05.02.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Safra Kesesi Taşları Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Taşları Belirtileri ve Tedavisi

İçindekiler

Safra Kesesi Taşları Belirtileri ve Tedavisi. Bu konumuzda safra kesesi taşlarının oluşturduğu problemlere değinerek, safra taşları hakkında genel bilgi verdikten sonra, safra taşları belirtilerinden ve safra taşları tedavisinden bahsedeceğiz.

Safra kesesi, küçük bir torbaya benzeyen bir yapıdır ve karaciğerin hemen altına ona bağlı olarak yerleşmiştir. Karaciğer, safra adında bir madde üretir;  bu madde daha sonra safra kesesine geçerek burada yoğunlaştırılır. Yağlı bir yemek yendiğinde safra kesesi küçülür ve safra sıvının, oniki parmak bağırsağının ilk bölümüne bağlanan safra kanalına süzülmesini sağlar. Safranın sindirim bölgesindeki görevi yağlarla emülsiyon oluşturmaktadır; böylelikle yağlar ufak parçacıklara ayrışarak yağ sindiren enzimler tarafından tamamıyla sindirilebilir hale gelir. Bazen safra kesesinde safra taşı olarak da bilinen katı taşlar meydana gelir. Bunlar çoğunlukla, katılaşmış kolesterolden oluşur ve fazla kilolu kişilerde daha çok görülür.

Safra Kesesi Taşları Belitileri Nelerdir

Safra taşı rahatsızlığı olan pek çok kişide belirtiye rastlanmaz hatta, bu kişiler böyle bir rahatsızlıkları olduğunun bile farkına varmazlar. Ancak, safra taşı vakalarının yaklaşık %20’sinde çeşitli belirtiler baş gösterir; bu ağrılı problemler daha çok sağ tarafta kaburgaların altında görülür. Belirtilerin en belirgin olanı ise yağlı besin tüketimi sonucu ortaya çıkan hazımsızlıktır.

Safra Kesesi Taşlarının Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Doktorlar, safra taşlarını küçültmek için safra taşının türüne bağlı olarak çeşitli ilaçlar yazabilir. Bazı durumlarda, safra kesesinde ki taşları çatlatmak için ses ötesi dalgalar kullanılabilir; bu yolla ufalanan taşlar daha sonra safra kesesinden bağırsağa geçer. Cerrahi yola başvurmayan tedavi yöntemleri güvenlidir. Ancak taşların yeniden oluşumunu önlemeyebilir. Safra taşı hastalarının büyük kısmı, safra keselerini ameliyatla aldırırlar: bu ameliyata doktorlarca kolesistektomi adı verilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ