Geniz Akıntısı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Özellikle kış aylarında griple birlikte daha fazla ortaya çıkan geniz akıntısı sinüslerin tıkanmasıyla daha çok kendini göstermeye başlar.
Özellikle kış aylarında griple birlikte daha fazla ortaya çıkan geniz akıntısı sinüslerin tıkanmasıyla daha çok kendini göstermeye başlar.
Özellikle kış aylarında griple birlikte daha fazla ortaya çıkan geniz akıntısı sinüslerin tıkanmasıyla daha çok kendini göstermeye başlar.Geniz akıntısı sinüsler ve boğazın solunum yoluyla birlikte salgıladığı nazal akıntının farklı etkenlerden dolayı koyu yapışkan bir hal alması ve geniz bölgesinden boğaza doğru ulaşmasıdır. Özellikle sinüzit hastalığı çeken kişilerde geniz akıntısı çok daha fazla hissedilmektedir. En belirgin olarak gösterdiği özellik ise baş ağrısı, göz ve yüzün belirli kısımlarında ağrı burun tıkanıklığı ve koku almada güçlüktür.
Geniz akıntısından kurtulmak için gün içinde içilen su miktarını arttırmak gerekir. Evde hazırlayacağınız tuzlu su ile burnunuzu temizleyin. Bunun dışında eczaneden alacağınız okyanus suyu da geniz akıntınızı azaltmak için size yardımcı olacaktır. Aynı zamanda alerji hastalığınız varsa geniz akıntısını tetikleyecektir.Alerjiden kaynaklanan bir sorununuz varsa mutlaka tedavi olun. Sigara, alkol ve kafeinden uzak durun. Geniz akıntısını arttıran etkenler; alerjik reaksiyonlar, soğuk ve ayazlı hava, çok baharatlı besinler, gebelik faktörü, burunda oluşan yapısal değişiklikler, alerji faktörü, kronik sinüzit.
Geniz akıntısında tedavi;
Bakterilerin yol açtığı ve geniz akıntısına neden olan süniz enfeksiyonları için antibiyotik ile tedavi uygulanılmaktadır
Kafein sebepli olan geniz akıntıları için kafein kısıtlandırılmalıdır
Salgılarını akışkan bir hale getiren ilaçlar kullanılmalıdır
Kronik sinüzitten kaynaklanan geniz akıntısına iyi gelen en ideal çözüm cerrahi müdahale olmaktadır.