İtikaf Nedir, İtikaf Yapmanın Şartları Nelerdir?
İçindekiler [göster]
İtikaf Nedir, İtikaf Yapmanın Şartları Nelerdir? İtikaf Ramazan ayının son on günü, gece gündüz bir camiye kapanıp ibadet etmeye denir. Ramazan ayında İtikaf, sünnettir. Sünnet-i kifaye olan itikaf bir mahallede birkaç kişi girerse diğerlerinin bu sünneti yapmasına gerek kalmaz. Durumu olan kişiler itikafa girmelidirler.
İtikaf eden kişi son on gün camide yeyip içer, orada yatar, abdest almak için dışarı çıkabilir. İtikaf hakkındaki hadis-i şerifler şöyledir;
Allah rızası için bir gün itikaf, insanı cehennemden uzaklaştırır. (Teberani)
Ramazanda on gün itikaf eden, iki defa (nafile) hac yapmış gibidir. (Beyheki)
Bir devenin iki sağımı kadar itikaf eden, bir köle azad etmiş kadar sevap alır. (Tenvir)
Hz. Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) vefat edinceye kadar Ramazan’ın son on gününde itikafa girer ve derdi ki: “Kadir gecesini Ramazan’ın son on gününde arayın”. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’dan sonra, zevceleri de itikâfa girdiler.” Buhârî, Fadlu Leyletü’l-Kadr 3, İtikâf 1, 14; Müslim, İtikâf 5, (1172); Muvatta, İtikaf 7, (1, 316); Tirmizî, Savm 71, (790); Nesâî, Mesâcid 18, (2, 44); Ebu Dâvud, Sıyâm 77, (2462, 2464); İbnu Mâce, Sıyâm 59; (1771).
Sünnet İki Türdedir
Sünnet-i hüda ve sünnet-i zevaid.Sünnet-i Hüda, camide itikaf etmek, ezan okumak, cemaatle namaz kılmak, ikamet getirmektir. Bunlar ümmete mahsustur ve İslam dininin şiarıdır.
Peygamber efendimiz, “Miraç gecesi, beşinci gökte Osman’ın suretini gördüm. Bu mertebeye nasıl eriştin dedim. Mescitte itikaf etmeyle diye cevap verdi” buyurdu.
İtikaf, oruç ve namaz gibi adak olunur fakat “Hastam iyi olursa,itikafa gireceğim denmez.”
“Hastam iyi olursa Allah rızası için, şu kadar gün itifaka gireceğim” demek adak olur. (S.Ebediyye)
Kadınlar İtikaf Yapabilirmi?
Kadınlar camide itikaf yapamazlar. Evde yapmak için ise uygun şartlar gerekmektedir. Eğer evde mescit olarak kullanılan bir oda varsa girebilirler. Yemek ve temizlik işlerinin hiçbirini yapamazlar. Sadece ibadetle uğraşırlar. Abdest alabilirler. Ramazanın son on günü olan itikaf Sünnet-i kifayedir. Bir gün ya da bir saat azda yapılabilir. İtikafa giren kişinin oruç tutması şarttır. Sadece Şafii’de oruçlu olmak şart değildir. Diğer mezheplerde oruç şarttır.
İnsanların bazen böyle derin tefekkürlere ihtiyacı vardır. İtikaf yapmak isteyen kişi, itikaf niyetinde mescit ya da mescit hükmünde olan bir yerde kalırsa itikafa girmiş olur. Buradaki vakitlerini namazla, Kur’an tilaveti ile, zikir, dua ve tefekkür gibi ibadetlerle geçirmelidir.