11.09.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Kobra Etkisi Nedir, Kobra Etkisi Hikayesi

Kobra Etkisi Nedir, Kobra Etkisi Hikayesi

İçindekiler

Kobra Etkisi Nedir, Adını Nereden Alır?

Kobra Etkisi Nedir, Kobra Etkisi HikayesiBazen bazı şeyleri oluruna bırakmak en iyi çözüm olabilir. En azından olayların eskisinden daha kötü bir hale dönüşmemesini sağlamak için hiç bir müdahalede bulunmamak en iyisidir. Zira engellenmeye çalışılan şeyler daha beter bir hale dönüşebilmekte..

Kobra Etkisi: Kötü giden bir şeyleri düzeltebilmek adına yapılan bir eylem sonucunda durumun eskisinden daha beter,  içinden çıkılamaz bir hale gelmesi durumunu ifade ediyor. Genelde ekonomi ve siyaset alanında kullanılan bir terimdir.

Kobra Etkisi Hikayesi

Ne olduğu konusunda bilgi verdikten sonra şimdi gelelim konumuz olan kobra etkisinin hikayesi ve adını nereden aldığına. Hindistan yılan nüfusunun ve zehirli kobra yılanı popülasyonunun oldukça fazla olduğu bir ülke. İngilizlerin Hindistanı sömürgeleri altında tuttukları bir dönemde Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de yine zehirli kobra yılanı oranı oldukça yüksekti. Yerel halk yılanlarla haşir neşir ve alışkınlar fakat bölgedeki İngiliz askerleri bu hayvanlara alışık değiller ve o dönemde bir çok yılan sokması vakası gerçekleşiyor. İngiliz askerlerinin kobra ısırması nedeniyle hayatlarını kaybetmelerinin artmasıyla hükümet bu soruna bir çözüm arıyor. Önceleri kendileri bu duruma müdahale etmeye ve yılanları öldürmeye başlar fakat kobra zehirlenme vakaları daha da artar.

Kobra başına 1 sterlin

kobra etkisi

İngilizler yılanlarla kendilerinin uğraşmaları yerine Hintli vatandaşlara öldürüp getirdikleri her yılan için para vereceklerini duyurur. Başlarda plan oldukça güzel işler, fakir halk yılanları buldukları yerde öldürüp İngilizlere götürüp parasını alır. Yılan popülasyonu düşmeye başlar. Fakat sonra yılanlar bittiğinde para alamayacaklarını anlayan Hintiler bir süre sonra durumu fırsata çevirmek için şehirde irili ufaklı bir sürü yılan üretim çiftliği açarlar. Yetiştirdikleri yılanları sanki yakalamışlar gibi hükümete götürüp kobra başına 1 sterlin almaya başlayan Hintli vatandaşlar bunu bir gelir kapısı haline dönüştürüp, binlerce yılan yetiştirirler.

kobra çiftliği

Bir süre sonra kasasından yılanlar için oldukça fazla para çıktığını ve Hintlilerin yılanları yakalamak yerine yetiştirdiklerini gören İngilizler aptal yerine konduklarını anlar ve bu uygulamadan vazgeçer. Artık para alamayacaklarını öğrenen Hindistanlılar duruma sinirlenirler. Çiftliklerinde yetiştirdikleri on binlerce yılanı doğaya serbest bırakırlar. Nihayetinde doğal yaşamda da üremeye devam eden kobra popülasyonu artık İngilizlerin duruma el attıkları ilk zamandan çok daha fazla sayıya ulaşmıştır.

Buradan yola çıkarak kobra etkisi terimi, özellikle siyaset ve ekonomi alanında durumu kontrol altına almak için yapılan müdahaleler sonucu durumun eskisinden çok daha kötü bir hale gelmesini anlatır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ