15.01.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

İçki kadehi neden tokuşturulur? Tarihçesi ve kökeni hakkında bilgi

İlk olarak daha kısa olan cevapları bir ve ikinci maddede özet şeklinde sunuyorum. Kadeh tokuşturmanın tarihçesi ile ilgili iki ayrı açıklama vardır.

İçki kadehi neden tokuşturulur? Tarihçesi ve kökeni hakkında bilgi

İlk olarak daha kısa olan cevapları bir ve ikinci maddede özet şeklinde sunuyorum. Kadeh tokuşturmanın tarihçesi ile ilgili iki ayrı açıklama vardır.

1) İnsanların beş duyusunu tatmin amacıyla şarap kadehini sofrada çın sesiye tokuşturmak. Şarabın rengi, görme; diliyle tat alma; burunla koklama;eliyle dokunma,ve çın sesiyle işitme. Şarap bütün duyguları tatmin eder anlamını taşır.

2)Antik çağlarda bir insanın düşmanını yemeğe davet edip,ona zehirli içki sunması doğal sayılıyordu. Ev sahibi içkinin zehirsiz olduğunu kanıtlamak için kendi içkisini havaya kaldırır ve misafirin içkisinden bir yudumun kendi kadehine dökülmesini isterdi. Sonra aynı anda içkilerini içerlerdi. Misafir böyle durumda ev sahibine güvenini göstermek için kadehini ev sahibinin yukarı kaldırdığı kadehe hafifçe vurur, çın sesiyle içkiyi denemeye gerek olmadığını gösterirdi.

Meselenin kökeni ile ilgili üçüncü açıklama ise detaylı bir şekilde aşağıda açıklanmaktadır.

Neden Kadeh Tokuşturulur?

Hemen hemen hepimiz elimize alkollü bir şeyler aldığımızda, dost sohbetlerinde bir iki kadeh bir  şeyler içerken, içki  kadehlerimizi tokuştururuz. Hatta bazı racon sahibi arkadaşlar, bunun üzerine adabı muaşeret kuralları yazıp çizmişlerdir.

Peki nedir bu örf-i adetin hikayesi? Aslında çok eskilere dayanır. Orta asya Türkleri’nin hüküm sürdüğü dönemlerde hükümdarların zehirlenerek öldürülmesi pek de ender görülen olaylar değildi. Ama kağanlar korkusuzluklarıyla ün yapmışlardı. Kendilerine ikram edilen kımızları (tas içerisinde sunulur) başka birine tattırmaları korkakça bir davranış olacağından, kaderlerine razı oluyorlardı. Zamanla çokça yaşanıla gelen bu olaylar karşısında, içki ikram edenler, kendi kadehlerini (taslarını) misafirlerine ikram etmeye başladılar. Bu durum karşısında kağanlar tasları kaldırıp, bir kere yere ya da masaya vurduktan sonra, yenisiyle değiştirmeden içiyorlar bu şekilde korkusuzluklarını sergiliyorlardı.

ansiklopedi

Bugünküne en yakın şeklini aslında avrupa kralları verdi. Avrupada da kralları zehirlemek isteyenler oluyordu. Özellikle kraliyet içerisindeki taht mücadeleleri ve iktidar çekişmeleri bu durumun başlıca nedenlerini oluşturuyorlardı.

İçki kadehlerinin içine konulan zehirler, sıklıkça rastlanılan bir durumdu. Bu durumu engellemek için çeşnicibaşı kullanmak oldukça prestij sarsan ve sana güvenmiyorum mesajı veren bir durum olduğu için pek tercih edilmiyordu. Bu sıkıntının başgöstermesiyle birlikte içkiyi ikram edenler, bir kadeh ikram eder etmez, kendi kadehlerini de uzatıyorlardı, istersen bu kadehi alabilirsin manasında (güven vermek amaçlı). Krallar da bu durum üzerine güç gösterisi yapmak, tabi diğer yandan güvendiklerini göstermek amaçlı olarak aldıkları kadehleri, ardından uzatılan ikinci kadehe vurarak uzaklaştırıyorladı.

Gel gelelim kadeh tokuşturma evrimini bugün böyle tamamladı. Belki yaşamadım, görmedim, ama küçük bir araştırmayla bu sonuçlara ulaştım.

Evet sevgili ziyaretçiler, bir yazının daha sonuna geldik. Bu sayfada sizlere insanlar neden kadeh tokuşturur sorusuna tüm ayrıntılarıyla cevap vermeye çalıştım. İnşallah ihtiyacınız olan bilgiler de bunlar içinde yer alıyordur. Yorumlarınıza kıymet verdiğimi unutmayın…

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ