Bebeklerde Dengeli ve Sağlıklı Beslenme
Bebekler doğduklarından itibaren büyümeleri ve gelişmeleri o kadar çabuk olur ki her geçen gün gözle görülür bir şekilde büyümelerini gözlemlemek mümkündür.
Bebekler doğduklarından itibaren büyümeleri ve gelişmeleri o kadar çabuk olur ki her geçen gün gözle görülür bir şekilde büyümelerini gözlemlemek mümkündür. Bu durum direk doğru beslenme ile alakalıdır. Bebeklerin doğduklarından hemen sonra anne sütü ile beslenmeleri gerekir. Anne sütü bebeğin ihtiyacı olan tüm besin değerlerini içeriğinde barındırması ve bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi bakımından, yani mineral ve protein olarak zengin ve oldukça sağlıklı tamamen natürel bir besin olduğundan bebekler için mükemmel bir besindir.
Bebekler ne kadar süre sadece anne sütü beslenmelidir?
Bebekler ilk 6 ay yalnızca anne sütü beslenmelidir. Sonraki aylarda ise besinlere geçişte çok aceleci davranmamalı ve bebeğin sindirim sisteminin ek besinlere alışmasına yardımcı olunmalıdır. İlk olarak tatlı yoğurt, sindirimi kolay meyveler örneğin: muz, şeftali gibi, pirinç unundan yapılan mamalar ile başlayabilir. Sağlıklı hazır mamalardan da istifade edilebilir. Zamanla yavaş yavaş katı besinlere de geçmeli ve bebeği 1 yaşını geçtiğinde sebze püreleri, yumurta inek sütü ile de tanıştırabilirsiniz. Kahvaltı alışkanlığını öğretip sabahları 2 küçük dilim peynir, 3 tane zeytin ezmesi ve 1 çay kaşığı kadar pekmez, 1 yumurtanın akı ve ya yalnızca sarısı yedirebilirsiniz. Bu menü bebeğin sabah beslenmesi için harika bir kahvaltıdır. Bu arada bebeğe kahvaltıda çay, kahve gibi içecekler verilmemelidir. Bunların yerine taze sıkılmış sindirimi kola meyve suları veriebilir.
Anneler bebeklerini beslerken asla aşırıya kaçmamalı ve bebeğini başka bebekler ile rekabete sokmamalıdırlar. Burada unutulmaması gereken bir püf nokta vardır. O da şöyle ki; Her bebeğin metabolizması farklıdır ve gelişimi farklıdır. Bebeğin gelişiminde taşıdığı genlerin büyük önemi ve katkısı vardır. Dolayısıyla her bebeğin gelişimi farklı olacaktır. Bu nedenle bebeklerimizi beslerken aşırıya kaçmamalı ve bu masum yavrucukları daha çok küçük bir bebekken obeziteyle mücadeleye sokmamalıyız.
Bebeklerimizi katkı maddeli ve kimyasal içerikli yiyeceklerden uzak tutalım. Sırf tadı güzel ve sevimli diye bu tür fastfood tarzı yiyecekleri evimize sokarsak bebeğimizin sağlığını tehlikeye atmış ve ona karşı özensiz davranmış oluruz. Bütün bebekler dikkatli ve özenli bakımı hak ederler, çünkü onlar oldukça şirin, bakıma muhtaç ve masum varlıklardır.