Mantar Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Mantar Hastalığı Bulaşıcı Mıdır? Mantar hastalığı günümüzde sıkça rastlanan ve çoğu insanda bulunabilen bir rahatsızlıktır. Nemli ve sıcak yerde üremeye elverişli olan mantarlar özellikle el ve ayaklarda görülmekle birlikte vücudumuzun çeşitli yerlerinde görülebilen mantar çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise saç kıran mantarı, vajinal mantar, tırnak mantarı, ağız mantarı, cilt mantarı, kulak mantarı, bağırsak mantarıdır. Bu mantarlar vücudun farklı yerlerinde görünseler de hemen hemen hepsinin tedavi yöntemleri benzerlik göstermektedir.
Mantarlar erişkinlerde olabileceği gibi bebeklerde de görülebilmektedir. Kolay üreyen bu mantarlar tedavi edilmediğinde kolaylıkla ve hızlıca yayıla bilmektedirler. Mantar hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle mantar hastalığı bulunan kişiler eşyalarını diğer aile fertleriyle ve yakınlarıyla paylaşmamalıdır.
Özellikle terlik, havlu gibi ortak kullanılabilen eşyaların kişisel kullanılmasına dikkat edilmelidir. El ve ayakların nemli bırakılmaması, banyo sonrası özellikle genital bölgenin iyice kurulanması gibi pratik bilgiler mantardan korunmanıza yardımcı olur. Ayrıca yaz aylarında ayağı terleten kapalı ayakkabılar da mantarın kolayca üremesine sebep olabilmektedir bu nedenle yaz aylarında açık ayakkabılar tercih etmeliyiz.
Mantar genellikle ayaklarda kızarıklık veya su kabarcıkları şeklinde gözlenir ve kaşıntıya neden olur. Vücudun farklı yerlerinde değişik şekillerde görülebilir. Örneğin baş bölgesinde halkalar şeklinde kızarıklık olarak gözlemlenir. Bu kızarıklık gittikçe genişler ve geniş bir alana yayılmaya devam eder. Mantarın vücudumuzun geneline yayılmasını önlemek için daha başlangıç aşamasındayken tedavi ettirmemiz gereklidir. Bunun için bir cildiye uzmanına gitmenizde yarar vardır.