21.01.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Organik Gıda Nedir, Nasıl Üretilir?

Organik Gıda Nedir? Nasıl Üretilir? Organik gıdalar günümüzde adını sıkça duyduğumuz bir konu haline geldi ve ayrıca dünya ekonomisinde yeni bir pazar oluşturdu.

Organik Gıda Nedir, Nasıl Üretilir?

İçindekiler

Organik Gıda Nedir, Nasıl Üretilir? Organik gıdalar günümüzde adını sıkça duyduğumuz bir konu haline geldi ve ayrıca dünya ekonomisinde yeni bir pazar oluşturdu. Artık bir çok markette, pazarda organik gıda etiketini görüyoruz. Bu ürünlerin fıyatları normal ürünlere göre bir hayli yüksek, ancak bu oluşan fiyat farkını organik etiketi olan ürünler gerçekten karşılıyor mu? Organik ürünlerin normal yada GDO’lu ürünlere göre harhangi bir avantajı var mıdır? GDO ürünler kanser yapar ancak organik ürünler yapmaz mı? Bu yazdıda organik gıda nedir, her organik tabir edilen gıda gerçekten organik midir gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.

Organik Gıda Nasıl Üretilir?

Organik gıda, tarımsal aşamalardan geçen ürünlerin üretilme biçiminde izlenen yolla oluşur. Yani belirli yolları izlememiş ürünler organik gıda olamaz. Bu yüzden bu konuda çeşitli sertifikalar oluşturulmuş ve denetimleri yapılarak ürünlere gerçek organik gıda etiketinin verilebilmesi güvenilir kurumların yetkisine bırakılmıştır. Bu standartların ISO gibi diğer standartlardan hiçbir farkı yoktur ve üretim aşamalarında her adımının takip edilmesi ve üretimin standartlara uygun yapıldığının belgelendirilmesi gerekmektedir. Organik gıdanın popüler olmaya başladığı dönemde  bu konunun denetimsizliği, mevzuatının ve standartlarının olmayışı, her organik etiketi gördüğümüz ürünün aslında organik olmadığı durumları ortaya çıkarmış ve haksız kazanç elde edilmesine sebep olmuştur.

Organik Gıdanın Üretim Aşamaları Nelerdir?

Organik sebze, meyve ve bakliyat gibi ürünlerin üretim aşamalarında hiç bir  zirai ilaç, hormon ve GDO’lu ürün kullanılmaması gerekir. Ayrıca üretilen ürünlerin sanayi bölgesinden uzakta, radyasona maruz kalmadan ve çevre kirliliğinin olmadığı bir tarım arazisinde yetiştirilmesi şarttır.

Organik canlı hayvan üretimi ise, hayvanların dışarıda doğal arazilerde beslenmesi ve beslendikleri ürünlerin GDO’suz organik ürün olması ile mümkündür. Ayrıca hayvanlara yoğun bir şekilde verilen ve hastalıkların önüne geçmelerini sağlayan antibiyotikler, organik olarak üretilen hayvanlara verilmez. Örnek vermek gerekirse, organik yumurta üretimi aşamalarında, tavukların hızlı büyümelerini sağlayan büyüme hormonları verilmez, tavukların doğal ve GDO’suz yemlerle ve aynı zamanda arazide beslenmeleri sağlanır ve ancak bu şekilde hormonsuz ve organik ürünlerle beslenen tavuğun yumurtası organik olur.

Organik Gıda Nedir? Nasıl Üretilir?

Organik Gıdanın Yararları Nelerdir?

Organik gıdaların çeşitli yararları vardır. Bazı araştırmalarda organik gıdaların diğer gıdalara göre antioksidanlar ve besinler tarafından daha zengin olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca çeşitli gıdalara karşı alerjisi olan insanların organik gıda tükettiklerinde bu şikayetlerinin azaldığı gözlemlenmiştir.

Organik gıdalar GDO’suzdur ve üretimin hiçbir aşamasında GDO’lü tohum, yem yada herhangi bir madde kullanılmaz.

Organik olarak üretilen hayvanların etlerinde antibiyotik bulunmaz. Hayvanlarda antibiyotik kullanılması, antibiyotiğe duyarlı organizmaların oluşması yardımcı olur ve bu da hastalıklara karşı bizi daha korumasız bırakır.

Organik etler temizdir. Organik üretilmeyen hayvanlarda kullanılan çeşitli hormonlar, antibiyotikler ve GDO’lu ürünler bir şekilde o etin içinde bulunur ve bu eti yediğimiz zaman bize geçer ve bizim vücudumuzda hücre DNA yapımızı bozacak ve kansere dahi neden olacak etkiler doğurabilir.

Organik gıdalarda ürünün raf ömrünü uzatan etken maddeleri kullanılmadığı için organik gıda aldığımızda daha taze bir ürün almış oluruz.

Organik Gıdalar Neden Daha Pahalıdır?

Organik ürünler normal ürünlere göre daha pahalıdır çünkü bu ürünlerin üretim aşamalarında hayvanların ve sebzelerin daha hızlı büyümesini sağlayan hormonlar ve antibiyotik ya da aşı gibi destekler kullanılmaz. Bu da daha çok iş gücü ve çaba gerektirir. Ayrıca organik ürün sertifikası almak ve bu kontrolleri yaptırmakta ciddi bir maliyet getirir. Bu yüzden organik ürünlerin fiyat etiketleri bir çoğumuz için şaşırtıcı olabilir.

Organik Gıdayı Nasıl Daha Hesaplı Tüketiriz?

Organik gıdaları en hesaplı şekilde yemek için bu gıdaları mevsiminde yiyerek, market ve pazardaki fiyatları takip ederek daha ucuza sağlıklı beslenebilirsiniz. Organik sertifikasyon pahalı olduğu için küçük çiftçilerin bunu alamayacağını tahmin edebilirsiniz. Bu yüzden gittiğiniz manavda, pazarda, kasapta ve markette aldığınız ürünlerin hangi şartlarda üretildiğini sorabilir ve bu şekilde organik sertifikasına sahip olmasa bile daha sağlıklı beslenmek için iyi üretim yapan küçük işletmeleri de destekleyebilirsiniz.

Her Organik Gıda Gerçekten Organik midir?

Ayrıca organik sertifikasyona sahip ürün alırken ödediğimiz bir fiyat farkı olduğu için, güvenilir sertifikasyonlara sahip ürünleri tercih ederek, bildiğimiz ve güvendiğimiz yerlerden alışveriş yaparak aldığımız üründen emin olabilir ve daha sağlıklı beslenmeye başlayabiliriz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ