İslamda Vücut Temizliği Kaideleri
İçindekiler
İslamda Vücut Temizliği
Fetevayı el-Hindiyye ve bir çok fıkıh kitaplarında belirtildiğine göre koltuk altının yolunması ve kasık tüylerinin tıraş edilmesi haftada en az bir kez bir yapılmalı, en fazla müddet olarak da kırk günü geçmemelidir. Kırk günden fazla etek traşı olmamak ve koltuk altlarını yolmamak mekruhtur .
Nitekim Enes Bin Malik Radıyallahu anhudan rivayetle, Rasulallah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ‘’Bize bıyığı kısaltmak, tırnakları kesmek, etek tıraşı ve koltuk altını yolmayı kırk günden fazla terk etmemekle vakitle di. (Tırmizi, Müslim, Nesai)
Koltuk altı ve kasık tüyleri için tüy dökücü krem kullanmak caiz midir?
Tıbben sağlığa zararlı olmayan kremlerle koltuk altı ve kaşık tüyleri temizlemek de bir beis yoktur (İbn-i Abidin 6/406) ancak güç yeterilebiliorsa koltuk altını yolmak kasıklarıda tıraş etmek en güzelidir. Nitekim Hazreti Peygamber Aleyhisselatu Vesselam dedi bir hadis-i şerifde şöyle buyurmuştur. ‘’Fıtrat beştir: sünnet olmak, etek tıraşı olmak, bıyığı kesmek, tırnakları kesmek, koltuk altını yolmak.’’ (Buhari, Müslim, İmam Malik, Ebu Davud, Nesai)
Tırnak Kesme Adabı
Hz. Aişe (RA) dan rivayet edilen bir Hadis-İ Şerifde: Tırnakların kesilmesi, furattan, yani bütün peygamberlerin dinlerinde yer alan ve uygulanan işlerden olduğu belirtilmiştir.
Tırnakalrın nasıl kesilesceği konusunda bir çok görüşler varsada İmam-ı Nevevi’ye göre; Ayakalrdan önce ellerden başlamak gerekir. Evvela sağ elin şehadet parmağından başlanıp orta parmakdan küçük parmağa kadar kesilir. Sonra başparmak kesilir.
Daha sonra sol elin küçük parmağından başalnıp sırayla başparmağa gelinir. Bundan sonra sağ ayağa dönülüp en küçük parmakdan başalnıp sırayla sol ayağın en küçük parmağından bitirilir.
Kesilen tırnaklar toprağa gömülmeye çalışılır.
Tırnak kesme konusunda bir zaaman yoktur gece ve gündüz kesilebilir. Halk arasında ki gece tırnak kesilmez sözünün hiçbir dayanağı yoktur. Tırnak kesmek de de kırk günü geçirilmemelidir.