Obezite Cerrahi Hangi Hastalara Uygulanır?
İçindekiler [göster]
Beslenme alışkanlıklarının iyileştirilmesi, düzenli spor yapmak ve uzman hekimler tarafından verilen ilaçların kullanımı gibi yöntemler sonucunda kilo veremeyen hastaların başvurduğu bir uzmanlık alanıdır. Obezite cerrahi, diyabet, yüksek tansiyon ve karaciğer yağlanması gibi sağlık sorunları yaşayan kişilere uygulanmaktadır. Çeşitli ameliyat yöntemleri bulunan ve hastanın gereksinimleri doğrultusundan doğru cerrahi tekniğe karar verilir.
Özellikle kronik hastalıkları olan kişilere yönelik olarak tedavi planı oluşturulur. Biyokimyasal veriler, genetik özellikler ve hastanın genel sağlık durumuyla ilgili bilgiler kaydedilerek değerlendirilir. Ek olarak dış görünümüyle ilgili estetik kaygıları olan bireylere de mide küçültme ameliyatları uygulanır. Vücut kitle indeksine göre obezite sınıflandırması kapsamına giren kişilerde kullanılması gereken cerrahi bir yöntemdir.
Obezite Cerrahisi Nedir?
Vücudumuzda biriken yağ oranı, temel sağlık fonksiyonlarımızı bozacak şekilde artış gösterebilir. Obezite adı verilen bu durumun ortaya çıkmasında çeşitli etkenlerden bahsedilebilir. Besin değeri düşük ve hatalı gıdalardan oluşan öğünler, sağlığımıza olumsuz yönde etki eder. Aynı zamanda fazla miktarda tüketilmesi de sakıncalıdır.
Gün içerisinde hareketten uzak bir hayat tarzına sahip kişilerin obezite cerrahi ameliyatlarına başvurduğu bilinmektedir. Hormon değişimine bağlı oluşan durumlar ve ailede obezite geçmişinin bulunması da risk faktörleri arasındadır. Genel anestezi altında ve kapalı biçimde işlemler yürütülür. Etkili bir tedavi için tecrübeli cerrahi kadro ve steril koşullara uygun ameliyat ortamı oldukça önemlidir.
Teşhis aşamasında ise uluslararası kuruluşlar tarafından onaylanan vücut kitle indeksi baz alınır. Kişinin kilosu ve boy ölçüsünün karesinin bölme işlemine tabii tutularak hesaplanır. 35 – 40 değerlerinin üzerinde ise cerrahi müdahale seçeneği düşünülmelidir. Bu nedenle mide küçültme operasyonu öncesinde güncel kilo seviyesi haricinde, obezite derecesi doğrultusunda karar verilir.
Çeşitleri Nelerdir?
Alanında uzman hekimler tarafından kilo artışını önlemek için cerrahi dışı yollarla tedavi programı oluşturulur. Ancak her hasta için etkili bir yol olmayabilir. Dolayısıyla ameliyat gibi cerrahi yöntemler değerlendirmelidir. Tedavi edilip kontrol altına alınmadığı takdirde, diyabet, kalp ve damar rahatsızlıklarına kadar ilerleyebilen ciddi seviyelerdeki sorunları tetikleyebilir.
Obezite cerrahi nedir ve çeşitleri hakkında pek çok soru sorulmaktadır. Son yıllarda tıbbi ve teknolojik anlamda yaşanan gelişmeler sayesinde çeşitli cerrahi müdahaleler bulunur. Kişinin sağlık koşulları, günlük hayat kalitesini bozulmasına yol açan bulgular ve doktorun görüşü gibi etkenlere göre hangi yönteme başvurulacağına karar verilir.
Her bir cerrahi operasyonu açıklamak gerekirse;
- Mide Balonu: Endoskopik araçlarla gerçekleştirilen bir uygulamadır. Yapılan işlemler sonucunda kişinin kilo vermesi amaçlanır. Mide içerisinde hava ya da sıvı dolu bir balon yerleştirilir. Ortalama 15-20 dakika sürmektedir. Operasyon sayesinde eskisine göre daha hızlı doyma hissine ulaşılır. Tüp mide ameliyatı için risk taşıyan hastalara yönelik tercih edilir. Vücutta en fazla 12 ay kadar kalabilmektedir. Geçici bir yöntem olduğu için bazı kişilere avantaj sağlayabilir. Mide balonu çıkarılmasının ardından beslenme düzenine ve spor aktiviteleri ile desteklenmezse kilo artışının devam ettiği gözlemlenir.
- Mide Botoksu: Uzman hekim tarafından belirlenen vücut kitle indeksi karşılandığı sürece hastalarda kullanılabilen cerrahi bir yöntemdir. Uygulama süreçleri açısından daha pratik olup en yeni obezite cerrahi tekniklerindendir.
- Tüp Mide Ameliyatı: Kilo verme amacıyla en sık başvurulan müdahale çeşitlerindendir. Midenin büyük bir kısmı alınarak gıdalardan alınan kalori alımının kontrolü sağlanır. Kapalı cerrahi tekniklerle 1-2 saat içerisinde operasyon gerçekleştirilir. Uzman hekimin belirlediği zaman çerçevesinde beslenme düzeni oturtulur.
Obezite cerrahi sonrası beslenme anlamında ilk iki hafta sıvı halindeki besinler tüketilir. Ardından yumuşak besinlere geçilir ve aşama aşama rutin alışkanlıklara dönülebilir. Vitamin kullanımı ve porsiyonların küçültülmesi oldukça önemlidir. Operasyon sonrasındaki ilk yıl içerisinde mevcut büyük oranda kilo kaybı yaşandığı bilinir. Ek olarak kilo kontrolünü sağlamak için öğünlerin sağlıklı besinlerden oluşması gerekir.
- Gastrik Bypass: Tüp mide ameliyatlarında kullanılan bir tekniktir. Kısaca mide yapısının ikiye bölünerek bağırsaklarla bağlantı oluşturulur. Bu sayede hastanın gıdalardan aldığı kalori alımı engellenir. Aynı zamanda tüketilen besin emilimi en aza indirgenir. Diğer mide küçültme operasyonlarında olduğu gibi işlem sonrası doktor takibi oldukça mühimdir. Alanında uzman hekim ve diyetisyen eşliğinde tedavi devam etmektedir. Kilo vermenin yanı sıra mevcut kronik hastalıkların belirtilerinin azaldığı gözlemlenir.
- Duodenal Switch: Vücut kitle indeksi 50 ve üzerinde olan hastaların tedavisinde kullanılan bir tekniktir. Yüksek kolesterol, tansiyon ve diyabet gibi hastalıkların tedavisinde olumlu yönde etki eder. Sindirim sisteminin işleyişinde direkt olarak müdahale ettiği için kilo verme konusunda öne çıkan bir yöntemdir. Protein ve vitamin eksikliğini önlemek için doktor denetiminde takviye kullanılması gerekir.
Mide Küçültme Operasyonu Sonrası Beslenme
Ameliyat ertesinde kişilerin takip etmesi gereken birtakım kurallar bulunur. Özellikle obezite cerrahi sonrası beslenme hakkında akıllarda çok sayıda soru işareti mevcuttur. Yüksek kalorili ve şekerli besinlerden uzak durulmalıdır. Spor yapmak, vücudun kilo dengesini koruma noktasında oldukça önemlidir. Hastane yatış süresi sona ermesine rağmen tedavi devam etmektedir. Uzman doktor tarafından kontrol amaçlı düzenli olarak muayene olunması gerekir.