13.01.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Tevekkül Nedir, Tevekkül Neden Önemlidir

Tevekkül Nedir, Tevekkül Neden Önemlidir

Tevekkül Ne  Demektir?

Allah-u Zülcelal ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur ‘‘Kim Allah’a tevekkül ederse, Allah ona kafi ve yeterlidir’’ (Talak:3)

Hz.Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur; ‘‘insanların en zengini olmak isteyen Allah-u Teala’ya güvenip ona tevekkül etsin.’’(Behaki, Hakim)

Allah-u Zülcelal’e tevekkül, İslam dininin en güzel ve en büyük kapılarından biridir ve gerçek mü’minlerin bir makamıdır.

Tevekkül, insanın bütün güç ve kuvvetten sıyrılarak, her husuda Allah-u Zülcelal’in kadiri mutlak olduğunu bilmesidir. Yani başka bir deyişle tevekkül, Allah-u Zülcelal’e sımsıkı sarılmak ve güvenmektir.

Allah-u Zülcelal, Davut Aleyhisselam a şunu vahyetmiştir; ‘‘Ey Davud! Kulum bana tevekkül ederse, bu durumda bütün sebepler toplu halde onun aleyhinde işleseler, ben ona bunların içinden bir çıkış yolu halk ederim’’

Tevekkül insanın geçimini sağlamak için çalışmasından sonra olur. Yoksa hiçbir şey yapmadan oturup ‘Ben Allah-u Zülcelal’e tevekkül ettim’’ demek yanlıştır. Örneğin çiftci tohumunu tarlaya eker sonra tevekkül eder.

Enes bin Malik (R.A) dan rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (SAV) gelerek ‘‘Ya Resulallah!Devemi salıveriyorum ve Allah’a tevekkül ediyorum’dedi. Hz.Peygamber (SAV) şöyle buyurdu ‘‘Hayır! Deveni bağla, sonra tevekkül et’’ (Tırmizi)

Bu hadis-i şerifden de anlaşıldığına göre, insan çalışıp rızkını temin etmek için veya malını yada kendisini muhafaza etmek için tedbirini alıp, Allah-u Zülcelal’e öyle tevekkül etmelidir.

Allah-u Zülcelal hiç kimseye rızkını vermekten veya hiçbir şeyi muhafa etmekten aciz değildir. Ama insanlara sarılmaları için sebepler yaratmıştır. O sebeplere sarılıp öyle tevekkül etmek daha doğru ve daha güzeldir.

Tevekkülün en üstün derecesi, tevekkül sahibinin her halükarda Allah-u Zülcelal’in önünde, ölünün yıkayıcına teslim olması gibi olmasıdır.

İşte insan bunları bilir ve bunlarla amel ederse, Allah-u Zülcelal‘e karşı tevekkül sahibi olur.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ