Besin Kirliliği Nedir?
Besin Kirliliği Nedir? Kirlilik denildiği zaman akıllara ilk olarak çevre kirliliği gelse de dünya genelinde mücadele edilmesi gereken kirlilik türlerinden birisi de şüphesiz besin kirliliğidir. Besin kirliliği nedir denildiğinde akıllara vücut için zararlı olan besin türleri ve bu besinlerin alımı gelmelidir. Beslenme sizlerin de bildiğiniz gibi yaşamsal faaliyetlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi adına aşırı derecede önemlidir ve bu etkisinden dolayı temel bir ihtiyaç olarak kabul edilir. Besinler içerisinde yer alan insan sağlığına yararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış olan moleküller metabolik faaliyetlerin kusursuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır fakat günümüzde besin kirliliği ciddi şekilde etkisini göstermeye başladığından dolayı vücuda alınan yararlı moleküllerin yanında çok sayıda zararlı moleküllerin de vücut içerisinde girdiği bilinmektedir. İnsanlar genel olarak sağlıklarını korumak adına sağlıklı beslenmek için mücadele etse de sağlıklı olarak nitelendirilen birçok besin türü ile birlikte vücudumuza zararlı maddeler almaktayız ve bu durumda besin kirliliğini meydana getirmektedir.
Besin kirliliği üretim esnasında ortaya çıktığı gibi bitkilerin yetişme esnasında ortaya çıkabilmektedir. Örneğin bitkileri haşerelere karşı korumak adına kullanılan kimyasal ilaçlar besinler içerisinde toksinlerin birikmesine ve bu toksinlerin vücudumuza girmesine neden olmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda tarım alanında kullanılan kimyasal ilaçların besin kirliliğine en fazla etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu yüzden birçok duyarlı vatandaş organik ürünlere yönelmiş ve organik ürün pazarı oluşturulmuştur. Besin kirliliğinin özellikle kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu da bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dünya genelindeki kanser oranlarını düşürmek için kesinlikle ilk öncelikle besin kirliliği ile mücadele edilmesi gerekmektedir.
Besinleri hızlı bir şekilde olgunlaştırmak için besinlere ilave edilen kimyasal maddelerde besinlerin doğal bir şekilde büyümemesine ve bu nedenden dolayı besin kirliliğinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ayrıca bitkiler diğer bitkiler ile etkileşim içerisinde bulunarak biyolojik yapılarının değişmesine de neden olabilirler. Bu durum bilim dünyasında biyolojik kirlilik olarak nitelendirilir. Farklı bitki türlerinin birbirleriyle ile etkileşime girmesi farklı türde bitkilerin ortaya çıkmasına ve biyolojik kirliliğin oluşmasına neden olur.
Besin kirliliğini ortadan kaldırmak için ülkesel bazda mücadeleler verirse de insanların özellikle bireysel olarak besin kirliliğini ortadan kaldırmak için mücadele etmesi gerekmektedir. Özellikle organik ürünlere yönelerek besin kirliliğine neden olan kimyasal ağırlıklı besinlerden uzak durabilir ve bu sayede az talep dengesinin bozulmasına, piyasada daha fazla organik ürün yer almasına vesile olabilirsiniz. Bu sayede besin kirliliğini ciddi oranda ortadan kaldırmak mümkündür.