değişir. Kalça protezi ameliyatı öncesinde yapılan muayene ve radyolojik görüntüler sonucu hastaya uygulanacak protez çeşidi belirlenir ve kalça eklemindeki hasarlı kemiklerin çıkartılması ardından usulüne uygun olarak yerine yerleştirilir. Cilt altı dokular ve cilt dikilir. Ameliyat sonrası hasta servisteki yatağına çıkarılır.  

Kalça Protezi Ameliyatında Başarı Oranı Nedir?

Kalça protez ameliyatının başarı oranı farklı unsurlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Hastanın genel sağlık durumu, yaşı, kalça ekleminde oluşan hasarın derecesi ameliyatın başarı oranını etkilemektedir. Hastaya ilk aşamada müdahale edildiğinde operasyonun başarı oranı ve hastanın iyileşme süreci olumlu yönde etkilenmektedir. Ancak ileri seviyede hareket kısıtlaması olan hastalarda başarı oranı diğer hastalara göre azalmaktadır. Bu sebeple kalça ağrısı hisseden kişilerin bir an önce durumu ortopedi cerrahlarına bildirmeleri ve tedaviyi ertelememeleri oldukça önemlidir.

Kalça Protez Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Ortopedi ve travmatoloji cerrahları tarafından günümüzde yaygın olarak yapılan protez ameliyatları, şiddetli kalça ağrılarının dinmediği durumlarda yapılmaktadır. Kalça ameliyatı süresi, cerrahi operasyon olmayı düşünen hasta ve hasta yakınları tarafından merak edilmektedir. Ameliyatı gerçekleştirecek cerrahın tecrübesi, kalça ekleminin hasar görme derecesi gibi etmenler kalça protezi ameliyatı süresini etkileyen faktörler arasında yer alır. Genel itibarıyla kalça protezi ameliyatı süresi çok büyük bir problem yaşanmamışsa yaklaşık 1 ila 2 saat içerisinde bitmektedir. Ancak bazı durumlarda kalça protezi ameliyatı süresi 3 saate kadar uzayabilir.    

Kalça Protezi Ameliyatı Komplikasyonları Nelerdir?

Kalça protezi ameliyatının da diğer tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi çeşitli riskleri bulunmaktadır. Protez ameliyatlarında komplikasyonları en aza indirmek amacıyla cerrahi müdahalenin alanında uzman profesyonel cerrahlar tarafından yapılması gerekir. Protez ameliyatlarında en korkulan komplikasyonların başında enfeksiyon oluşma riski yer alır. Çok düşük olasılıkla da olsa, Enfeksiyon oluşması halinde protezin değişmesi ve  uzun süreli antibiyotik kullanılması gerekebilir. Protezin erken aşınması sonucu gevşeme meydana gelmesi durumunda da revizyon ameliyatı yapılmaktadır. Revizyon ameliyatında protez değiştirilir. Protezlerin yerinden çıkması, damar ve sinir yaralanmasının oluşması, protez çevresi kırıkların meydana gelmesi de görülebilecek komplikasyonlar arasında yer almaktadır.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Evde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kalça protezi ameliyatı sonrası hasta 3-4 gün sonra evine dönebilir ancak bazı durumlarda bir ya da iki gece daha hastanede gözetim altında da kalabilir. Hasta operasyon sonrası koltuk değneği ya da yürüteç desteği ile yürütülür. Bu süreçte vücudun proteze uyum sağlaması beklenir. Hastaneden ayrılacak hastaya ve hasta yakınına kalça bakımı konusunda hekim tarafından tavsiyeler verilir. Hasta bu süreçte alçak yere oturmamalı, bacağını aşırı derecede içe veya dışa döndürmemelidir. Kalça protezi ameliyatı süreci sonrasında hasta 5. Günden sonra merdiven inip çıkmaya başlatılır, 3-4 hafta destek ile yürütülür.” Ev ortamında olası düşmelerin önüne geçmek amacıyla zeminde kaymaya sebep olabilecek eşyalar kaldırılmalıdır. Protez ameliyatı sonrası bir süre koşma sıçrama gibi ağır işler yapılmamalıdır. Bu gibi hareketler erken dönemde protezde sorun yaşanmasına sebebiyet verebilir. Protez ameliyatından 6 hafta sonra hasta, yüzme, yürüyüş gibi sporları yapabilir ancak futbol, basketbol gibi mücadele gerektiren sporlardan uzak durması önerilmektedir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ