Baş ağrıları birçok insanın kabusudur. Ne zaman geleceği, nasıl geleceği belli olmaz. Bazen birkaç dakika sürerken, bazen günlerce dinmeyebilir. Bazı durumlarda ağrı kesiciler de fayda etmeyebilir. Yaygın olarak görülen baş ağrısı çok değişik sebeplerle ortaya çıkabilir.
Baş ağrısı bir hastalık değil, belirtidir. Çoğu baş ağrısı ciddi bir hastalığın sonucu değildir, fakat bazen çok ciddi ve hayatı tehdit eden hastalıkların belirtisi olabilirler. Her zamankinden farklı, sık veya şiddetli gelen baş ağrılarının mutlaka sebebi bulunmalı ve tedavi edilmelidir.
Baş ağrılarını şöyle birincil (primer) ve ikincil (sekonder) olarak sınıflandırabiliriz.
Primer baş ağrıları:
- Küme baş ağrısı
- Migren (auralı veya aurasız)
- Tansiyon başağrısı
- Trigeminal sinirden kaynaklı başağrıları
Primer baş ağrıları, başka bir hastalığın belirtisi değildir. Fakat bu baş ağrılarını tetikleyen bazı faktörler olduğu bilinmektedir. Alkol (özellikle kırmızı şarap), bazı gıdalar, uyku düzenindeki değişiklikler, vücut duruşu, atlanan öğünler ve stres gibi faktörler primer baş ağrılarını tetikleyebilir.
Sekonder başağrıları:
Sekonder baş ağrıları, herhangi bir hastalığın belirtisi olarak görülen baş ağrılarını içerir. Çok çeşitli hastalıklar baş ağrısına sebep olabilir. Bu hastalıklardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Atardamar yırtılmaları
- Kan pıhtısı
- Beyin anevrizmaları
- Beyin tümörü
- Karbonmonoksit zehirlenmesi
- Beyin iltihaplaması
- Damar iltihapları
- Göz tansiyonu (glokom)
- Grip
- Menenjit
- Sinüzit
- Aşırı ağrı kesici kullanımı
- İnme
- Trigeminal nevralji
Baş ağrısı, çok ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği için ciddiye alınmalı ve sebebi irdelenmelidir. Eğer baş ağrısıyla birlikte;
- Konuşulanları anlamakta güçlük çekme,
- Bayılma,
- Yüksek ateş,
- Hissizlik, güçsüzlük veya vücudun herhangi bir yerini hareket ettirememe
- Ense sertliği,
- Görmede bozukluk,
- Konuşmada bozukluk,
- Yürümede bozukluk
Bu ve bunlar gibi belirtiler de varsa bir an önce bir sağlık kuruluşuna başvurmanız faydalı olacaktır. Belirtilerinize uyan hastalığın ne olduğuna ve sizin için en iyi tedavinin ne olduğuna doktorunuz karar verecektir.