05.02.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Omurga Hastalıkları ve Belirtileri

Omurga Hastalıkları ve Belirtileri. Omurga hastalıklarında ilk belirti ağrıdır.

Omurga Hastalıkları ve Belirtileri

Omurga Hastalıkları ve Belirtileri. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de genel olarak folik asit eksikliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Semptom  Bulgu

Omurilik kesilerinin sınıflaması tam (komplet) veya tam olmayan (inkomplet) kesiler şeklinde yapılır.

Tam kesiler genellikle omurga kırığı veya çıkığı ile birliktedir. Hastalarda yaralanma seviyesinin altında motor fonksiyonlar, ağrı, basınç ve eklem duyularının tam kaybı söz konusudur. Yaralanma seviyesine göre tam kesilerde otonomik disfonksiyon görülebilir.

Otonom sistemin fonksiyon bozukluğunun belirtileri:

• Sempatik otonomik aktivitenin kaybına bağlı olarak bradikardi

• Vazomotor kontrol ve periferik damar direncinin kaybı nedeniyle hipotansiyon

• Priapizm

• Terleme ve titreme kaybı

• Poikilotermi (vücut sıcaklığında hava koşullarına bağlı olarak değişme)

• Mesane ve barsak kontrolünün kaybı

Omurga Hastalıkları ve Belirtileri

Omurga hastalıkları

Omuriliğin tam olmayan kesileri çok sık görülmese de bir paramediğin bu yaralanmaları bilmesi, dolayısıyla hastaya daha fazla zarar gelmemesi için önlem alması gerekmektedir:

1. Santral kord sendromu: Sıklıkla fleksiyon-hiperekstansiyon yaralanmalarında meydana gelir, üst ekstremitede alt ekstremitede daha fazla motor kayıp ile karakterizedir. Semptomlar: Üst ekstremite paralizisi ve sakral korunmadır (perine, kalça, skrotum ve anüsün motor fonksiyon ve duyularının korunması)

2- Anterior kord sendromu: Genellikle, fleksiyon yaralanması sırasında vertebra cisminden kopan parçalar ve intervertebral disk fragmanlarının omuriliğin ön-yüzüne basısı sonucu anterior kord yaralanması meydana gelir. Semptom ve bulgular şöyledir:

  • Lezyon seviyesinin altında ağrı ve ısı duyusunun kaybolması
  • Hafif dokunma ve pozisyon duyusu korunmuştur
  • Lezyon seviyesinin altında motor kayıp vardır.

3- Brown-Sequard sendromu: Omuriliğin yarı – kesisi halinde Brown-Sequard Sendromu gelişir. Sıklıkla bir bıçak veya merminin intervertebral diski ruptüre etmesi ya da omurga cisminden bir parça koparması sonucu omurilikle yarı-kesi olabilir. Omuriliğin yarısına olan bası sonucu klasik tablo lezyonla aynı tarafta güçsüzlük, karşı tarafta ağrı ve ısı duyusu kaybıdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ