21.01.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Kabızlık Nedir, Nedenleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Kabızlık Nedir, Nedenleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

İçindekiler

Her insanın zaman zaman yaşadığı tuvalete çıkmakta zorluk yaşadığı kabızlık rahatsızlığı herkes tarafından bilinen ve başa gelen bir hastalıktır. Kabızlık bağırsak hareketlerinin azalması, bağırsakların daralması ve boşaltımda zorluk çekme veya boşaltımı yapamama durumudur. Dışkının sancılı bir şekilde boşaltılmasına yol açan bu rahatsızlık günlük yaşantıyı da olumsuz yönde etkiler.

Kabızlık Nedenleri

Bağırsaklarda oluşan rahatsızlık sonucu ortaya çıkan bu problem çoğunlukla katı gıdaların tüketilmesi ve sıvı gıdaların çok az tüketilmesi durumunda ortaya çıkar. Sıvı tüketimi yapılmadığından dışkı aşırı katılaşır ve bağırsak hareketlerinin azalması sebebiyle kabızlık oluşur. Düzensiz beslenme ve hareketsiz bir yaşantıda kabızlığa sebep olmaktadır.

Beslenme de ki düzensizlik hareketsizlikle birleşince bağırsaklarda ki hareketliliğin azalmasına ve bağırsakların daralmasına sebep olur bu da kabızlığı ortaya çıkarır. Lif oranı düşük olan besinleri tüketmek ve yağ oranı yüksek besinleri tercih etmek sindirim sistemini yavaşlatarak kabızlığa davetiye çıkartır. Bazı ilaçlarda kabızlığa sebep olabilir. Kuvvetli ağrı kesiciler, anti depresan ilaçları, bazı mide asit giderici ilaçlar da bunu tetikleyebilir.

Kabızlık Tedavisi

Kabızlıkta cerrahi yöntemler, bitkisel ilaçlar tedavi de kullanılabilir. Uzman sayesinde kabızlık sorununun boyutu belirlenir ve buna göre tedavi uygulanır. Çeşitli ilaç ve egzersiz tedavisiyle kabızlık kronikleşmeden önlenebilir. Dışkı yumuşatıcı ilaçlar, dışkılamada kayganlık sağlayıcı ilaçlar ve bağırsak hareketlerini düzenleyen ilaçlar kullanılarak bu rahatsızlık sonlandırılabilir. Bitkisel olarak kabızlıkta kullanılan en yaygın bitki sinamekidir.

Bağırsak hareketlerinin hızlanmasını sağlayan bu bitki sayesinde dışkılama düzeni sağlanır ve ağrısız bir şekilde tedavisi olur. Karnabahar, brokoli, bal kabağı, kivi ve erikte kabızlık sorununda etkili olan bitkisel yardımcılardandır. Metabolizma hızlandırıcı bitkisel çaylarda bağırsakta ki hareket azlığını giderici etkiye sahiptir. Bunları uygulayarak kabızlık rahatsızlığını sona erdirebilirsiniz.

Uyarı : Sitede bulunan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, tedavi niteliğinde değildir. Sağlığınızı ilgilendiren her konuda mutlaka doktorunuza danışınız.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ