09.10.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Genetik Mühendisliği Uygulamalarının Dezavantajları Nelerdir?

Genetik Mühendisliği Uygulamalarının Dezavantajları Nelerdir?

Genetik Mühendisliği Uygulamalarının Dezavantajları Nelerdir? Genetik mühendisliği, genetik olarak analiz yapmak ya da istenilen özellikte canlıları geliştirmek amacıyla, bir çeşit içinde veya farklı türlere ait organizmaların genlerin üstünde planlı olarak yapılan ve canlılardan sağlanan tıp ilimi işlemlerini kapsamaktadır. Genetik Mühendisliği Uygulamalarının Dezavantajlarından bahsedecek olursak;

1. Gıdaların besin değeri daha az olabilir.
Hayvanlar büyüdüğünde ve çabuk olgunlaştığında, o ürünün besin değeri azalabilir. Bu, günümüzde kümes hayvanlarında et ürünlerinde bulunan beyaz şeritlerle görülebilir. Bu şeritleme, kuşun hızlı büyümesi nedeniyle, genellikle göğüs etinde oluşan yağ birikintisidir.

2. Patojenler yeni genetik profillere adapte olur.
Genetik mühendisliği bitkiler ve hayvanlar için belirli patojenlere karşı doğal bir direnç yaratabilir, ancak doğal evrimsel süreç yollar yaratmaya yöneliktir. Bakteriler ve virüsler, genetik mühendislik çabalarının yarattığı dirence karşı bir direnç geliştirir. Bu, patojenlerin normalde olacağından daha güçlü ve daha dirençli olmalarına ve potansiyel olarak öngörülemeyen sağlık sorunları yaratmasına neden olur.

genetik mühendisliği

3. Beklenmeyen olumsuz yan etkiler olabilir.
Genetik mühendisliğinin bir değişiklik yapması garanti edilir. Bu değişikliklerin çoğu olumludur, daha fazla ve daha sağlıklı yiyecekler yaparlar. Ancak, bu değişikliklerin bazıları olumsuz ve beklenmedik olabilir. Bir bitkinin kuraklığa daha dayanıklı hale getirilmesi, aynı zamanda bitkinin doğrudan güneş ışığına karşı daha az toleranslı hale gelmesine neden olabilir. Hayvanlar daha fazla süt üretmek için modifiye edilebilir, ancak aynı zamanda kısaltılmış bir ömre sahip olduğu için çiftçiler daha büyük bir hayvancılığa maruz kalır.

4. Geliştirilen çeşitlilik miktarı daha az olumlu olabilir.
Bir noktada, genetik olarak işlenmiş bitkiler ve hayvanlar onu “vahşi” hale getirir ve yerli türlerle etkileşime girer. Bu, “doğal” ve “yapay” organizmaların geçmesine neden olur. Tasarlanmış organizmalar çoğunlukla baskındır ve sadece birkaç nesil boyunca modifiye edilmiş bir tür ortaya çıkar ve mevcut çeşitliliği azaltır.

5. Bu bilgi ve teknoloji kolayca kötüye kullanılabilir.
Şu anda insanlarda genetik mühendisliği, bireylerin sağlığını veya refahını tehdit eden spesifik hastalıkları tedavi etmek için kullanılıyor. Zamanla, insanlarda yaklaşım zaten bitkilerle ve hayvanlarla yapılmış gibi olabilir. Genetik mühendisliği, etik olarak sorgulanabilir veya kolayca kötüye kullanılan insan sonuçları yaratabilecek belirli özellikleri değiştirebilir.

Genetik mühendisliğinin avantajları ve dezavantajları, sonuçların genel olarak olumlu olabileceğini göstermektedir, ancak meydana geldiğinde olumsuzu yönetmek için kontroller bulunmalıdır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ