14.10.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Kalp Hakkında Bilinmeyenler

Kalp Hakkında Bilinmeyenler

Kalp Hakkında Bilinmeyenler. Birinin kalbini çalmayı yada kırmayı çok iyi biliyoruz. Peki kalbin nasıl çalıştığını biliyor muyuz? Kalp hakkında bilinmeyenleri sizler için araştırdık.

Elinizi kalbinize koyun. Elinizi göğsünüzün sol tarafına mı koydunuz? Evet birçok insan bunu yapardı fakat kalbimiz tam olarak göğsümüzün orta merkezinde akciğerler arasında yer almaktadır. Hafifçe eğilir, böylece bir kısmı dışarı çıkar ve göğsün sol tarafına dokunur, bu da oradaymış gibi görünmesini sağlar.

Elinizi yumruk yapın. Eğer bir çocuksanız, kalbiniz yumruğunuzla aynı boyuttadır ve eğer bir yetişkinseniz, iki yumrukla aynı boyuttadır.

Kalbiniz bir günde yaklaşık 100.000 kez ve yılda yaklaşık 35 milyon kez atıyor. Ortalama bir yaşam boyunca, insan kalbi 2.5 milyardan fazla atmaktadır.

Bir tenis topuna iyi ve sert bir sıkışma verdiğinizde, kalbinizin vücuda kan pompalamak için kullandığı kuvvetle aynı miktarda kuvvet kullanıyorsunuz demektir. Dinlenirken bile, kalbin kasları sıkı çalışır, sprint yapan bir kişinin bacak kaslarının iki katıdır.

Kalp Hakkında Bilinmeyenler

İki parmağınızı boynunuzdaki veya bileklerinizdeki nabız noktalarına yerleştirerek nabzınızı hissedin. Hissettiğin nabız kanın durması ve atardamarların arasından geçerken başlamasıdır. Çocukken dinlenme nabzınız dakikada 90 ila 120 atım arasında değişebilir. Bir yetişkin olarak nabız hızınız dakikada ortalama 72 atıma kadar yavaşlar.

Vücuttaki en büyük arter olan aort neredeyse bir bahçe hortumunun çapıdır. Kılcal damarlar öylesine küçüktür ki onlardan biri insan saçı kalınlığına eşittir.

Vücudumuzda yaklaşık 5.6 litre (6 litre) kanı vardır. Bu 5.6 litre kan, dakikada üç kez vücutta dolaşır. Bir günde, kan toplam 19.000 km yol kat eder.

Kalp, ortalama bir yaşam boyunca yaklaşık 1 milyon varil kan pompalar.

Kalp atışlarınızı dinlerseniz iki ses duyarsınız. Bu “lub” ve “dup” sesleri, kalp kapakçıkları tarafından açılıp kapanırken gerçekleşir.

Kalbin Çalışması

  1. Oksijen bakımından fakir kan (mavi renkle gösterilir) vücuttan sağ atriyuma akar.
  2. Kan sağ atriyumdan sağ ventriküle akar.
  3. Sağ ventrikül kanı akciğerlere pompalar, burada kan atık gazları serbest bırakır ve oksijen alır.
  4. Oksijen açısından zengin yeni kan (kırmızı renkle gösterilir) kalbe geri döner ve sol atriyuma girer.
  5. Kan sol atriyumdan sol ventriküle akar.
  6. Sol ventrikül, oksijen açısından zengin kanı vücudun tüm bölgelerine pompalar.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ