08.04.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Ray Spot Türleri ve Bu ürünlerin Uygulama Alanları:

Ray Spot Türleri ve Bu ürünlerin Uygulama Alanları:

Galeriler, restoran ve kafeler, mağazalar ve hatta konut kullanımı gibi farklı mekanlarda kullanılabilecek yeni ve modern aydınlatma yöntemlerinden biridir.

Ray spot armatür hem tavanda hem de duvarda kullanılmakta olup, aydınlatma yöntemi mekanın aydınlatma ihtiyacına göre ray üzerine bir veya daha fazla ışık yerleştirilerek, hareketi mekan içine ek olarak 360 derece dönüş şeklindedir. Işığın farklı yönlerde parlamasını sağlayan ray, herhangi bir mekanı kolaylıkla aydınlatmak ve ışığı istenilen mekana vurgulu bir şekilde yansıtmak mümkündür.

Burada ray spot armatürının çeşitlerini ve her mekandaki kullanımını inceleyeceğiz:

Aydınlatma pazarlarında ray spot armatürı görünüm, teknik özellikler ve montaj yöntemi açısından farklı kategorilere ayrılmaktadır, en mevcut ray ışıklarından biri tek fazlı ve üç fazlı olup, bazı ışıklar 3 fazlı modda açılabilmektedir. Ve bazılarını kapattık.

COB, diğer ray spot armatürına göre daha iyi bir ışık kalitesine sahip olan ray spot armatürının en iyi ve kaliteli türlerinden biridir.Bu ışıkların farkı, çipin pano üzerine yerleştirilmesiyle ilgilidir.Kalitesinin yanı sıra, bu ışığın daha güzel bir etkisi de var.

Ray spot armatürı güç tüketimine göre 60, 35, 25 ve 15 watt’lık lambalara ayrılabilmekte olup, bu aydınlatmaların her biri tavanın yüksekliğine, kullanım tipine ve bir mekan için gerekli olan ışık sayısına göre kullanılmaktadır. Örneğin belirli bir alana daha fazla ilgi çekmek için daha fazla ışığa ihtiyaç duyan mekanlarda 60 watt’lık ray lambası kullanılabilir.

Aydinlatmada ray ve ray sistemi - Ray Spot Türleri ve Bu ürünlerin Uygulama Alanları: Bilgi ve Haber

Özellikle mimarlar ve tasarımcılar arasında popüler olan bir diğer ray spot türü ise koyu ışıklı ray spottır.Bu ışık kaynağının tasarımında, ışık kaynağının gövdesi belli bir mesafeden görülemez ve sadece ışığın mekana etkisi dikkate alınır. Minimal alanlar aydınlatma açısından oldukça kullanışlıdır.

Ray spotların bazı avantajları:

– Kurulumu kolay

– 360 derece dönebilme özelliği

– Mekana göre istenilen ölçü ve şekilde kişiselleştirme imkanı

– Özellikle vurgu modunda kaliteli ışık

– Ankastre, bakan ve asılı modda duvara ve tavana monte edilebilir

– Çok çeşitli ray ışıkları

Bunlar farklı alanlar için ray spotların kullanılmasının nedenlerinden bazılarıdır.

Her alan için kaç adet ray ışığına ihtiyaç vardır?

Lambanın takıldığı yer, güç tüketimi ve hatta fiyatı bu lambaların seçiminde önemli faktörlerdir ve bunlara ek olarak dekorasyon ve aydınlatma, mekanda kullanılan tema ve hatta aydınlatma miktarı gibi diğer faktörler de önemlidir. Duvarların ışık emilimi raylı lamba sayısının seçiminde etkilidir.

Söylendiği gibi en iyi ray aydınlatma türü COB aydınlatmadır ve bu ışık türüne göre etkili faktörleri kontrol ediyoruz.

Ray spotlarla aydınlatmada en önemli etkili faktörlerden biri ve ihtiyaç duyulan lamba sayısı bu ışıkla aydınlatmak istediğimiz mekanın boyutlarıdır ve bir mekanın genişliği, tavan yüksekliği de önemlidir.

En iyi durum, her 2 metrelik rayın üzerine 4 adet ışık yerleştirmektir, böylece ışıkların konumu düzensiz olmaz ve ışıkların ağırlığından dolayı ray baskı altında kalmaz.

Raylı ışığın mekanda hangi uygulama alanına sahip olacağı belirlenerek, ihtiyaç duyulan ışığa göre ışık sayısı belirlenebilir, hatta özel objeler veya mekan için dekoratif olarak da kullanılabilir.

Kullanım türü, ihtiyaç duyulan ray lambası sayısı üzerinde büyük etkiye sahiptir; örneğin, bir altın galeride, görülmesi ve müşterilerin dikkatini vitrine çekmek için daha fazla ray lambası kullanmak daha iyidir, ancak bir resim galerisi için , daha az ışığa sahip olmak daha iyidir ve Işıkların birbirlerine tabelalardan daha uzak olması gerekir, böylece aydınlatma vurgulu bir modda olur.

Ray spotlarla aydınlatma türleri:

vurgulu aydınlatma:

Önemli bir yere ya da bir sanat eserine dikkat çekmek ya da bir galeride, mağazada bir noktayı vurgulamak için kullanılır.Bu tarz bir aydınlatma için lambayı 30 derecelik açıyla yerleştirmeliyiz. O alanın ufkuna doğru en az yorulmaya ve parlamaya neden olur ve gölgeler oluşturur.

Duvar aydınlatması:

Duvar aydınlatması, bir duvar yüzeyinin tamamen aydınlatma cihazları ile aydınlatıldığı bir aydınlatma modudur.Duvar aydınlatması duvar otlatma ve duvar yıkama olmak üzere iki şekilde yapılır.

Duvar otlatma aydınlatması ile duvar yıkama aydınlatması arasındaki fark, ray ile duvar yüzeyi arasındaki mesafe ve aydınlatma türüdür.Duvar aydınlatması için rayın duvardan belli bir mesafeye monte edilmesi gerekir.Duvar otlatma aydınlatmasında ise dengesiz yüzeyler için ve maksimum 30 cm mesafede Pürüzsüz yüzeyler için kullanılan duvar yıkama modundan farklı olarak 60 ila 90 cm mesafede olmalıdır.

Yazar : Tekwat

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ