Omurilik Yaralanması Kimlerde Görülür?
Omurilik Yaralanması Kimlerde Görülür?
Omurilik Yaralanması Kimlerde Görülür?
Omurulik yaralanması şüphesi olan durumlar şunlardır;
- Taşıt Kazaları
- Dalma kazaları
- Yüksekten atlama veya düşmeler
- Klavikulaların üzerinde olan (baş, boyun, yüz) yaralanmalar
- Ezilme yaralanmaları
- Yıldırım çarpması
- Baş, boyun, gövde ve karına ateşli silah yaralanmaları
- Çoklu travmalı hastalar
- Travma sonrası bilinci kapalı hastalar
Omurga yaralanması olan her hastada omurilik yaralanmasının da olması şart değildir. Ancak pratikte her iki durumun birbirinden ayırt edilmesi güç olduğundan omurga yaralanması yapabilen her travmanın omurilik yaralanması da yapabileceği düşünülerek hareket edilmelidir.
Kazanın mekanizması (fleksiyon, retasyon gibi) ve oluş saati (kazanın üstünden 6 saat geçmiş ise kayıp fonksiyonların geri dönüş şansı çok azalır.) not edilmelidir. Hastanın bilinci açıksa boyunda veya sırtta ağrı, ekstremitelerde güçsüzlük, uyuşukluk olup olmadığı sorulur. Hastanın kazadan sonra hareket ettirilmediği, kazanın oluş anından itibaren hastaya ulaşılıncaya kadar geçen zaman aralığında değişiklik olup olmadığı da notlara eklenmelidir.
Omurilik yaralanması şüphesinde amaç baş ve boynu notral pozisyonda tutmaktır, böylece baş hareketleri engellenerek omuriliğin daha fazla yaralanması önlenmiş olur Hava yolu ve boynun değerlendirmesi tamamlanır tamamlanmaz bir boyunluk uygulanır veya hasta travma tahtasına alınıncaya kadar elle stabilizasyonuna devam edilir.