05.02.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Banyo Temizliği İçin Almamız Gereken Önlemler

Banyo Temizliği İçin Almamız Gereken Önlemler

İçindekiler

Banyo temizliği için almamız gereken önlemler nelerdir?

Banyo Temizliği İçin Almamız Gereken Önlemler. Banyolar sıcak ve nemli yerler olduğundan küf ve bakteri üremesi için ideal bir ortam oluştururlar. Aşağıdaki, mikropları doğal yöntemlerle öldüren temizlik reçeteleri, banyonuzun temiz ve ferah kalmasını sağlayacaktır.

Çok amaçlı sprey

Lavanta, okaliptüs ve limon esansiyel yağlarıyla hazırlayacağınız çok amaçlı sprey, banyonuzu temizleyip hoş kokmasını sağlayacaktır.
1tatlı kaşığı boraks
500ml sıcak su
Yarım tatlı kaşığı doğal sıvı sabun
3 çorba kaşığı beyaz sirke
15 damla lavanta esansiyel yağı
10 damla okaliptüs esansiyel yağı
5 damla limon esansiyel yağı
Boraks ve sıcak suyu karıştırın, oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Bir sprey şişesine boşaltın ve geri kalan malzemeyi ilave edin, İyice çalkalayın.

Küf ve mantar temizleyici sprey

Evde hazırlayacağınız bu karılımın içeriğinde bulunan lavanta ve okaliptüs esansiyel yağlarının bakteri yok edici etkisi sayesinde banyonuzda küf ve mantar yok olacaktır
400ml sıcak su
2 çorba kaşığı boraks
60ml beyaz sirke
Yarım tatlı kaşığı okaliptüs esansiyel yağı
Yarım tatlı kaşığı lavanta esansiyel yağı
Öncelikle boraksı sıcak suyla katın. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın ve 500ml’lik bir sprey şişesine doldurun. Sirke ve esansiyel yağları da karıştırıp edip iyice çalkalayın.

Küf ve mantar oluşumunu önleyin

Küf ve mantar oluşumunu önlemek, küf ve mantarı ortadan kaldırmaktan çok daha kolaydır. Her ikisi de karanlık, nemli bir ortamda ürediğinden banyonuzu iyice havalandırmalısınız. Banyo veya duş yaptıktan sonra pencereyi açın. Dışa açılan bir vantilatörünüz varsa kullanın.
En az haftada bir defa banyonuzu temizleyerek zeminde mantar organizmalarının birikmesine engel olursunuz, Fayanslar ve taşlan yumuşak bir fırçayla fırçalayın, küvetin ya da lavabonun macun sürülmüş kısmı gibi küçük bölgeleri temizlemek için diş fırçası kullanın.

Güçlü etkili küf ve mantar temizleyici

Boraks ve tea tree (çay ağacı) yağı ile hazırlayacağınız solüsyon, küf ve mantar organizmalarını temizleyecektir.
120g boraks
500ml sıcak su
Yarım tatlı kaşığı tea tree esansiyel yağı
Boraksı sıcak suyla karıştırın, ılınıncaya kadar bekleyin, tea tree (çay ağacı) yağını ilave edin. Bir sünger ya da fırça yardımıyla küflü bölgeye uygulayın. Birkaç saat beklettikten sonra suyla durulayın.

Fanyanslar için sıva temizleyicisi

Fayans aralarındaki sıva, küf ve kir birikmesi için elverişli ortamlardır.
60g karbonat
60g boraks 80ml beyaz sirke
Malzemeleri macun kıvamında karıştırın. Fayans aralarına diş fırçasıyla sürüp iyice ovun. Suyla durulayın.

Yumuşak temizleyici

Bu temizleyici yüzeyleri dezenfekte ederek küf oluşumunu engeller.
1 çorba kaşığı boraks
500ml sıcak su
125ml doğal sıvı bulaşık sabunu
20 damla ardıç esansiyel yağı
20 damla okaliptüs esansiyel yağı
Boraksı sıcak suyla karıştırın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Solüsyonu plastik bir sabun şişesinde, sabun ve yağlarla karıştırın, iyice çalkalayın, Lavabo veya küveti ıslatın, bir sünger veya bez yardımıyla temizleyiciyi uygulayın. Temiz suyla durulayın.

Lavabo ve küvet temizleyici

Karbonat, boraks ve sıvı sabun karışımıyla porselen, emaye ve fiberglas gibi malzemeden yapılmış yüzeyleri çizmeden temizleyebilirsiniz. Lavanta ve okaliptüs esansiyel yağları da dezenfekte eder ve hoş bir koku verir.
40g karbonat
40g boraks
1 tatlı kaşığı doğal sıvı sabun
5 damla lavanta esansiyel yağı
5 damla okaliptüs esansiyel yağı
Malzemeleri küçük, plastik bir kapta karıştırın, Lavabo veya küveti ıslattıktan sonra malzemeyi bir sünger veya bez yardımıyla ovarak uygulayın, iyice durulayın.

Banyo Temizliği İçin Almamız Gereken Önlemler

Doğal beyazlatıcı

Hidrojen peroksit, porselen ve fiberglas yüzeylerdeki lekelerin renginin açılmasına yardımcı olur.

60g karbonat
Yarımı tatlı kaşığı doğal sıvı bulaşık sabunu
1 tatlı kaşığı hidrojen peroksit
Malzemeleri küçük bir plastik kapta karıştırın. Lavabo veya küveti ıslattıktan sonra sünger ya da bez yardımıyla karışımı ovarak uygulayın. Temiz suyla durulayın.

Zemini dezenfekte edin

30g boraksı 5 litre sıcak suyla karıştırın. Beş damla patchouli esansiyel yağı ilave edip iyice karıştırın. Paspas, sünger veya bez yardımıyla yerleri silin.

Duş başı temizleyicisi

Duş başı mineral kalıntılarıyla tıkanırsa eşit miktarda sirke ve sıcak su doldurduğunuz bir leğende bir saat bekletin. Diş fırçasıyla ovarak temizleyin.

Pas lekelerini yok edin

Porselen lavabo ve küvetlerdeki pas lekelerinin üzerine limon suyu ve tartarat sürün. 30 dakika bekletin, iyice durulayın. Gerekirse bu işlemi tekrarlayın.

Klozet temizliği

Boraks ve limon suyuyla klozetlerde biriken mineral kalıntılarını temizleyip tuvaletinizin hoş kokmasını sağlayabilirsiniz. Klozete 120g boraks ve 60ml limon suyu dökün. Bir gece bekletin, Bir tuvalet fırçasıyla ovun, sifonu çekerek durulayın. Klozetiniz mineral kalıntılanyla lekelenmişse içindeki suyu bir kepçe yardımıyla alarak su seviyesini düşürün. Boraks ve limon suyuyla bir macun hazırlayıp klozetinizi ovun. Bir gece beklettikten sonra ovarak temizleyin ve durulayın.

İnatçı tuvalet lekelerini çıkarın

Boraks ve limon suyuyla çıkaramadığınız mineral kalıntılarını ponza taşı veya yumuşak bir temizlik teli ile ovabilirsiniz. Klozetteki suyu kepçeyle azaltarak lekelerin açığa çıkmasını sağlayın. Suyla ıslattığınız porselen yüzeyi ponza taşı veya temizlik teliyle nazikçe ovun.

Krom yüzeylerin parlatılması

Eşit miktarda karbonatla beyaz sirkeyi karıştırarak krom yüzeyli elektrik aletlerine uygulayın. Kurumaya bırakın ve yumuşak bir kumaşla parlatın.

Duş perdesi temizliği

60g boraks, 125ml beyaz sirke ve üç damla okaliptüs esansiyel yağını karıştırın. Vinil duş perdesi ve perde çıtasını ayda bir defa yumuşak kıllı bir fırçayla fırçalayın, Ilık suyla durulayın,

Kumaş duş perdelerin temizliği

Kumaş duş perdelerinizi 60g boraks, 125ml beyaz sirke ve yumuşak doğal bir çamaşır deterjanıyla ılık suda yıkayın.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ