07.04.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Durma Mesafenizi Etkileyebilecek 10 Faktör

Durma Mesafenizi Etkileyebilecek 10 Faktör

İçindekiler [göster]

Durma Mesafenizi Etkileyebilecek Faktörler Nelerdir

Durma Mesafenizi Etkileyebilecek 10 Faktör. Bir çok sürücü, yolda duran bir tehlike veya önünde duran araba nedeniyle, acil fren manevrası yapmak zorunda kalabilir. Olay olduğunda bir kazadan kaçınmak için arabanın mümkün olan en kısa mesafede durması hayati bir kuraldır. Bu makalemizde aracınızın ne kadar hızlı bir şekilde durabileceğini etkileyebilecek 10 faktör vardır; durma mesafenizi azaltmak için hangi önlemleri alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

1. Hız

Durma Mesafenizi Etkileyebilecek 10 Faktör

Durma mesafeniz aslında iki faktörden oluşur; düşünme mesafesi ve fren mesafesi. Düşünme mesafesi, sürücünün bir bilgiyi işleme koyması ve bir engeli görmekten fren pedalına basmaya kadar geçen sürenin olması; fren mesafesi ise fren pedalına basarak tam durma noktasına gelen uzunluğudur.

Hızınız hem düşünce mesafeniz, hem de fren mesafeniz üzerinde etkili olan tek faktörden biridir. Basitçe söylemek gerekirse,  daha hızlı giderseniz, frenleri uygulamadan önce mesafe daha fazla (düşünme mesafesi) ve araç tamamen durur (fren mesafesi). öyleyse önünüzdeki arabayla olan mesafenizi koruyun.

2. Frenler

Durma Mesafenizi Etkileyebilecek 10 Faktör

ABS fren sistemi, modern araçlarda yaygınlaştı ancak durdurma mesafenizi azaltma konusunda gerçekten çok fazla yardımcı olmuyor. Bunun yerine, kilitlenmeyi önleyici frenler, sürücünün acil fren durumunda aracın kontrolünü korumasına yardımcı olur. Bununla birlikte, düzgün şekilde bakımı yapılan  frenler büyük bir fark yaratabilir.

Fren balataları, frenler uygulandığında fren diskine iten bir sürtünme  bloğuna sahiptir. Bu sürtünme malzemesi zamanla aşınır ve fren diski yivli olabilir, bu nedenle aşırı ısınmasına ve durma gücünü kaybetmesine neden olabilir. Bakımı zamanında yapılmış frenler  durma mesafenizi azaltacaktır. Frenler ayrıca ıslak yollardan ve duran sudan etkilenebilir; bu da pedleri ve diskleri arasında neme yol açarak aracınızı durdurmak için daha az etkili oşabilir. Derin sulardan geçtiyseniz, yavaşça fren pedalını bir kaç kez pompaladığınızdan emin olun ve bunları kurutmak için ihtiyaç duyduğunuzda da çalıştıklarından emin olun.

3. Lastik Basıncı

Durma Mesafenizi Etkileyebilecek 10 Faktör

Lastikler, mümkün olan en iyi durdurma mesafesini sağlamak için yol ile temasını en üst düzeye çıkarmalıdır.Yetersiz şişirilmiş lastikler, lastiğin dış kenarlarındaki yol ile daha fazla temas ederken, aşırı şişirilmiş lastikler merkezde daha fazla temasa geçer. Her ikisi de lastikleriniz için kötü bir haber ve durma mesafesidir. Bunun sadece lastiklerin düzensiz aşınmasına neden olmaz, aynı zamanda çekiş de azalır; lastikler yol yüzeyine ısınmada ve arabayı durdurmak için daha az etkili oluyor demektir. Lastik basıncınızı her ay kontrol edin ve araç el kitabınızdaki tavsiye edilen basıncı kullanarak lastiklerinizi ve araç durdurma mesafenizi korumanın kolay bir yoludur.

4. Lastik Derinlik Ölçüleri

Durma Mesafenizi Etkileyebilecek 10 Faktör

Yasalar gereği, lastik sırtı derinliği 1,6 mm’ye ulaştığında lastiklerinizin değiştirilmesi gerekiyor. Bununla birlikte, lastiklerinizdeki geri kalan taban yüzü derinliği bu asgari minimuma erişmeden önce fren mesafeniz üzerinde büyük bir farklılık gösterebilir. Çoğu lastik, yaklaşık 8 mm’lik lastik taban yüzü ile hayata başlar ve giderek yıpranır (aşırı frenleme gibi diğer faktörler aşınma hızını da hızlandırabilir). Baskı azaldığında lastiğin yol tutuş kabiliyeti de azalır. Islak bir yolda 50 km/saatte, 8 mm’lik sırtla yeni lastiklere sahip bir araba 25.9 metrede duracak. Aynı koşullarda yolculuk eden aynı arabanın sadece 3 mm izi kalmış lastiklerle donatılmış olması 35 metrede duracaktır.Lastikler en az 1,6 mm taban yüzüne ulaştığında, değiştirilmelidir.

5. Lastik Kalitesi

Durma Mesafenizi Etkileyebilecek 10 Faktör

Kaliteli olarak bilinen üreticilerin lastiklerini satın almak içinizin rahat olmasını sağlar. Sınırsız lastik testleri, kontrol, tutuş ve durma mesafesi söz konusu olduğunda kaliteli lastiklerin gerçekten fazladan paraya değer olduğunu ve sürekli olarak bütçe muadillerine göre daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor. 100 km/s hızında seyahat ederken, kaliteli lastiklerle donatılmış bir araba, her iki lastik grubunun tam 8 mm sırtına sahip olmasına rağmen, bir çok kalitesiz lastikten 16 metre daha kısa süre kadar durabilirler. Kaliteli lastiklerin yakıt verimliliği, ömrü ve suda kızaklama direnci gibi kanıtlanmış diğer avantajları da vardır.

6. Yol Koşulları

Durma Mesafenizi Etkileyebilecek 10 Faktör

Lastiklerin iyi durumda olmasını sağlamak gibi fren mesafenizi kısaltmak için önlemler alınmasına rağmen, hava ne yazık ki kontrolümüzün bulunmadığı bir şey. Ancak duran su, buz ve kar gibi yol koşulları durma mesafenizi etkileyebilir. Lastikleriniz ile yol arasındaki sürtünmeyi azaltan herhangi bir kaygan yüzeyde gitmek, kaçınılmaz olarak frenlemeniz üzerinde etkili olacaktır. Ağır yağmurda su altında kayma, lastiklerin suyun sırt ve yol yüzeyi arasında yeterince hızlı dağılmaması ve kontrol kaybına neden olması durumunda oluşabilir. Kış koşullarında, kar, lastik sırtında sıkıştırabilir ve bu lastiklerin etkinliğini ve yol üzerindeki tutuşunu önemli ölçüde azaltır. Bu, kuru bir yolda 10 kat daha fazla kayma ve durma mesafelerine neden olabilir.

Kötü hava koşullarında araç kullanırken en iyi savunma, mesafenizi korumak, yavaşlamak ve iyi durumda olabileceğinizden emin olmaktır.

7. Yolun Görünümü

Durma Mesafenizi Etkileyebilecek 10 Faktör

Görünürlük, fren mesafenizi kişisel olarak etkileyen ancak düşünme mesafenizi engelleyebilecek bir dizi faktörden biridir. Tehlikeleri yolda bulmanız ne kadar uzun sürerse fren pedalına basmadan önce o kadar çok zaman geçmektedir. Kirli bir ön cam, yol görüşünü azaltacaktır; bu nedenle, silecek suyunuzu düzenli olarak doldurduğunuzdan ve sileceklerin düzgün şekilde çalıştığından emin olun. Hasar görmüş silecek lastikleri, kirinizi görme alanınıza bulaştırarak görünürlüğünüzü daha da düşürebilir, bu nedenle hasarlı parçaları derhal değiştirdiğinizden emin olun. Soğukta, soğuk sabahlar ön cam tamamen temizlenmeden önce yola çıkmaya cazip olmazlar. Arabayı ısıtmak, güvenli ve zamanında çalışmanızı sağlamak için tüm buzları sıyırmak için birkaç dakika önce dışarı çıkın.

8. Dikkat Eksiklikleri

Durma Mesafenizi Etkileyebilecek 10 Faktör

Gözlerinizi her zaman yolda tutmak, tehlikeleri tespit etmenize ve düşünme zamanınızı azaltmanıza yardımcı olur; ancak, özellikle aygıtların ve araç içi teknolojinin bu dijital çağında dikkat dağıtılması kolaydır. Cep telefonu, sürücü konsantrasyonu söz konusu olduğunda en büyük sorundur ve telefona bakmadan telefon görüşmesi yapmanıza ve gelen Bluetooth bağlantısına sahip olmadığınız sürece, sürüş esnasında telefonunuzu kullanmamalısınız. Navigasyon programlama ve radyo ile oynamak da büyük dikkat dağıtıcı olabilir, ancak otomobil üreticileri, ses komutlarını ve sürücünün dikkatini yolda tutan diğer girdileri kullanarak bu sistemleri araçlarına entegre etmek için çok çalışıyorlar.

9. İçecek / Uyuşturucu İlaçlar Kullanma

Durma Mesafenizi Etkileyebilecek 10 Faktör

Esrar ve kokain içeren alkol ve uyuşturucular, bilgi işlem süresini uzatmaktadır. İçki veya uyuşturucu etkisi altındaki bir sürücü, yaya geçerken yola çıkan ve frenleri uygulayan bir tehlike tespit etmek için hayati birkaç saniye sürebilir. Bir içki / uyuşturucu sürücüsünün, acil duruş durumlarında fren pedalına sert bir şekilde basmayacaklarını gösteren kanıtlar vardır, çünkü duyuları bozulmuştur.

10. Yorgunluk

Durma Mesafenizi Etkileyebilecek 10 Faktör

Otoyollar gibi monoton yollarda meydana gelen kazaların beşte biri sürücüler tarafından tekerleğe düşüyor olabilir. Fakat düşmese bile, yorgun sürüş, reaksiyon sürenizi ciddi derecede yavaşlatabilir ve karar verme becerinizi zayıflatabilir. Sürüş esnasında kendinizi yorgun hissediyorsanız ya da konsantrasyonunuzu kaybediyorsanız, durmak ve ara vermek için güvenli bir yer bulmaya dikkat edin. Her iki saatte bir uzun yolculuklarda 15 dakikalık bir mola verin ve mümkün olduğunda sürücü görevlerini paylaşın. Bu size uyarıda bulunma ve durma mesafenizi optimize etmek için en iyi şansı verecektir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ