09.10.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Jeneratör Nasıl Elektrik Üretir?

Jeneratör Nasıl Elektrik Üretir?

İçindekiler

Jeneratör Nasıl Elektrik Üretir? Jeneratör oldukça önemli işleve sahip bir araçtır. Hastanelerde, hava alanlarında, market, fabrika gibi birçok endüstriyel alanda ihtiyaç duyulan jeneratörün nasıl elektrik ürettiği hakkında bilgi verelim.

Jeneratörler, kinetik enerjiyi elektriğe çevirerek iş görürler. Fakat bu hareket enerjisini kullanabilmesi için de yine ya elektik yada petrol gibi enerji kaynaklarına ihtiyaç duyarlar. Jeneratör devreye girerek manyetik alan sayesinde iletkeni döndürür ve bu hareket sayesinde elektrik üretimini sağlar. Otomatik devreye giren jeneratörler sayesinde hiç güç kaybı yaşanmadan elektrik üretimine devam edilir. Eğer elle devreye sokulan bir jeneratör kullanılıyor ise bu jeneratör birisi tarafından devreye sokulur. Bu tür jeneratörler ise daha çok geçici elektrik ihtiyacı olan yerler tarafından kullanılır.

Elektrik santrallerindeki jeneratörler ise hareket enerjisini daha farklı yollardan sağlar. Termik santrallerde fuel-oil, kömür gibi yakıtlar kullanılarak kazandaki su buhar haline getirilir. Basınçlı buhar ise türbini hareket ettirerek kinetik enerji (hareket enerjisi) meydana getirir. Bu sayede elektrik üretilmiş olur. Hidroelektrik santrallerde ise barajdaki suyun türbinin kanatlarına hızla çarpmasıyla oluşan hareket enerjisi sayesinde elektrik meydana getirilir. Oluşan bu elektrik enerjisi kablolar aracılığıyla transformatöre ulaştırılır. Daha donra elektriğin voltajı düşürülerek taşınmaya uygun hale getirilerek uzak mesafelere kadar elektrik dağıtılabilir.

Jeneratör elektirik uretim

Jeneratör çeşitleri nelerdir?

Dalgalı ve Alternatif Akım Jeneratörleri

Dalgalı akım jeneratörlerinin yönü ve büyüklüğü değişim gösterir. Değişim gösteren bu akımın sembolü “AC” dir. Dalgalı akım jeneratörlerinde akımı doğru akıma çevirebilmek için bazı araçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Üzerinde bulunan tel ısınmaktadır.

Alternatif akım jeneratörlerinde mıknatısın alanı içerisinde bobin adı verilen çevrilebilen bir tel bulunmaktadır. Bu bobinler komütatör adı verilen metal bir halkaya bağlıdır. Alternatif akım jeneratörlerinin çalışma prensibi gereği akım en yüksek seviyeye ulaşır. Akımın düzeyini ise tel çerçeveler belirler. Eğer tel çerçeve 900 defa dönerse akım en yüksek yani maksimum seviyeye çıkar. Tel çerçeve 2700 defa dönerse akım zıt yönde maksimum düzeye ulaşır. Eğer 3600 kez dönerse akım sıfırlanmış olur.

Doğru Akım Jeneratörü

Doğru akım jeneratörünün akım büyüklüğü, yönü değişmez ve kutupları aynı kalır. Doğru akım sembolü “DC” ile gösterilir. Doğru akımda da üzerinden geçilen tel ısıtılır.

Doğru akımın üretilmesi için buna özel jeneratörler kullanılır. Bu jeneratörlerin ismi ise “dinamo” olarak bilinir. Yapı itibariyle alternatif akım jeneratörlerini andırır. Aralarındaki fark, alternatif akım jeneratöründe bulunan halka, doğru akım jeneratöründe yarım halka biçimindedir. Doğru akım için kullanılan teknoloji oldukça zahmetli ve maliyetli olduğundan gerekmedikçe alternatif akım teknolojisi kullanılmaktadır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ